David a Batšeba

David and Bathsheba

USA, 1951, 116 min

Henry King

Alfred Newman

Oscar 5 nominací: Kamera, Výprava, Kostýmy, Hudba, Námět a scénář(15.4.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,000,000Tržby Celosvetovo $-(20.5.2009)

,,NECH ŤA SPREVÁDZA BOH!" ,,TEN MÁ VO ZVYKU SPREVÁDZAŤ TEBA." __ Film bohužiaľ dosť zráža jeho vizáž. Peck bol skvelý herec, no jeho šarmantný a krásne oholený Dávid sa mohol zrodiť len v hlavách hollywoodských filmárov. Susan Hayward ako Bathsheba pôsobila o čosi prirodzenejšie, avšak je príliš fádna a obyčajná bez potrebnej iskry. Ak by sme začali analyzovať tých 5 nominácií na Oscara, tak výprava a kostýmy by dnes už absolútne neuspeli. Ponúkajú síce veľkorysé a prepracované predstavenie, vierohodnosť v nich ale hľadať nemožno (Dávid nebol určite nikdy navlečený v bielej košeli s golierom a vyšitou šesťcípou hviezdou). Najlepšie tu teda vychádza možno paradoxne scenár, ktorý sa do príbehu snaží vniesť súčasný pohľad, čo mi vôbec neprekáža. Pátos je z postáv skresávaný ako sa len dá, no na druhej strane by sa zišlo viac zjednotiť načrtnuté vedľajšie dejové línie (Absolom a dýka) s príbehom. Záver sa zbytočne preťahuje a intermezzo najslávnejšieho Dávidovho súboja hodnotím len ako snahu vniesť do filmu aspoň závan akcie. Ak by sa film skrátil o 15 minút bol by za čisté 4*, takto skôr za 3.5* (39. hodnotenie, 3. komentár k filmu)(20.1.2012)