Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kupodivu to hlavní čím Dešťová víla zaujme, jsou technické aspekty. Kamera, výprava a hlavně hudba jsou na vysoké úrovni, ale vše co se týče herců je o dvě třídy horší. Milan Cieslar dostal špatně napsaný scénář. Dialogy jsou vatovité a hercům z pusy nelezou. Dokonce i ti nejlepší z nich pak působí nepřirozeně a afektovaně. Ani příběh není nějak světoborný a na hodinu a půl děje zkrátka nestačí. Ke konci už se vkrádala nuda. Celé to působí tak nějak nedotaženě. Pohádková poetika je jen naznačená, nádherné exteriéry jsou zoufale nevyužité a místo aby samy vyprávěly, tak dělají jen luxusní kulisu. Tohle není ani průměr. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně docela překvapení. Musím se přiznat, že jsem od tohoto počinu moc neočekával. V této pohádce vidíme solidní herecké výkony a pěkný příběh, kdy venkované mají spor s nadpřirozenými živly. Chválím hudbu pana Hapky. Rovněž kostýmy byly pěkné. Z Dejdara, který představoval oheň, šel docela strach. Paní Vlasáková se přesně hodila na dešťovou vílu. I Labuda, představitel slunce, nezklamal. Tato pohádka se celkem povedla. Myslím, že v posledních letech se lepší nenatočila. Komentář píši dvě hodiny po zhlédnutí a ještě teď mě hřeje příjemný pocit, že jsem tento snímek viděl. Hodnotím lepšími třemi hvězdami a jsem rád, že pohádky nevymřely. V nejbližší době chci vidět Peklo s princeznou. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film si vzal evidentně příklad z Ladových pohádek naruby. Zatímco zlí lidé tu zůstávají až do konce nepotrestáni a žijí víceméně spokojené životy, nejvíc ze všech trpí hodná Květuška, která jako jediná poskytla přístřeší žebračce, z níž se vyklubala dešťová víla. Ovšem na druhou stranu, já se ani moc Donutilovi nedivím, že tu divnou osobu vyhnal od svého prahu... coby zkušený muž poznal, že si ta ženská na žebračku jen hraje, protože měla obarvené vlasy, a peroxid tehdy určitě stál celé jmění. Navíc zpracování pohádky siiiilně zavánělo kýčem, a to jak po stránce vizuální, tak hudební, takže co víc si člověk může nepřát? A to vůbec nemluvím o hercích... Kerekes mi dost nepříjemně připomínala Paroubkovou č. 2, Donutil zase Haničince v jeho nejhorších letech a rolích, no aspoň že tentokrát nepatlal a vyslovoval zřetelně, takže mu dokonce i bylo rozumět - nevím, jestli investoval do nové zubní protézy nebo prostě jen dospěl. Dejdar byl evidentně líný se přemaskovávat z jedné role do druhé (tj. z této a souběžně točené reklamy na Clavin), Gottwalda zase měla kamera zabírat pouze zepředu a nikoli z profilu, kde vynikal jeho silně konkávní nos. Ne, vlastně takhle: Gottwalda neměla kamera zabírat vůbec, nechápu, že si ho režisér do svého filmu vybral, když přeci musel vědět, že tenhle herec byl vyhozen i z konkurzu na oživlé dřevo do divadla Járy Cimrmana, protože splňoval pouze jednu půlku požadavků na tuto prestižní roli. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dešťová víla je určitě jednou z těch lepších českých pohádek posledních let, ale i tak by se našly značné mezery. Musím pochválit vzhled jednotlivých živlů a celkově linii, která se k nim pojila. Vedle toho stojí rozhodně za zmínku kontrast malé české vesničky a cizokrajné scenérie, které se dobře doplňovaly. Zkrátka pohádka, která zaujme nejvíce výpravou a vcelku slušnými efekty. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mám práci !! Nevidíš ?!" - "No, proto mě taky poslali, abyste se nepředřel.." ;) Až neuvěřitelně pozoruhodná filmová pohádka, bohužel zejména v tom negativním smyslu slova, Milana Cieslara, jehož rukopis, jakkoli pochybuji, že by mainstreamový divák dokázal jmenovat alespoň dva jeho bijáky, se omezuje na naprostou chladnost a neživotnost snímku, která dokáže promrhat i exteriérní záběry islandské přírody.. Jen další narativně vyprázdněná báchorka s rozbředlými hodnotami, která však nedostojí ani základním žánrovým schématům a vzorcům a jen drze cituje klasiku zoufale zatíženou nostalgií.. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • V pohádce Dešťová víla zní melodie Petra Hapky. Tatáž melodie zazní i v pohádce O princezně z Rimini (1999). A do třetice ta samá melodie je Hapkova písnička "Tolik běsů, tolik víl" v lyrikálu Kudykam (2010). (ajlonka)
  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)

Reklama

Reklama