Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Žánr české filmové pohádky je mrtvější než Michael Jackson. Tomu filmu chybí děj, napětí, logika, humoru je tam velmi málo. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ponuré, natahované, patetické. Dva herci bezkonkurenční (Donutil, Nárožný), hudba zaujala, jen by chtělo víc té původnosti. Island udělal zajímavá panoramata. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bejt to pivní víla, tak by se za ní táhla půlka republiky, ale že šlo jen o vílu deštovku, tak to celý musela odtáhnout chudinka Éva Vicia sama. Líbilo se mě ztvárnění živlů, jak vizuálně tak povahově, tam bych trošku vyčet, že se jim nedalo mnohem víc prostoru, protože právě v tom byla pohádka originální a moderní. Chválím vynikající výběr exteriéru, Zubrnice je nádherná vesnička v Českým středohoří, vřele doporučuju na výlet a nejen místní pivovar kde se točila tato pohádka, ale třeba i nádraží kde se točili Rebelové a ve kterým je muzem s rekvizitama filmu Rebelové a Páni kluci. Moc příjemně mě překvapil Mirek Donutil, trošku víc emocí, třeba strachu o naplnění lásky a šel bych klído vejš. Jsem rád, že žánr pohádky u nást stále není mrtvej. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemám rád, když někdo tvrdí, že je nějaký žánr v hudbě, filmu nebo čemkoliv jiném, mrtvý. Vždyť je to kravina. To by se pak mohlo říct, že většina žánrů je mrtvých. Pohádky tu vždycky byly, jsou a v dalších letech stejně budou, tak proč to takhle řešit. Jinak Dešťová víla sama o sobě vůbec není špatnou pohádkou. Jen je taková nezáživná. Herci jako Donutil, Dulava, Dejdar nebo Nárožný byli suproví, ale pořád tam chybělo něco, co by mě v té pohádce opravdu bavilo. Kulisy byly nádherné, Island mě neskutečně překvapil, ani fekty nebyly špatné a samotný příběh mě také určitě zaujmul. Ale když to porovnám například s Peklem s princeznou, přijde mi, že se tahle pohádka bere hodně vážně. Vždyť to bylo právě to, co se v pohádkách nikdy neřešilo. Vážnost. Tak se v padesátých letech natočil třeba Dařbuján s Pandrholou a taky nikdo neřešil, že se v pohádce chlastá. Já v pohádkách potřebuju upřímnost a ta mi tady trošku chyběla. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jan Míka zřejmě vůbec nerozlišuje, pro jakou cílovou skupinu píše, neb i pohádky cejchuje stejným patosem, jako když vyrábí svůj x-tý nekonečný seriál pro Českou televizi, ale v nich alespoň sentiment vyvažuje občasným vtipem, který ovšem v této pohádce naprosto schází (a nezachrání to ani epizodní role Petra Nárožného). Dešťová víla má sice většinou pěkný vizuál (třeba takové dešťové schody do nebe se skutečně povedly), ale je nepřiměřeně patetická a na zvolenou stopáž se v ní skoro nic neděje. Hudba Petra Hapky sama opravdu všechno nezachrání... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Vyřiď všem, že až bude nejhůř může za mnou přijít jenom Květuška..... Jednou si Dešťová víla vyšla na průzkum veřejného mínění na chudáky. A tak se stalo, že živly ovládající zemi udělaly poradu a rozhodly: lidi jsou špatní, nechali jsme je dlouho bez dozoru a za trest nedostanou vodu. Ani svěcenou! Samozřejmě čistá láska .... jasný je to každýmu, kdo viděl někdy nějakou pohádku...... Květuška jde za vílou, Ondra za Květuškou a já zjišťuji, že si přeji, aby to konečně skončilo. První půlka celkem ujde, ale když dojde na putování a plnění úkolů, je všechno pryč. Je to chudé dějem i obrazem. Kladem je zajímavé herecké obsazení, herci (překvapivě) hrají ,,normálně“, jako by se snažili improvizací zaplnit prázdná místa po myšlenkách, vtipu a ději a též dialogy nejsou vrcholem trapnosti. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Přeji si poroučet větru - dešti. 2.) Hledám osobu zodpovědnou za povodně. 3.) Chci vidět M.Donutila v podobě J.V.Stalina. 4.) Věřím na víly. 5.) Nevěřím na lásku. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrná pohádka, jakých má čt v řadě tisíc a jednu. Navíc to hyzdí strašný počítačový kýč. Zcela zbytečný film. I když v podstatě funkční - děti potěší. Asi. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdosi kdysi napsal na adresu Čert ví proč, že pohádky umíme natočit, ale neumíme je napsat. Vávrův počin z roku 2003 jsem sice doteď neviděl, pro Cieslarovu Dešťovou vílu to ale platí dvojnásob. Technicky velmi dobře zpracovaná pohádka (byť občas se stále dost televizním vizuálem) bohužel naprosto fatálně padá na hubu, kdykoliv přijde na příběh, logiku, motivace postav a jejich konání. Absolutně zmatečné epizody, časoprostorová nenávaznost a absolutní iracionalita některých rozhodnutí i zvratů '(vypadá to, jako by se tak třetina filmu vystříhala) uráží inteligenci diváka bez ohledu na věk a jediné, co jsem si z toho filmu odnesl je velmi silná slabost pro Évu Kerekes... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Viditelně nejslabší složkou je poněkud drhnoucí scénář, ale i on v polistopadovém kontextu patří k těm lepším. Místy herci neměli co hrát a propadali se do figurkaření; nelze popřít i existenci jejich slabší části. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Cieslar dokázal, že umí - a potvrdil jsou pověst už v takových velkých filmech jako Der Lebensborn - Pramen života a Krev zmizelého. Dešťovou vílou docela mile překvapena. Po dlouhé době je to pohádka v české kotlině skutečně filmová. Má skvělé triky, kameru a hudbu. Obrazová koncepce lahodí oku, stejně jako pečlivé a osobité kostýmy. Příběh je jasně pospojovaný tradičním pohledem na český venkov a nadpřirozenem motivovaného nejzákladnějšími barbarskými náboženstvími. Střední a starší generace hraje výtečně a jediné, co nefunguje, žel jako již tradičně, jsou nové mladé tváře. Výkony Kerekes a Gottwalda jsou ukázkou až neuvěřitelně nefilmového herectví. Proto je mi záhadou, proč se pořád pokoušejí tyto mladé "talenty" ze Slovenska nebo nekonečných seriálů, když to ty žádané výsledky nemá. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Další z variací o ztrátě vody, jde znát, že voda se stává opět vzácností. Chlapec Ondra miluje krásnou chudou Květušku, čímž dosvědčuje, že láska je slepá. Dialog s mým otcem u pohádky vypadal následovně: "Tati, připadá ti tahle holka hezká?" "No, je mladá, má jí a třeba, když se umeje, tak by to šlo." "Hm, takže jak?" "No, jsou hezčí, co se nemejou a to by nešlo." Inu, voda je zkrátka důležitá pro ledacos. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nenáročné, ale nakonec ne až tak špatné, jak by divák od tuzemské pohádky poslední doby čekal. Aneb jedna víla zjistí (že jí to trvalo?), jak jsou lidé nerudná hovada, teda kromě Květušky (Vica Kerekes se po delší době nesvléká), a přijdou o vodu. Samozřejmě všechno dobře dopadne, i s Květušky milým mládencem. Přál bych si kapku víc emocí, vyšší zájem o postavy, pestřejší děj a kratší stopáž. Vizuál je nicméně solidní, Hapkova hudba příjemná, herci nejsou křečovití jak v devadesáti procentech podobné produkce. Takže vlastně docela dobré. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výpravná a sympaticky obsazená nuda s několika světlými chvilkami, z nichž tou nejsvětlejší byla nejspíš párminutová rolička Petra Nárožného. Jinak jsem si ale mohl hlavu údivem ukroutit, protože děj byl nebývale podivný a nad logikou toho, kdo kam a proč šel, kdo šel za ním, kdo se vrátil a co s ním bylo pak, mi zůstával rozum stát. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z novodobých českých pohádek, která mě dokázala zaujmout a která mě nadchla. Je zde jednoduchý a snadno pochopitelný příběh, po celou dobu se zde něco děje a já jsem se díky tomu vůbec nenudil, a svět nadpřirozených bytostí je zde ztvárněn velice atraktivně. Navíc pohádka nabízí i obstojné herecké výkony a celé je to takové úžasně moderní a atraktivní dílko, které rozhodně mohu označit za nadprůměr. Lenka Vlasáková, kterou jinak ve filmech příliš nemusím, mi zde byla velice sympatická, Dejdar si svou roli jednoho z živlů (Ohně) velice užíval a bylo to na něm vidět, potěšil i Robert Jašków v roli Vzduchu, a vůbec všichni herci byli vynikající a já nelituji svého času, který jsem s touhle pohádkou strávil. Uznávám, že zde může hrát jistou roli i fakt, že během mnoha předešlých Vánoc jsem se pohádkám vyhýbal a nejsem jich díky tomu přesycen, ale mně se příběh o hodné a dobrotivé dívce, která se rozhodne navátit své vesnici déšť a vodu, prostě velice líbil a těžko to mohlo být lepší. A jelikož pohádku považuji za nadprůměrnou, tak uděluji čtyři hvězdičky. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně trošku lepší pohádka, nejvíc mě pobavil Miroslav Donutil v roli Lakoty. Na české pohádky slušné grafické zpracování. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Námět je vcelku sympatický, výprava pěkná, ale příběhová linka je fakt špatná, několika situacím se zbytečně věnuje (např. doktor Petr Nárožný a jeho "léčení" má veliký prostor, ale příběh nikam neposouvá, naopak ho velice brzdí), naopak důležité momenty (např. tři úkoly na navrácení vody, jsou ve finále téměř banální a zdálo by se až odfláknuté). Skutečně mě mrzí, že "česká pohádka" pomalu zmírá, i když mi příjde, že by stačilo málo a mohlo by být lépe. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi myšlenka příběhu. Že když se člověk z lásky vydá na pomoc lakomým lidem, je postaven před rozhodnutí obětovat život svůj anebo nejmilovanější osoby. A nůž na krk přitom položí hodná víla, která zprvu sama nabídla pomocnou ruku. A také nerozumím tomu, proč si někdo dá tu práci získat do vedlejších rolí špičky Donutila, Stašovou, či Nárožného, a do úlohy hlavního krasoně obsadí bambulu, co vypadá, že neumí do pěti počítat. Naopak k pochválení budiž příjemná atmosféra ve vesnici, již zmíněná vedlejší herecká esa, hezké vykreslení božstva, a pěkné dosazení do české kotliny. Byť s trochou Islandu nebo co to bylo... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

milé děti, nesmíte věřit všemu, co v pohádkách vidíte - konkrétně blonďáci, co všechno prospí, a odvážné zrzky, které za ně jdou na quest, tak to v realitě života opravdu nebude... ale konkrétně k filmu: slušně obsazená záležitost, která je mezi ostatními novodobými počiny tohoto žánru celkem příjemným překvapením. nechybí tradiční pohádkové hodnoty, a přitom si film zachovává i moderní look. ačkoliv se domnívám, že kdyby vzalo Slunce lidem místo vody pivo, na misi se jich vydá mnohem víc... 70% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Nudný příběh, nudné a nesympatické obsazení a celé je to takové divné. (Nějak nevím, proč by se živly měly zajímat zrovna o nějakou bezvýznamnou Květušku z horní dolní.) ()

Reklama

Reklama