Reklama

Reklama

Místa

Trailer 2

Drama o lásce, ztrátě a pomstě. Dvěma devatenáctiletým klukům Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina) je jejich rodiště těsné, zároveň ale moc nevědí, co si se svými životy počít. V tu chvíli do jejich světa vstupuje dcera místního prominenta Anna (Johana Matoušková) a vnáší do něj tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě nudné a usedlé město před nimi začíná odhalovat temné spodní proudy. Annin otec má navíc k dceři velmi ochranitelský vztah, a když se trojice zaplete do konfliktu ústícího v krvavou rvačku, usoudí, že přátelství jeho dcery s Adamem a Markem může být nebezpečné... Místa jsou novým projektem tvůrců nejlepšího filmu roku 2010 Pouta. Děj se odehrává v 90. letech na malém městě, kde nelze dělat nic, ale zároveň i tak trochu všechno. (CinemArt)

(více)

Recenze (92)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Duo Š+Š tentokrát více pocitové, než příběhové, nic proti tomu, jestliže se to nepřenese na diváka, ovšem pokud je například jeden ze zásadních dramatických momentů snímku (dávná fotografie) v dalším ději odložena stranou, je to špatně. Tvůrci zkrátka, řečeno omšelým úslovím, vypustili více zajíců, než stačili uhlídat. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na dusivé dějové bezvětří, ve kterém herci předříkávají každý dialog jako nedělní chvilku poezie, jsem si zvykal snad až do noční návštěvy lesa. V tu chvíli jsem pochopil, jak rychle umí tohle nesmělé klopýtání životem změnit náladu a konečně mu dokázal uvěřit. Dotlačit ho do finiše se sice daří jen napůl (hlavně kvůli přítomnosti snad čtyř konců), ale sympatie zůstávají relativně silné. Poslat tuzemskému publiku takhle antidivácké sousto je zkrátka odvaha. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak blízko, ale přitom tak daleko. Jak já bych moc potřeboval a chtěl, aby to vyšlo! Jenže na rozdíl od Pout už nemůžu nadhodnotit z principu, tady je vidět konkrétní autorská limitace v polopatičnosti a strojenosti Špačka (či Štindla?), která jim brání a nejspíš bránit bude vždy dostat se k jádru věci. Přesto hodně aspektů vnímám velmi pozitivně - podobně jako u loňské Rozkoše, která ve mně nakonec taky vybobtnala ke zvýšení hodnocení. Atmosféra bezcílností, bezradnosti a bezkontextovosti je tu každopádně skvělá. Jen by to potřebovalo věrohodnější postavy, které by ji žily, a možná důvod, proč už jsme tu vlastně zase v bezčasí. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokud se Místa tváří jako další bloudění mladých lidí na začátku dospělosti, tak jde o snesitelnou podívanou, kterou znepříjemňují pouze dialogy, jenž tahají za uši. Poté se však přidají rodiče se svými hříchy z minulosti a celé to začne drhnout. Rádoby mafiánská linka je pak už jen hřebíčkem do rakve. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zevlování přítomností vstříc mlhavé minulosti a ubohé budoucnosti.. Místa se úzkostlivě snaží něco sdělit, naladit vás na pocitovou vlnu, ale kvůli neuvěřitelným postavám pronášejícím uměle působící fráze mají jen pramalou naději. Snad jen vzácné jednotlivosti (trio v rozhlasovém studiu) či vypůjčené věcí (mazaný twist) vnesly něco bez statusu prchavosti.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Ze začátku takové skutečně krásně natočené plácání se na místě, z kterého mohla být kultovka, kdyby se tvůrci vydali trochu jiným směrem, jenže namísto objevování sexuality, pak do děje vstoupí ty "temné spodní proudy" (haha) a druhou polovinou se člověk prakticky pronudí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Místa prý mají vyvolávat divácké spekulace o tom, jak to celé vlastně bylo. Měli bychom oceňovat komplexně prokreslenou postavu Roberta Nebřenského. Ano, samozřejmě, může to tak být. A nechci polemizovat o celé tvorbě Radima Špačka, ale mezi všemi podobami současného českého filmu jsou Místa pro mě zástupcem toho, co mě zdaleka míjí nejvíc. Čili žádný zájem o spekulace a s "realistickým" herectvím Nebřenského jsem měla problém už v Tobruku. #finaleplzen ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Chaos a roztříštěnost. Většinou jiný způsob vyprávění oceňuji,tady mi chybělo hlavní téma, páteř celého filmu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Co má asi pět konců a stále to ne a ne skončit? No přece kamerově líbivá ale scenáristicky naprosto dementní Místa! Ten utrápený non-stop výraz Polívky juniora mě bude strašit ještě hodně dlouho. ()

Davies182 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejvyčerpávající film. Film s nejsardoničtějšími dialogy. Nejkomičtější scénář k filmu. Nejnevěrohodnější herci... A tak dále. Český lev by mohl z fleku uvést desítku nových, negativistických kategorií. Místa by válela. Je mi to líto a jsem smutný. To je teda kabaret, todlecto! Ehm. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Další sračka z ruky Špačka, aneb čím bych tak ještě dokázal, že jsem větší kretén, než můj debilní fotr. Jednu hvězdu dávám společně parádnímu žlutýmu saabu a mému rodnému městu. Jinak ztráta času, nepříjemní lidé, trapné výkony, sračka... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý zaspal dobu a účinne uspal väčšinu divákov. Dôsledne nezaujímavý, bezvýrazný a do značnej miery vo výsledku i hlúpy nepodarok (parohy tomu nasadzuje druhá polovica a hlavne záver) bez hereckých výkonov a s hlavnou postavou, ktorá si prechádza nepríliš uveriteľnou vnútornou premenou. Režijne nepríliš zvládnuté, bez jasného tempa, rutinne natočené a absolútne ignorujúce diváka, uprednostňujúc polopatistické servírovanie porevolučnej atmosféry. Trochu viac v recenzii. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Devadesátky non plus ultra s atmosférou tak trefnou až to bolí, člověku je hned líp u srdce že se nenarodil o deset let dřív, a že z těch maloměstských peklovidlákovů vypadl hned jak to šlo. I když i tak si toho melancholického bloumání po opuštěných továrnách a kostelích (tomu se moderně prý říká urbex), a postpunku vůkol všude, užil i tak dosytosti - Špaček vnímá svět očima Adama úplně stejně jako já, a je to dobré, moc dobré... kdyby mu jen to (zdánlivě) bezpříběhové křesání jisker života na hromadách bahna vydrželo až do konce. Jenže on musí ten zpočátku jen lehce nakopnutý motiv porevolučního rychlopodnikatele rozjet bezmála do tvrdé mafiánky, a to už mu zdaleka tak moc žrát nejde. 8/10 Btw postsynchrony a díky nim i půlka dialogů jsou úplně na pěst. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu ledacos dobře funguje: atmosféra, dobře obsazení herci, výběr písní apod. Na druhou stranu je scénář takový nějaký nedotažený a název o ničem (což si na rozdíl od Kima Ki-duka naši tvůrci nemohou dovolit, pokud chtějí, aby na film někdo přišel – já šel v pátek večer jeden den po uvedení filmu do kin a nepromítalo se, protože jsem byl jediným zájemcem). ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu jsem si zahrál malou roličku punkera, byla to scéna kde jsem na koncertě. Tuhle scénu jsme natáčeli několikrát, točila se v Ústí nad Labem, bylo to v jednom klubu. Na place byli všichni tři mladý herci - Vladimír Polívka, Johana Matoušková a Jan Cina. Si pamatuju jak mi v šatně Jan Cina ještě chválil moje creeper boty z Lucky Hazzardu :D Samozřejmě že ve filmu jsem měl jiný, co mi půjčili v šatně a ty byli strašný, ty mě tak tlačily na nohy že mě to už sralo, ale natáčení mě bavilo, tak jsem to musel vydržet, to je jasný. S Johanou Matouškovou jsem prohodil pár slov, pokecali jsme. S ní jsem měl právě tu scénu kde mě zabrala kamera :) Když jsem odcházel z natáčení domů, ještě mě zdravil hlavní představitel filmu Vladimír Polívka. Režisér Radim Špaček byl v pohodě rejža, ještě jsem mu řekl že jsem ho viděl ve filmu Karla Kachyňi - Blázni a děvčátka a že to bylo dobrý a on mi poděkoval. Jsem rád že mě dali do týhle scény i když jsem tam jenom na pár vteřin, ale rád jsem se pak viděl v kině na velkém plátně. Natáčení byla příjemná spolupráce a moc dobrá zkušenost a jsem za to rád. Dostal jsem se k tomu přes jednoho týpka co je taky herec, dřív to byl zpěvák punkových kapel. Byl to herec Vladimír Škultéty. Po natáčení mi zaplatili za roli a ještě mi dali peníze na zpáteční cestu na vlak do Prahy. Celkově mě film bavil i když je to tam místama v některých scénách nudný. Bohužel to byl propadák a film ani nevydali na DVD. Ale na to natáčení moc rád vzpomínám, moje první zkušenost s filmem a na to se nezapomíná. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je slabší než film stejných tvůrců , ale silné okamžiky má. Režijně vynikající. Vyprávění je podmanivé, velkorysé, pocitově přesné. Maloměstskou náladu dospívání za divoce svobodné éry 90. let se těžko přenáší na jiné generace. Problém je ve scénáři Ondřeje Štindla, jehož jazyk by potřeboval vyspělejší herce, ale zejména v dramaturgii, která výrazněji nezasáhla, kdykoli se příběh bortí, usíná nebo na sebe nabaluje cizorodé prvky. Celá první polovina je vlastně popis prostředí, v němž se dva kamarádi pohybují. Výbuch se připravuje zvolna, na společných bezcílných toulkách, kde hlavní slovo přebírá kamera Jaromíra Kačera, na metalových koncertech či papalášských zábavách. Až když se podprahový strach naplní a děti náhle volají o pomoc, součástky soukolí zapadnou a udeří tragickou silou. Bohužel pak následuje divný mafiánský zvrat jako z jiného filmu, jenž Místa zcela rozvrátí. Celkově jsou místa pěkně natočená , atmosféru mají, ale své sdělení lámou přes koleno. ()

packa

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době píšu komentář, ovšem s tím že hodnocení bude bez hvězdiček. Absolvoval jsem "samizdatovou" znojemskou předpremiéru, která se uskutečnila na skvěle vybraném místě u hradeb přímo nad malebnou Dyjí, s překrádným výhledem na Mikulášský kostel, znojemský hrad, rotundu či třeba znojemskou přehradu. Celá akce byla výtečně zorganizovaná - před týmem ze Znojemské besedy smekám klobouk... A pak to přišlo - promítala se šílená sračka! Ústřední herecké trio mi šlo na nervy už od prvních chvil, neschopnost tvůrců vyprávět ucelený příběh všechno jenom podtrhla. A když jsem v průběhu filmu, na základě okatých indicií, zcela bezpečně předpověděl smrt jednoho z hlavních hrdinů, trápení jsem ukončil a vyrazil raději na pivo... ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi Místa hodně líbíla, ale měl jsem pocit, že není úplně jasné, kam a proč směřují, což se bohužel zvláště v poslední půlhodině beze zbytku naplnilo. Je to škoda, protože atmosféra, hudba a (budu se zase opakovat) vynikající Jan Cina, potvrzují obrovský potenciál. Možná kdyby tvůrci film na nějaký rok, dva nechali uzrát, a pak se k námětu vrátili s čistou hlavou, mohl vzniknout značně přepracovaný, ale něco sdělující film. Takhle zůstává v divákovi zmatenost, rozpolcenost a velký otazník v hlavě - co jsem to vlastně viděl a o čem ten film vůbec byl?! ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Nikomu nehovorím, že som milosrdný. Ale kde sú nejaké vzťahy, city, väzby, emócie a konieckoncov dramaturg(ia) ?! A MATKY ?!?!?! ()

Související novinky

Reklama

Reklama