Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

novoten 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck v jedné ze svých definujících rolí pravého chlapa v nejpoctivější formě westernu. Dlouhé minuty se kamera toulá krajinou, jindy se zase děj řítí kupředu, hlavně ale i půl století po svém vzniku zůstává Mackennovo zlato žánrovkou, která i přes překvapivě průkopnický vizuál neboří hranice, a přesto je ve všech ohledech svá a tím pádem i nezapomenutelná. Tím neříkám, že není v samém finále poněkud bezhlavá nebo že se na některých přelomových scénách nepodepsal zub času, ale přesto bych dal cokoli za to, abych jednou za čas mohl v kině potkávat právě takhle upřímné rodokapsy. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

Reklama

indiano 

všechny recenze uživatele

Westernopý klenot 60 - tych rokov uvádzaný na panoramatickom 70 mm formáte bol hitom v našich kinách. Pamätám sa, ako dav fanúšikov vytlačil okienko pri pokladni a musela zasiahnuť Verejná bezpečnosť.. Film má svoje čaro aj dnes, aj keď scény zo zadnou expozíciou pôsobia archaicky a naivne,no práve to je na týchto filmoch 60 - tych rokov nostalgicky krásne...No a hviezdne obsadenie nemá komentár... ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že na svou dobu strašně povedený western a vlastně i dnes (když budeme brát s nadhledem efekty) se jedná o kvalitní podívanou s docela slušným dějem. Postavu Colorada v podání Omara Sharifa jsem si užil. Kolem něj se pohybuje spousta dalších, bohužel však dost nevýrazných postav (no možná až na tu pěknou indiánku s výstavníma... no nic, nechal jsem se malinko unést :-) ). Jediné dvě věci, kvůli kterým srážím hodnocení dolů, jsou za prvé: neustále se opakující záběry prostředí, které byly nejspíš dolaďovány někde v ateliéru, když se nepodařilo vybrat solidně natočený záběr, nebo nevím jakým stylem to probíhalo, avšak působilo to dost nevkusně. Stejně tak jako opakující se záběry padajících skalisek. A za druhé: příliš utahaná první polovina filmu. Jinak jsem byl spokojen a jsem rád, že jsem tento western mohl vidět. 70% ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

MacKenna byl vůl, o tom žádná. Celej film se ho snaží zbalit nadržená indiánská krasavice a ten trouba jí od sebe furt odhání a místo toho se zahazuje s tuctovou špinavou blonckou, která si ani nesundá hadry, když se jde koupat. Nechápu. A ten ostatními vychvalovaný konec tu na mě působil jak pěst na oko, tohle patří tak do fantasy, a ne do westernu. Navíc mi připadal trikově velmi mizerně provedený i na tu dobu vzniku. A pak ty ústavičný zadní projekce při jízdě na koni, naprosto zbytečná věc a film to pouze shazuje. A taky mě zamrzelo jak strašně málo prostoru dostali herci jako Eli Wallach, Edward G. Robinson nebo Lee J. Cobb. Ovšem má to skvělou hudbu, kvalitní herce a řek bych, že film se nesnaží hrát si na něco víc než je, tj. pohodová zábava, což je taky plus. Takže slabší čtyři si to zřejmě zaslouží. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama