Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba ve filmu/pohádce/komedii v historickém mundůru nebo co to bylo za žánr. Pro slávu Ježíšovu ... přemýšlela jsem, jestli se pozdrav ahoj používal už v době křížových výprav. Myslím, že spíš ne. Pokud vím, tak zařízení na odrážení dobývacích žebříků je vynález Leonarda da Vinci. Filmový sestřih je poněkud zkratkovitý a zmatený, takže bez máminých dovysvětlení ze seriálu bych zřejmě tápala, o co se to pán z Krvenos snaží. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem vlastním očím. Ať žijí rytíři! jsou i přes ten příšerný plakát a pověst, která je provází, stravitelným filmem, který rozhodně neurazí. Jistě, je tu jistá předvídatelnost, ano, je to film hlavně pro menší a tomu jsou některé (pozor, ne všechny!) vtípky uzpůsobeny, ale jinak to klape vcelku krásně. Po hodně dlouhé době musím v české pohádce pochválit hudbu a lokace. Místy jsem přemýšlel i o čtvrté hvězdě, ale to bych možná až přecenil. Nicméně je třeba zopakovat fakt, že tohle není taková hrůza, jak se podle hodnocení může zdát. 60 %. ()

Reklama

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Celou cestu z kina jsem přemýšlel, co bych o tomhle filmu řekl. V žádném případě ho nechci nijak shazovat, ale byla to tragédie. Hlavně co se týče hereckých výkonů. Z té bídy člověka asi nejvíc zaujme Pavel Kříž, který celou první polovinu filmu vypadá, jako kdyby byl vožralej, no a tu druhou, jako by bojoval s neskutečnou kocovinou.. Nesetkal jsem se tam s žádnou dobrou hláškou, které bych se mohl alespoň pousmát. Omlouvám se - pobavilo mne to nefalšované překvapeni malých diváků sedícich v řadě předemnou, když ke konci filmu zjistili, že to čtyřprocentně vyhlížející páže v podání Jana Batteka, je vlastně kluk.. DODATEK: rozhodně je lepší na to kouknout na seriál, protože odstraní určitá hluchá místa, kterými trpí film. Ale moje celkový pohled na tento snímek to nezmění.. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Že by to měl být pokus ukázat našim dětem, jak se žilo ve středověku? Když už ano, tak proč tak uměle? V České republice je tolik hradů, zřícenin a tolik měst má staré čtvrti, takže prostory tu jsou. Místo toho tu máme nějaký uměle vyrobené panství na obrovské louce, které stejně není ani vidět celé. Herci mluví současnou hovorovou češtinou, nic ze středověku tu takřka nemáme. Jen to oblečení, koně a pokus o to staré sídlo. Je to moderní amatérská trapnost, která je navíc ještě hodně nudná. Vždyť i těm hercům muselo být trapně při natáčení, v čem to hrají. [3730. hodnocení, 146. komentář, 51%] ()

a4am 

všechny recenze uživatele

Ať žijí rytíři, Janákův opus s přístupností PG-2. Tři věci pohřbívají tento původně sympaticky vypadajicí pokus o středověkou verzi Sám Doma. 1. Repetivní schéma: "Musíme se dostat do hradu/z hradu, bránit hrad/bránit hrad/bránit hrad". Chce to víc nápadů na menším místě, než víc míst a méně nápadů. 2. Logické chyby, které by ani tak nevadili, kdybych se prostě v kině nenudil. A inteligenci "tiletých" bych také nepodceňoval. Film pak slouží alespoň jako kvíz, dejte dítěti blok a tužku a v kině vyzkoušejte, kdo najde víc kiksů. 3. Absence napětí aneb proč se bát o hrdiny, když vojáci jsou prostě šašci, bojicí se duchů a tříletých slečen. Navíc tam nikdo neumírá, střilejí se sice šípy, probodává se nožem, ale každý to přežije, dělá, že probodnutí je jen škrábnutí a šíp v hrudi je prostě jen hračka. Snímek pak (v mých očích) drží nad vodou aspoň šíleně přehrávajicí Kříž a tragicky nehrajicí představitel Adama (bože, co slovo, to menší záchvat smíchu v sedadle mnou obývaném). ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • V seriálu otec dětí Martin z Vamberka (David Prachař) jede na královskou výzvu do boje proti takzvaným saracénům. Etymologie pojmu „saracén“ se dosud nepodařila spolehlivě prokázat, nicméně jedná se o středověké označení Turků či Arabů, všeobecně se míní, že pojem je odvozen z řeckého Sarakenoi, což byl řecký název pro divoký arabský kmen Saraků. V českých středověkých rukopisech se termín saracén objevuje poprvé v roce 1148, avšak sloužil k označení příslušníku pohanských etnik na východě od českých hranic. (Nick321)
  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)
  • Na hrade Cuknštejn sa niekedy robil len hlavný záber a v štúdiu sa dotáčali ďalšie, pretože tak bolo ľahšie prispôsobiť sa nárokom režiséra a bolo to aj z dôvodov nižších nákladov. Filmový architekt pritom požadoval, aby sa vzadu smerom do priekopy pristavovala skoro polovica filmového hradu. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama