Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud to měl být film pro děti (mládež), tak tam ti dospělí zaclánějí zbytečně často. Nemluvě o tom, že málokdo tu vypadá jako větší ubožák než Pavel Kříž. Hlavní problém je, že to bylo původně točeno jako televizní seriál, takže tenhle sestřih do podoby celovečerního filmu vypadá jako slepenec řady více či méně zajímavých scén, který nedrží dvakrát stabilní tvar. Třeba je seriál lepší, když má na jednotlivé postavy víc času, ale já po tomhle stejně nemám žádnou chuť, abych to zjišťoval... ()

Fr odpad!

všechny recenze uživatele

Tvrz ovládá skupina malých dětí! Nemějte slitování! Na steč!!...... A TOHLE BYLO JAKO CO??? Sázka na neznámé dětské tvářičky moc nevyšla, i když – zatím co já valím ,,bulvy“, mladej se u toho baví. O. Jirák hraje jako v Dívčí válce a všichni jsou tak nějak svým způsobem TRAPNÍ! Dialogy, děj, herci – takže všechno je aspirantem na titul ,,kosočtverec“ ne roku, ale století. Smekám před všemi, kteří tohle dokázali sledovat jako seriál. TENHLE FILM JE NA KONCI JEŠTĚ HORŠÍ NEŽ V PŮLCE A JÁ ODVOLÁM VŠE ŠPATNÉ, CO JSEM KDY NAPSAL O DRUHÉ NARNII! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět ,,tokající“ T.Voříškovou. 2.) Ještě jsem neviděl vtipného muslima. 3.) Zjistím, že Princ Kaspian je filmovej skvost. 4.) Poznám SHAZOVADLO, vynález, který by nám záviděl i L. da Vinci. 5.) Pro své děti udělám cokoliv. PŘÍBĚH * HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Rozpačitá filmová podoba televizního seriálu. Historických žánrových filmů odehrávajících se ve středověku vzniklo v polistopadovém Československu a později Česku jen několik. V říjnu letošního roku přichází do kin čtvrtý celovečerní film režiséra Karla Janáka Ať žijí rytíři, původně zamýšlený jako sedmidílný televizní seriál s názvem Než se táta vrátí, jež se snaží variovat žánr historického dramatu, pohádky, fantasy či romantického filmu. [==] U stanovení žánru vzniká hned první z mnoha problematických aspektů celého díla. Na historický film postavy mluví až příliš současným a hovorovým jazykem. To sice může představovat jistou snahu tvůrců o přiblížení dnešnímu publiku (především tomu dětskému), nicméně pokud postavy v množství nespisovných a pro moderní mládež cool výrazů použijí středověký archaismus (hladomorna, šatlava, ranhojič apod.), působí to na diváka spíše rušivým a ne příliš příjemným dojmem. Na žánr fantasy nemají Rytíři ucelený a přesně definovaný fikční svět (pouhopouhé dvě lokace) a na pohádku jsou v některých momentech, především bojových scénách až příliš “brutální“, postrádají také v pohádce tak populární prvek nadpřirozena. [==] Název filmu odkazuje k dílu Ať žijí duchové! (1977). Filmová novinka ovšem nemá zcela ujasněno pro jaké publikum je primárně určena. Ve snímku Oldřicha Lipského sice také vystupuje vysoký počet dětských herců, nicméně ve změti postav je možné narozdíl od Rytířů nalézt dvě hlavní, se kterými se nejmenší diváci mohou bez větších problémů jednoznačně identifikovat (navíc nechybí nadpřirozeno), což o Janákově filmu tak úplně neplatí. Typově podobní, především chlapečtí představitelé orientaci poněkud znesnadňují. Také je poznat silný střihačský zákrok; mnohé postavy jsou příliš ploché, nedostatečně charakterizované a jednostranně zaměřené. To souvisí s jednoduchou narativní strukturou (dobro a zlo jasně definované); hodný a čestný rytíř Martin z Vamberka (David Prachař) obdrží z rukou posla zprávu od panovníka o jeho údajných zločinech. A tak mu nezbývá nic jiného než se vypravit a jet králi vysvětlovat. Pomluvu má na svědomí Albrecht z Krvenos (Pavel Kříž), rytířův soused a úhlavní nepřítel, kterému je vlastní hrad příliš těsný a svou působnost by rád rozšířil i do okolních panství. Záporná postava Albrechta z Krvenos dostává největší prostor a Kříž ji dodává na plastičnosti. Bohužel film trpí určitou roztříštěností a představuje spíše sled jednotlivých více či méně dlouhých a natahovaných sekvencí. Tento fakt bych přikládal na vrub původnímu záměru tvůrců natočit sedmidílný televizní seriál. [==] Celkově považuji Ať žijí rytíři za nepříliš povedený a kostrbatý pokus oživit „historický“ žánr, jenž filmaři v českých končinách stále nedostatečně probádali. Na druhou stranu určitý potenciál zde cítit je a třeba to tvůrci celé zamýšleli úplně jinak, protože se vlastně nacházíme „v tak trochu jiném středověku.“ ()

kollis 

všechny recenze uživatele

I když se Karel Janák posunul žánrově, spolupráce s dětským, respektive teenagerským hercem se nevzdal. Ti překvapivě ani moc neserou. Snad krom té nejmladší, jakoby vypadla z vánoční reklamy na Kofolu - "ja nemusim, ja už ho vidim", ta sere velmi. Přestože mají Ať žijí rytíři na české poměry stále nadstandardní rozpočet, nedokáží zastřít pocit levnosti. Ano, je tu pár efektních, zpomalených záběrů, obstojných bojových akcí, ale ty o to více obnažují nedostatečnou (televizní) výpravu. Navíc Rytířům chybějí neotřelé scénárististiské nápady, smysl pro rytmus a tempo, což ke konci vyvolává dojem, že stopáž je neúměrně dlouhá a přichází nuda. Prostě průměr co rychle vyšumí. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

(seriál) Poctivě jsem zhlédla všech sedm epizod a stále hledala vhodné měřítko. LoTR vypadl hned v traileru, Bollovo Jméno Krále po dvou epizodách a s Narnií jsem koketovala celou dobu. Ale ne. Je to přespříliš dlouhé a více než únosné množství prostoru dostává hluchá vata... Proto jsem musela pět epizod čekat na finální bitvu, která by smyla pachuť ochotnické Svaté války. Ta přišla, no skoro, i s návratem krále. Z těchto důvodů jsem poměrně zvědavá na film, který by mohl být rozhodně svižnější a akčnější. Děcka jsou poměrně sympatická a dobře typově obsazená, až na dramaturgický přešlap roku - páže Adama. Dospělí herci se pak potácejí od pokusů o civilní výkony (Prachař) až po šílené přehrávání (Kříž, Predrag). Instrumentální hudba je dobrá, ani některé písničkové věci nejsou vyloženě zlé. Jak už jsem zmínila, u filmu bych mohla i mírně přidat... EDIT: Ne, nemohla. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Lenka Krobotová, ktorá stvárnila rolu kráľovnej, bola iba mesiac po pôrode, keď jej ponúkli zahrať si vo filme. Štáb preto musel vyriešiť jej brnenie, ktoré musela mať na sebe pri natáčaní. Nedotiahli jej na ňom skrutky, aby mohla svojho potomka kojiť. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)
  • Na hrade Cuknštejn sa niekedy robil len hlavný záber a v štúdiu sa dotáčali ďalšie, pretože tak bolo ľahšie prispôsobiť sa nárokom režiséra a bolo to aj z dôvodov nižších nákladov. Filmový architekt pritom požadoval, aby sa vzadu smerom do priekopy pristavovala skoro polovica filmového hradu. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)
  • Původní název plánovaného sedmidílného seriálu byl „Než se táta vrátí“. (Taninaca)

Reklama

Reklama