Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck jako chudý (ale fešácký) Američan v Londýně, kterého si vyhlédnou místní bratři boháči, aby si na něm ověřili, že vydělat balík a dostat VIP zacházení leze již jen za zdání, že jste při penězích. Peníze generují peníze. V balíčku s klasickou scénou, ve které hlavní hrdina honí milionovou bankovku, se kterou si pohrává vítr, po ulici a poněkud jednorozměrnou rolí ženy, jejíž hlavní úlohou je se na první pohled hluboce zamilovat do hlavního hrdiny. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Jak já dlouho čekala až ten film budou dávat v televizi nebo vyjde na DVDa konečně vyšel. A musím říct, že to čekání na tenhle film stálo za to, je to stará dobrá komedie natočená podle povídky Marka Twaina ve vysokém tempu i stylu. Okouzlující Gregory Peck, podmanivá atmosféra Londýna let dávno minulých a především dokonalá satira a pravdivost o lidském chování a zejména o chování davu, aneb někdy stačí mít jenom papír, někdy jméno, někdy pověst a někdy stačí mít jen dobré oblečení. Nádherné zobrazení lidské povrchnosti i prchavosti lidského úsudku a náklonosti a to dokonale vtipným způsobem. 100% ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch starých filmů, který je zasazen do přelomu 19./20. století, kterýžto vykresluje velice půvabně - s drožkami, cylindry a šněrovačkami. Jsou to např. Hello, Dolly! (1969), My Fair Lady (1964), Mary Poppins (1964), nebo třeba Around the World in 80 Days (1956). Tenhle film také pěkně, i když trochu přehnaně, vykresluje jak mohou být obchodní vztahy ovlivněny kognitivním klamem tzv. haló efektem. S tím je protkaná i romantická příběhová linka, která už mi tak pravdivá nepřijde. Charakterový oblouk spanilé dívky totiž začíná jako jasná zlatokopka, která se později urazí a nakonec nevysvětlitelně končí jako z čisté lásky zamilovaná dívka bez předsudků - možná prvoplánově, aby sázka dvou bohatých gentlemenů, na které je to celé postaveno, nebyla tak jednoznačná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Roztomilý, komediálne ladený príbeh o tom, čo dokážu spraviť so spoločnosťou peniaze a povesť boháča. Ach áno, stará známa vec, peniaze vládnu svetom a ten sa delí na tých čo ich majú a sú rešpektovaní a na tých čo majú len prázdne vrecká. Tým už nezostáva žiaľ nič iné iba sa podlizovať bohatým alebo živoriť tak ako živoril vo svojej úlohe fantastický G. Peck na začiatku filmu... Vynikajúca dobová atmosféra spolu s peknou kamerou a farbičkovou vizážou celkový pozitívny dojem ešte umocňuje. 80/100 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jako studie charakteru člověka je to ploché. Jakožto společenská kritika poněkud vykonstruované a zjednodušené. Což je samozřejmě v pořádku, vzhledem k době vzniku a faktu, že to má být lehká komedie. Tento film bych společně s Císařovy nové šaty, pouštěl jako Pohádku o penězích žákům základních škol. Aby viděli jak to funguje. Aby pochopili, že mnohdy má větší sílu to čemu lidé věří, nežli pravda. A aby pochopili jak je společnost prorostlá pokrytectvím a předsudky. Ano, i dnes po sedmdesáti letech je mnohé z toho aktuální. Stačí vytvořit pouhý dojem ekonomické síly a vše se kolem vás začne ohýbat. Tohle Twain popsal už před téměř sto lety... . ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu se objevuje záběr na americkou vlajku, která má 48 hvězd, přičemž v novinách Daily News je uveden rok 1903. Vlajka se 48 hvězdami se však používala až od roku 1912 do roku 1959. V době, kdy se má děj odehrávat, by měla viset vlajka s 45 hvězdami, která se používala do roku 1908. (Kamiiik)
  • Film se natáčel v Buckinghamshire ve Velké Británii. (rafix)
  • V roce 1903 byl 1 000 000 liber srovnatelný s 100 000 000 americkými dolary nebo 65 000 000 librami v roce 2014. (Mol)

Reklama

Reklama