Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Celkový počet hodnocení i nepočetnost komentářů a jejich poměrná bezradnost naznačují, že starobyle natočený takřka šedesát let starý film vyvolává nevyslovené rozpaky celého fóra. Že Gregory Peck patří k absolutním hereckým světovým špičkám, se zdá být nesporné. Že režisér Ronald Neame tu dosáhl zenitu svých schopností a scénáristka Jill Craigiová dokázala Twainův satirický nadhled žensky citlivě rozvést, v jistém smyslu dokonce vychutnat a navíc vystupňovat v působivých výstupech vstřícně pojaté staropatriarchální dvorné mužnosti předminulého století, je rovněž zřejmé. Ano, naše doba, současnost, v níž žijeme, má své kořeny a poměrně přesné časové ohraničení v ropných šocích sedmdesátých let a nástupu tzv. postmoderny. Ale ještě minimálně první polovina padesátých let alespoň navenek žila v nostalgii 19. století a v nostalgizující idylizaci doby, která sice uměla být sociálně krutá, nepoznala však takřka půlstoletí (měřeno pamětí a rozměry průběžně pociťovaného lidského života dneška zhruba 70-80 let) válku; to všechno vystresované Evropě i Americe let 1914-1951 připadalo jako ztracený svět, jako kulisa dobra, ráje, který je nenávratně ztracen. Teprve v takto celostně pojaté paletě ekvipáží, krásných šatů a starosvětského humoru doceníme nejen Peckův výkon, ale i neméně dobrý výkon jinak neznámé Ann Gudrunové v roli Peckova ženského protějšku. Americký hřebec, sedlaný suchou britskou ostrovtipnou noblesou, se proto ani divákovi, ani autorům nevzpírá ani dnes. A proč by konec konců také měl? ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jeden z klasických snímků, který sází na jednoduchost děje. Mladý muž přijíždí bez hotovosti do Británie. Když se snaží loupnout jídlo, tak si ho všimne dvojice vykutálených bratrů, kteří se okamžitě vsadí. Když však chudák zjistí jakého mění nabyl a chce bankonvku vrátit, tak po bratrech jako by se slehla zem... 90% ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch starých filmů, který je zasazen do přelomu 19./20. století, kterýžto vykresluje velice půvabně - s drožkami, cylindry a šněrovačkami. Jsou to např. Hello, Dolly! (1969), My Fair Lady (1964), Mary Poppins (1964), nebo třeba Around the World in 80 Days (1956). Tenhle film také pěkně, i když trochu přehnaně, vykresluje jak mohou být obchodní vztahy ovlivněny kognitivním klamem tzv. haló efektem. S tím je protkaná i romantická příběhová linka, která už mi tak pravdivá nepřijde. Charakterový oblouk spanilé dívky totiž začíná jako jasná zlatokopka, která se později urazí a nakonec nevysvětlitelně končí jako z čisté lásky zamilovaná dívka bez předsudků - možná prvoplánově, aby sázka dvou bohatých gentlemenů, na které je to celé postaveno, nebyla tak jednoznačná. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Když máte peníze, otvírají vám dveře, nemusíte nic platit hned, klanějí se před vámi až k zemi. Ale jakmile na povrch vypluje jen minimální podezření, že jste švorc, vše se obrací a všichni chějí zaplatit, berou vám dodané zboží a málem krachuje burza. Je to stejné i po více než padesáti letech a tato komedie má stále co říci. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nenáročná a lehká, trochu naivní, ale zábavná komedie, která přechází až v satiru. Henry Adams (dobrý Gregory Peck), Američan ocitnuvší se náhodně a bez prostředků ve staré dobré Anglii, se stává obětí sázky dvou trochu zlomyslných bohatých bratří. Síla peněz? Už jen zdání bohatství dodává na vážnosti ve všech směrech. Dalo by se říci, že peníze přináší další peníze, ale i váženost až nadšení. Zdání chudoby pak nevěrohodnost, zoufalství, a davové choutky k lynčování při domněnce podvedení. Naivita se zde zobrazuje v podobě, že i dívka z bohatých vrstev Portia Lansdowne (Jane Griffiths), nedává svou lásku za peníze. Ale její zvraty spíše ukazují na určitou nedospělost rozmazlence z dobré rodiny. Další zajímavé postavy: zlomyslní bratři sázkaři Oliver (Ronald Squire) a Roderick Montpelierovi (Wilfrid Hyde-White), uražený a škodolibý vévoda Frognal (A.E. Matthews), nemluvící Rock (Reginald Beckwith), a nadšený spekulant Lloyd Hastings (Hartley Power). Nenáročné, ale rozhodně pobaví. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Buckinghamshire ve Velké Británii. (rafix)
  • V roce 1903 byl 1 000 000 liber srovnatelný s 100 000 000 americkými dolary nebo 65 000 000 librami v roce 2014. (Mol)
  • Ve filmu se objevuje záběr na americkou vlajku, která má 48 hvězd, přičemž v novinách Daily News je uveden rok 1903. Vlajka se 48 hvězdami se však používala až od roku 1912 do roku 1959. V době, kdy se má děj odehrávat, by měla viset vlajka s 45 hvězdami, která se používala do roku 1908. (Kamiiik)

Reklama

Reklama