Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

a4am 

všechny recenze uživatele

Ať žijí rytíři, Janákův opus s přístupností PG-2. Tři věci pohřbívají tento původně sympaticky vypadajicí pokus o středověkou verzi Sám Doma. 1. Repetivní schéma: "Musíme se dostat do hradu/z hradu, bránit hrad/bránit hrad/bránit hrad". Chce to víc nápadů na menším místě, než víc míst a méně nápadů. 2. Logické chyby, které by ani tak nevadili, kdybych se prostě v kině nenudil. A inteligenci "tiletých" bych také nepodceňoval. Film pak slouží alespoň jako kvíz, dejte dítěti blok a tužku a v kině vyzkoušejte, kdo najde víc kiksů. 3. Absence napětí aneb proč se bát o hrdiny, když vojáci jsou prostě šašci, bojicí se duchů a tříletých slečen. Navíc tam nikdo neumírá, střilejí se sice šípy, probodává se nožem, ale každý to přežije, dělá, že probodnutí je jen škrábnutí a šíp v hrudi je prostě jen hračka. Snímek pak (v mých očích) drží nad vodou aspoň šíleně přehrávajicí Kříž a tragicky nehrajicí představitel Adama (bože, co slovo, to menší záchvat smíchu v sedadle mnou obývaném). ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vcelku sympatický počin má jednu podstatnou vadu. Zavděčit se celému spektru diváků je jistota na zadělání problémů. Už pejsek a kočička když vařili dort též přišli na to, že mnoho ingrediencí v dortu způsobí minimálně nevstřebatelnost. A tak se i toto dílko stává lehce neuchopitelným, je to škodaa, protože se jedná vcelku o sympatický počin i když milionkrát zmutovaný a obehraný. 50%. ()

Reklama

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Otázka jak to hodnotit. Jestli se na to budu dívat v rámci světové kinematografie, tak je to hrozné. V intencích tragické domácí produkce posledních let to ale nedopadlo zase tak strašně. Ano, výběr herců mohl být citlivější, ano, některé scény jsou prkenné jak kůlna a určitě to má celý roj dalších much, ale jako dětský film s nádechem středověku to docela pobavilo. Neřekl bych, že to bylo kdoví jak dobré, ale zas taková tragédie taky ne. Když vidím, jak dopadají třeba české pohádky z posledních let, tak si říkám "Zaplať pánbůh za ty dary." ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ehm. Připitomělý scénář vypocený kolem jakž takž dobrodružného děje, za kterým není ale lautr žádná myšlenka, poselství, prostě nic; místo postav jednorozměrné figurky, nanicovatě podbízivé dialogy v ryze současné češtině/pražštině (hlavně aby malým konzumentům hladce vklouzly do uší), herectví pro kočku (aspoň od toho Pavla Kříže jsem čekal podstatně víc než levnou karikaturu složenou z naklánění hlavy, falešných úsměvů a cezení slov mezi zuby), splácaná sterilní výprava bez ksichtu, dtto hudba, minimum atmosféry, stupidní zesměšňování muslimů, zapomněl jsem na něco? Jo – děti jsou z toho úplně na větvi: „Táto, že to bylo legrační, jak tam byl ten velitel zavřený v té kleci?“ (Ne, synáčku, nebylo.) Přidal bych hvězdičku za snaživou kameru, ale nepřidám, takováhle falešná rutinérská náhražka filmařiny si druhou hvězdičku nezaslouží. Sorry, Karle. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu dospělého člověka se jedná o nepříliš povedený pokus o dětský historický film, až pohádku. Současnost jde panu Janákovi lépe, protože pokus o její našroubování do historie působí křečovitě. Připouštím ale, že děti se mohou bavit, i když na mě dětští hrdinové působí nadmíru otravně, čemuž zdatně sekunduje hlavní záporák. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Počet natáčecích dnů: 96 (exteriéry + interiéry) (POMO)
  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)

Reklama

Reklama