Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spoustu scén tu být nemuselo, ale především jsou scény mnohem delší, než by být měly, aby udržely pozornost diváka. Užijete si hodně detailů lezení po skalách, ježdění na koni atd. atd. Proč střihač neúřadoval? Byl by z toho mnohem svižnější kousek. Takto se to táhne jak smrad z apačského záchodu. Pravda, herci nebyli špatní a tu blondýnku bych bral taky, ale než jsme se dostali ke konci, podstoupili jsme fakt dlouhou cestu, během níž se nic moc nedělo. Navíc nemám moc v oblibě filmařskou berličku typu všezhroucení čehokoli v závěru filmu i za předpokladu nestabilního geologického podloží za přispění apačských ducháčků... Co ale naopak velmi oceňuji, že Peck hraje opravdového gentlemana ve vztahu k ženě a nikoli (s)permanentního rozsévače. Holt stará dobrá škola. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Western, který na mě víc než jako co jiného působil jako pohádka. Asi to bude tím vypravěčem. Nutno dodat, že to byla pohádka dosti ukecaná a zbytečně přelidněná - to druhé jenom během první hodiny;) Během té druhé hodiny se ale nějak stane, že se western překlopí na dobrodružný film, a to se všemi tehdy asi ještě originálními, dnes ale zoufale klišoidními dějovými "rekvizitami". Co je originální i dnes, je rozhodně práce s postavami a s kamerou. Nevzpomínám si, že by někde jinde byly použity záběry z koňského hřbetu nebo "sekaná" sekvence obrazů zlaté horečky. Bohužel s ohledem na to, kolik těch dobrodružných snímků jsem už viděl, nemůžu strpět to už téměř směšné schéma, pokud se odehrává ve druhé polovině víc než dvouhodinového filmu. Kvalitu si i po všech těch letech drží hudba a především filmová píseň. To mě opravdu bavilo. Výsledek je ale někde na sedmdesáti procentech, a je mi šumák, jestli je to z historického hlediska křivda. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Expozícia prinesie tradične populárnu westernovú látku CESTA ZA ZLATOM a jej počiatočné rozdanie kárt v spojení rôznych vrstiev pátračov je velice pútavé. Mužská stredná generačná vetva to celé ťahá v sprievode pár pekných mladých žien a dáva otázky : pôjde sa širokospektrálnou púťou akú sme mali možnosť vidieť v SIERRA MADRE? Alebo nevyužitý potenciál premení iba na nesúrodejšiu a pre western tak typickú lacnejšiu gýčovosť? Po pár desiatkach minút už ale divák cíti kolísavosť dejovej formy v ľudskej rovine (pretože zábery na kaňony sú úchvatne hypnotizujúce a nemajú chybu). Herci to držia slušne nad vodou a záver prináša až katastrofické zosuvy typu Indiany Jones, čo by som síce vôbec neočakával, ale zároveň ma to nechalo trochu odmeraným. ()

Spectre 

všechny recenze uživatele

Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo na pohodový western, který se však časem překlopil do žánru ´Indiana Jones´ a trošku to na kvalitě ubralo...škoda.... A závěrečné efekty s pukajícími skálami? To už i Karel Zeman měl lepší efekty. tohle působilo hodně lacině... Oceňuji výkon O. Sharifa, který byl zábavný a vtipný. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)
  • Pohádkově vyhlížející údolí s vodopádem, ve kterém naleznou hrdinové úlevu po jízdě pouští, není dílem přírody, ale lidských rukou. Voda musela být na místo dopravována mnoha cisternami. (Hans.)

Reklama

Reklama