Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Western, který na mě víc než jako co jiného působil jako pohádka. Asi to bude tím vypravěčem. Nutno dodat, že to byla pohádka dosti ukecaná a zbytečně přelidněná - to druhé jenom během první hodiny;) Během té druhé hodiny se ale nějak stane, že se western překlopí na dobrodružný film, a to se všemi tehdy asi ještě originálními, dnes ale zoufale klišoidními dějovými "rekvizitami". Co je originální i dnes, je rozhodně práce s postavami a s kamerou. Nevzpomínám si, že by někde jinde byly použity záběry z koňského hřbetu nebo "sekaná" sekvence obrazů zlaté horečky. Bohužel s ohledem na to, kolik těch dobrodružných snímků jsem už viděl, nemůžu strpět to už téměř směšné schéma, pokud se odehrává ve druhé polovině víc než dvouhodinového filmu. Kvalitu si i po všech těch letech drží hudba a především filmová píseň. To mě opravdu bavilo. Výsledek je ale někde na sedmdesáti procentech, a je mi šumák, jestli je to z historického hlediska křivda. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrej western, kterej odsejpá a má hodně charismatických postav. Nebýt nelogického chování hrdinů na konci, když všichni strašně dlouho lezli na skálu, poprali se na ní a pak zase lezli dolů, bylo by to ještě lepší. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný western. Solidní herci, jen se divím naproto nevyužitému Eli Wallachovi. Ale příběh se příliš táhne a nic moc se neděje. Jenom ten závěr je špičkovej. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck v jedné ze svých definujících rolí pravého chlapa v nejpoctivější formě westernu. Dlouhé minuty se kamera toulá krajinou, jindy se zase děj řítí kupředu, hlavně ale i půl století po svém vzniku zůstává Mackennovo zlato žánrovkou, která i přes překvapivě průkopnický vizuál neboří hranice, a přesto je ve všech ohledech svá a tím pádem i nezapomenutelná. Tím neříkám, že není v samém finále poněkud bezhlavá nebo že se na některých přelomových scénách nepodepsal zub času, ale přesto bych dal cokoli za to, abych jednou za čas mohl v kině potkávat právě takhle upřímné rodokapsy. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Jeden herec vedle druhýho je charizmatickej (Gregory Peck, Lee J. Cobb, Omar Sharif, Telly Savalas, Anthony Quayle atd.), zápletka sice opršalá ale zábavně pojatá a děj spádovatý jak severní stěna K2. Navíc skvělá písnička Old Turkey Buzzard od Jose Feliciana a pěkný exteriéry. Nejzábavnější dobrodružný western své doby. S Leoneho filmy je to nesrovnatelný, protože všude šlo o úplně něco jinýho. Tady spíš o to, aby se divák pobavil a užil si jízdu, tam spíš o uměleckej portrét lidských charakterů. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zlato. To zlato je zradilo. Gregory Peck válí ve zcela rutinním westernu, který si mě získal onou podmanivou atmosférou a dokonalým závěrem. Ne, všechny westerny musí být podvratné, novátorské a originální. Mackennovo zlato je zdařilým příspěvkem do almanachu svého žánru. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Klidně bych půl hodiny vystříhal a přitlačil na finále v kaňonu, které po všem tom čekání - navzdory svým katastrofickým rozměrům - nějak nesplnilo moje očekávání (někdo umřel trapně rychle, souboj na skále byl dost natahovaný...). Přírodní scenérie nádherné, zbytečné zadní projekce naopak tahaly za oči. A nějak jsem nedokázal vnímat Colorada jako záporáka - na to ho Sharif hrál jako moc velkého sympaťáka. Celkově uondané a chyběla mi tam nějaká pamětihodná scéna. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tyhle honby za pokladem mám dost rád a skvělé obsazení tomu dodalo punc výjmečnosti. Vůbec bych se nezlobil kdyby něco podobného natočili dneska. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární dobrodružný western, který možná po technické stránce zastaral a pár logických děr nezapře, ale díky svižnému ději, atmosféře, hudbě a působivým hereckým výkonům Gregory Pecka a Omara Sharifa má pořád hodně do sebe. 75%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená westernová podívaná, plná charismatických mužů (všem samozřejmě vévodí jedinečný Gregory Peck) a nádherných žen. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených westernů. V hlavní roli ovšem není Gregory Peck, ale chamtivost. Tahle vlastnost se v Mackennově zlatě představuje hned v několika podobách. A je jedno, jestli je člověk bandita, voják, novinář, kupec, pastor nebo šerif, podlehnout jí může úplně každý. V tom podle mě tkví síla celého filmu - ačkoliv postavy nejsou bůhvíjak propracované, o lidské povaze nám jejich jednání během 128 minut stihne povědět až dost. A protože nejde jen o tupý příběh plný přestřelek (nejnapínavější - finální - souboj se bez koltů obejde úplně), ale o příjemnou dobrodružnou podívanou plnou zajímavě natočených scén (úvod, rozhoupaný přechod mostu, závěrečná půlhodina), dávám čtyři hvězdy. Jo a ještě něco. Hudba: Quincey Jones = příjemné osvěžení nejen díky úvodní písni. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá docela nadějně, i když trochu nudně. Jenže postupem času se film stává stále debilnější, zejména kvůli absenci věrohodnosti konání postav a logickým chybám. Na konci se pak zcela pohřbí. Hezky to shrnul canakja. Zadní plátno bylo opravdu tragické, bez něj by to fungovalo daleko líp. Jo a proč není v kolonce žánru uvedeno fantasy? Nekonečný příběh hledal inspiraci na zvláštních místech! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si z nostalgie po nějakém čase pustil zase tenhle film a nebylo to zas tak špatné. Možná jsem od toho čekal více, ale z dnešního pohledu mě to už tak nebavilo. Přesto chválím líbivou hudbu včetně hlavní písně. A potěšilo mne skvělé herecké obsazení. Myslím si, že ve své době uvedení do kin v bývalém Československu muselo trhat divácké rekordy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará Westernová klasika a jeden z filmů na kterých jsem spolu s Vinnetouem rostl. Charizmatický Peck, nahláškovaný záporák Sharif i správně prohnaný a slizký Savalas. Navrch perfektní hudba a zručná režie J Lee Thompsona jeho filmy mi prostě sedí. Vytknul bych snad jenom ty některý zbytečný zrychlený záběry se kterými se v té době hodně experimentovalo a měli patrně navodit větší akčnost. No dneska to působí spíš zmateně a nechtěně komicky. Jinak, ale určitě špičkový film ve své kategorii a pořádná dávka nostalgie.80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Stylový, poctivý oldschool western. Nechybí zde pekelně rychlí pistolníci, romantické vsuvky, ale i pěkně drsné a brutální scény, ze kterých mrazí. Hlavně začátek se mi s jedním chladnokrevným zabitím vryl do paměti. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který hned na první pohled zaujme netradičně pojatou akční kamerou. Já si ovšem velmi oblíbil Omara Sharifa v záporné roli Colorada. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý film s výborným hereckým obsazením. A brilantní hudba od Quincyho a Feliciana.. Jedna z nejlepších a klasických "žánrovek" . ()

Reklama

Reklama