Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si z nostalgie po nějakém čase pustil zase tenhle film a nebylo to zas tak špatné. Možná jsem od toho čekal více, ale z dnešního pohledu mě to už tak nebavilo. Přesto chválím líbivou hudbu včetně hlavní písně. A potěšilo mne skvělé herecké obsazení. Myslím si, že ve své době uvedení do kin v bývalém Československu muselo trhat divácké rekordy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oproti všem očekáváním u mě film své ambice nenaplnil. Důvodů je víc, ale za hlavní problém považuju velmi slabý scénář, nešikovně poslepovaný a s mnoha nepochopitelnými pasážemi (Colorado vystřelí na skále, čímž sice přiláká pozornost Apačů, ale ti ho z neznámých důvodů nepronásledují; při útěku před vojáky má skupina jen minimální náskok "na dohled", ale v klidu se na kopci zastaví a pozoruje je atd.).___Obvykle přijímám zadní projekci jako něco dobového, co k filmu patří a je to specifikum doby, rozhodně mi nevadí. V Mackennově zlatu jsou ale projekce vyloženě pouťové, kdy všichni sedí na kdovíčem a jsou vidět jen nad pas, hýbají se přitom ze strany na stranu. Ve scéně na voru pustili záběry z popředí (pohyb lidí a koní) zrychleně, což taky nevypadá dobře proti normálně plynoucí řece. Trikově je to prostě dost nepovedené, a to samozřejmě respektuju dobu vzniku filmu, střih značně nepřesvědčivý. No prostě tady šlápli pánové od techniky vedle.___ K hercům: Gregory Peck na jedničku, Omar Sharif až na tu příšernou angličtinu (Proč tak mluvil? Kdo mu to poradil?) taky. Camilla Sparv, i když celou dobu v záběru, měla spíš jen štěky, Julii Newmar to v roli indiánky moc seklo, ale tu paruku by si bývala zasloužila lepší.___Viděl jsem už lepší a logičtější westerny. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Western, který na mě víc než jako co jiného působil jako pohádka. Asi to bude tím vypravěčem. Nutno dodat, že to byla pohádka dosti ukecaná a zbytečně přelidněná - to druhé jenom během první hodiny;) Během té druhé hodiny se ale nějak stane, že se western překlopí na dobrodružný film, a to se všemi tehdy asi ještě originálními, dnes ale zoufale klišoidními dějovými "rekvizitami". Co je originální i dnes, je rozhodně práce s postavami a s kamerou. Nevzpomínám si, že by někde jinde byly použity záběry z koňského hřbetu nebo "sekaná" sekvence obrazů zlaté horečky. Bohužel s ohledem na to, kolik těch dobrodružných snímků jsem už viděl, nemůžu strpět to už téměř směšné schéma, pokud se odehrává ve druhé polovině víc než dvouhodinového filmu. Kvalitu si i po všech těch letech drží hudba a především filmová píseň. To mě opravdu bavilo. Výsledek je ale někde na sedmdesáti procentech, a je mi šumák, jestli je to z historického hlediska křivda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film viacerých kontrastov. Je plný naivných efektov, očividných zadných projekcií, ale občas poteší netradičným strihom, až rapidmontážou. Príbeh je Indiana Jonesovského razenia, až rozprávkovo pôsobiaci, veľmi zábavný, ide ale zase proti revizionizácii westernu od povedzme polovice 50. rokov. Western plný veľkých hviezd, v menšej úlohe prekvapí Edward Robinson. Veľkým plusom je krásna výprava. Príbeh nie je až tak priamočiary, občas sa to trochu premieša, k slovu sa dostanú viaceré skupinky zlatuchtivých dobrodruhov. Celkovo nadpriemer, snáď tie slabšie triky v nikom nevzbudia myšlienku na remake. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených westernů. V hlavní roli ovšem není Gregory Peck, ale chamtivost. Tahle vlastnost se v Mackennově zlatě představuje hned v několika podobách. A je jedno, jestli je člověk bandita, voják, novinář, kupec, pastor nebo šerif, podlehnout jí může úplně každý. V tom podle mě tkví síla celého filmu - ačkoliv postavy nejsou bůhvíjak propracované, o lidské povaze nám jejich jednání během 128 minut stihne povědět až dost. A protože nejde jen o tupý příběh plný přestřelek (nejnapínavější - finální - souboj se bez koltů obejde úplně), ale o příjemnou dobrodružnou podívanou plnou zajímavě natočených scén (úvod, rozhoupaný přechod mostu, závěrečná půlhodina), dávám čtyři hvězdy. Jo a ještě něco. Hudba: Quincey Jones = příjemné osvěžení nejen díky úvodní písni. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama