Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pěkná kamera i hudba. Jinak je to ale spíš nuda.Všechny postavy jsou jednorozměrné figurky, pohádkové mocnosti si vyberou jedinou kladnou postavu a rozhodnou se ji pořádně potrápit, snad aby si z ní někdo nechtěl vzít příklad. A ty karikatury primitivních venkovanů? Zas taková sranda to nebyla. Bez aspoň trochu funkčního scénáře dobrou pohádku nenatočí nikdo. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Říkám to pořád, ale bohužel stále je to pravda, nové české pohádky stojí za velké kulové, a možná ani to ne! Nemá to žádný příběh, všechno je jenom ohromně patetické, slaboduché, povrchní, přímočaré, jakoby to vymýšlelo pětileté děcko, a i to by možná mělo více fantasie. Celé je to nuda, občasné vložené rádoby písničky jsou strašné a otravné, charaktery jsou k pláči....jednu hvězdičku dávám za těch velmi málo úsměvných momentů, co se tam našly. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je spíš severskou ságou, než tou naší hezkou českou. Je ponurá jako Malá mořská víla a naděje je v ní pomálu, ale neumírá. Petr Hapka je magik, který vykouzlil naprosto boží hudbu a není malých rolí v tomto filmu, všichni do toho dali maximum. To je podle mého gusta, když tomu herci věří, tak to musí fungovat. V téhle pohádce je síla, vtáhla mne do děje a na konci mi běhal mráz po zádech, musel jsem o tom všem přemýšlet To je v případě čekých novodobých pohádek už skoro vzácnost, tak jako je stejnou vzácností i inteligentní humor, který už skoro v pohádkách vymřel. A tady je a to je fajn. 85% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se jen kvůli Vice, která se mi líbila i tady, stejně jako vtipní Miroslav Donutil nebo Petr Nárožný. Hudební složka není špatná, zpívané písně tolik nezaujaly, ale Petr Hapka složil příjemný doprovod. Rozhodně to bylo hudebně daleko stravitelnější než Tři bratři, které jsem viděl před pár dny. Trochu chybí napětí, mohlo to být v několika momentech daleko dramatičtější. Vůbec pak nechápu obsazení Jakuba Gottwalda, to byl krok hodně mimo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Cieslar dokázal, že umí - a potvrdil jsou pověst už v takových velkých filmech jako Der Lebensborn - Pramen života a Krev zmizelého. Dešťovou vílou docela mile překvapena. Po dlouhé době je to pohádka v české kotlině skutečně filmová. Má skvělé triky, kameru a hudbu. Obrazová koncepce lahodí oku, stejně jako pečlivé a osobité kostýmy. Příběh je jasně pospojovaný tradičním pohledem na český venkov a nadpřirozenem motivovaného nejzákladnějšími barbarskými náboženstvími. Střední a starší generace hraje výtečně a jediné, co nefunguje, žel jako již tradičně, jsou nové mladé tváře. Výkony Kerekes a Gottwalda jsou ukázkou až neuvěřitelně nefilmového herectví. Proto je mi záhadou, proč se pořád pokoušejí tyto mladé "talenty" ze Slovenska nebo nekonečných seriálů, když to ty žádané výsledky nemá. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)
  • Vo filme sa objavili lokácie Islandu: vodopády Dettifoss a Gullfoss, pohorie Landmannalaugar (Dúhové hory) a oblasť Námafjall s plynnými fumarolmi (oblasť Mývatn). (haffen)
  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama