Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

wata 

všechny recenze uživatele

Príjemne strávené nedeľné popoludnie. Rozprávka, nad ktorou som nemusela rozmýšľať, sama sa doviedla k šťastnému koncu. Niekoľkokrát som sa zasmiala a niekoľkokrát som sa spýtala, či už tých útokov odporného Albrechta a jeho zbabelých vojakov nebolo dosť. Každopádne deťúrence v kine okolo mňa sa naozaj zabávali, takže odporúčam rodinkám na pekný spoločný večer. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Slušná trapárna. Pavel Kříž jako padouch nebyl špatný, ale jako pán středověkého panství byl naprosto k smíchu. Pokud to nebylo záměrem autora, tak hlavně jeho postava hodně zklamala. Stejně tak by naprosto nepřesvědčivý David Prachař no a královna nakonec, to byla trapárna nad trapárnu. A tak uznání snad zaslouží jenom dětský ansábl spolu s Otou Jirákem. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI jsou Janákův nejlepší film určený pro kina, což ale neznamená, že by se jednalo o povedenou žánrovku (ani fantasy, ani pohádka, ani historický), která je leda tak pážetem co do srovnání s českými klasickými pohádkami a hollywoodskými inspiračními zdroji; je pouze snesitelnější než "-ácká" volná trilogie. Na to, aby byli RYTÍŘI historičtí, nemají ujasněno, nakolik chtějí být moderní a nakolik doboví (postavy mluví moderně a přitom sem-tam použíjí historický výraz, středověk slouží jako pouhá dekorace); na fantasy nemají dostatečně promyšlený svět a jeho mytologii, postavy jsou redukovány na jedinou charakterovou vlastnost; pohádce zase chybí nadpřirozeno, protože na strašidla zde věří pouze dospělí. V podstatě se zase jedná o teenagerovskou komedii, ale v jistém "před" stádiu, kdy kluci tlak spermatu na mozek vybíjí neplechami, starší holky svrbí, a tak se rády koupou v řece a hladí koně, malé holky plní funkci vedlejšího zábavného zvířátka z animáčů (Kateřina jako Oslík) a postava z ciziny je směšná, protože je z ciziny. Prostoduchá fabule (zlý zeman chce hrad hodného zlemana, a tak kuje pikle) je zbytečně uměle komplikována, což způsobuje rozpad filmu na jednotlivé scénky; vyjma úvodu a závěru je většina scén interiérově televizních; neustále se něco děje, ale stopáž 105 minut je ve druhé čtvrtině cítit, protože "něco se děje" znamená "děcka páchají neplechu", či "zlo kuje pikle"; hudba sice dodává spád, jenže hraje nepřetržitě, což vede ke stereotypu; dobře natočené akční scény a atrakce postrádají nápad a chybí jim velkolepost, jsou příliš "lokální"; herci hrají ve zcela jiných polohách (osazenstvo jednoho "hodného" hradu se pokouší - důležité je slovo pokouší - o civilnost, osazenstvo druhého - zlého - zase přehrává, čímž na sebe strhává pozornost a nutí tak fandit diváky těm zlým)... a už nemá smysl dál pokračovat. Ono vlastně nemá smysl točit další pokus o českou pohádku (protože jsou mrtvé, pokud se nepřiblíží těm současným zahraničním) a nemá smysl Janáka považovat za žánrového obroditele v české polistopadové kinematografii, protože nebyl schopen natočit ani jeden skutečně žánrový film. ()

kollis 

všechny recenze uživatele

I když se Karel Janák posunul žánrově, spolupráce s dětským, respektive teenagerským hercem se nevzdal. Ti překvapivě ani moc neserou. Snad krom té nejmladší, jakoby vypadla z vánoční reklamy na Kofolu - "ja nemusim, ja už ho vidim", ta sere velmi. Přestože mají Ať žijí rytíři na české poměry stále nadstandardní rozpočet, nedokáží zastřít pocit levnosti. Ano, je tu pár efektních, zpomalených záběrů, obstojných bojových akcí, ale ty o to více obnažují nedostatečnou (televizní) výpravu. Navíc Rytířům chybějí neotřelé scénárististiské nápady, smysl pro rytmus a tempo, což ke konci vyvolává dojem, že stopáž je neúměrně dlouhá a přichází nuda. Prostě průměr co rychle vyšumí. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Že by to měl být pokus ukázat našim dětem, jak se žilo ve středověku? Když už ano, tak proč tak uměle? V České republice je tolik hradů, zřícenin a tolik měst má staré čtvrti, takže prostory tu jsou. Místo toho tu máme nějaký uměle vyrobené panství na obrovské louce, které stejně není ani vidět celé. Herci mluví současnou hovorovou češtinou, nic ze středověku tu takřka nemáme. Jen to oblečení, koně a pokus o to staré sídlo. Je to moderní amatérská trapnost, která je navíc ještě hodně nudná. Vždyť i těm hercům muselo být trapně při natáčení, v čem to hrají. [3730. hodnocení, 146. komentář, 51%] ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Lokace natáčení: Novohradské hory, Český kras, Českolipsko, Lipnice, Křivoklát, Hlubočepy a hlavně úžasná tvrz Cukenštejn (POMO)
  • Lenka Krobotová, ktorá stvárnila rolu kráľovnej, bola iba mesiac po pôrode, keď jej ponúkli zahrať si vo filme. Štáb preto musel vyriešiť jej brnenie, ktoré musela mať na sebe pri natáčaní. Nedotiahli jej na ňom skrutky, aby mohla svojho potomka kojiť. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)
  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)

Reklama

Reklama