Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tuším že se tenhle film jmenoval "Milionová bankovka". Gregory Peck v roli náhodného dočasného milionáře dokazuje, že jenom povědomost o tom, že je člověk bohatý z něj může udělat váženého člověka i když nemá ani vindru........ Původní komentář z kamenných dob CSFD, kdy bylo českých názvů poskrovnu :)) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku prekvapive docela svizne natocena komedie, ktera sazi krome zajimavy zapletky hlavne na tradicne perfektniho Pecka, kterej svym charisma utahne ke konci uz lehce natahovanej dej a sem tam nejaky to hlussi misto. Takze jsem se nakonec tech 80 minut dobre bavil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čekám na drobné zpátky." Netoužím po bankovce, jejíž nominální hodnota by odpovídala jednomu milionu liber z roku 1893. Netuším, o kolik peněz se jedná a ani nevím, jestli bych to číslo dokázal přečíst. Co ale vím určitě, je to, že nikdy nechci trávit čas mezi snoby. On ten nápad s bankovkou je vynikající, zábavnejch momentů je tam spousta, ale ti zmetci s desítkami obleků pro každou příležitost mě štvou. Přesto si dovolím souhlasit s pronesenými výroky, že být milionář je drahé a platit účet u krejčího je nehoráznost. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Celkový počet hodnocení i nepočetnost komentářů a jejich poměrná bezradnost naznačují, že starobyle natočený takřka šedesát let starý film vyvolává nevyslovené rozpaky celého fóra. Že Gregory Peck patří k absolutním hereckým světovým špičkám, se zdá být nesporné. Že režisér Ronald Neame tu dosáhl zenitu svých schopností a scénáristka Jill Craigiová dokázala Twainův satirický nadhled žensky citlivě rozvést, v jistém smyslu dokonce vychutnat a navíc vystupňovat v působivých výstupech vstřícně pojaté staropatriarchální dvorné mužnosti předminulého století, je rovněž zřejmé. Ano, naše doba, současnost, v níž žijeme, má své kořeny a poměrně přesné časové ohraničení v ropných šocích sedmdesátých let a nástupu tzv. postmoderny. Ale ještě minimálně první polovina padesátých let alespoň navenek žila v nostalgii 19. století a v nostalgizující idylizaci doby, která sice uměla být sociálně krutá, nepoznala však takřka půlstoletí (měřeno pamětí a rozměry průběžně pociťovaného lidského života dneška zhruba 70-80 let) válku; to všechno vystresované Evropě i Americe let 1914-1951 připadalo jako ztracený svět, jako kulisa dobra, ráje, který je nenávratně ztracen. Teprve v takto celostně pojaté paletě ekvipáží, krásných šatů a starosvětského humoru doceníme nejen Peckův výkon, ale i neméně dobrý výkon jinak neznámé Ann Gudrunové v roli Peckova ženského protějšku. Americký hřebec, sedlaný suchou britskou ostrovtipnou noblesou, se proto ani divákovi, ani autorům nevzpírá ani dnes. A proč by konec konců také měl? ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi fajný feel good filmík z čias minulých. Akurát na začiatku som Peckovi toho bezďáka bez jedinej koruny nejako nežral. 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úsměvný film s charismatickým Gregory Peckem v hlavní roli. Příběh o síle peněz ve společnosti, o tom, jak se z chudáka může stát respektovaná osoba, jak lze opět padat na dno a že díky štěstí se lze opět dostat na špici. Tak nějak bych popsal tento příjemný snímek ve zkratce. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Krásná povídka Marka Twaina o lidském pokrytectví. O tom, jak peníze otevírají všechny dveře, které jsou chudákovi zavřené. O tom, že peníze zmůžou vše, ale člověka sami o sobě šťastného neudělají. Štěstí z peněz je totiž stejně pokrytecké, jako neupřímná podbízivost lidí co potkávají boháče. Nosná myšlenka, která platí dnes stejně dobře, jako v dávných časech Viktoriánské Anglie. Parádní herecké sólo Gregoryho Pecka. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Roztomilý, komediálne ladený príbeh o tom, čo dokážu spraviť so spoločnosťou peniaze a povesť boháča. Ach áno, stará známa vec, peniaze vládnu svetom a ten sa delí na tých čo ich majú a sú rešpektovaní a na tých čo majú len prázdne vrecká. Tým už nezostáva žiaľ nič iné iba sa podlizovať bohatým alebo živoriť tak ako živoril vo svojej úlohe fantastický G. Peck na začiatku filmu... Vynikajúca dobová atmosféra spolu s peknou kamerou a farbičkovou vizážou celkový pozitívny dojem ešte umocňuje. 80/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Taková trochu americky přehraná pohádka o dvou hodných strýčcích, kteří kvůli sázce obdarují chudého. Je to hodně naivně a prvoplánově podáno, sice libivý, ale divácky poutavější mi před lety přišla verze s Eddiem Murphym. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Úsmevná rozprávka, na ktorej sa už podpísal čas i keď si myslím, že aj v dobe vzniku bolo príliš veľkou odvahou nakrútiť podľa Twainovej poviedky poldruha hodinový film. Je pravda, že šarmantný Gregory Peck zachránil vo filme mnohé, ale strihačove nožničky zachrániť nemohol. Výsledkom je pomerne priemerný film, na ktorý sa celkom príjemne pozeralo v polovici minulého storočia a ktorý neurazí ani dnes. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veľmi milá a svižná záležitosť, ktorá ku koncu trošku stráca dych, ale Gregory je fešák až do úplného záveru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Maličko naivní příběh až spíše dětskou povídačku vysoko vyzdvihuje skvělý původní dabing ČST Praha 1967. Na Pecka skvěle sedl Jaromír Spal, a o dalších rolích (Kopecký, Prokoš, Lipský, Kačírková, Beneš, Větrovec...) ani nemá cenu pochybovat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborná a hlavně zábavná komedie s charismatickým Gregory Peckem, který se jako chudý občan zaplete do sázky znuděných milionářů a jen díky "milionové bankovce" se stane členem snobské smetánky. Povedená a vtipná satira na život ve vyšších vrstvách. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď v roku 1893 napísal Mark Twain túto poviedku možno ani netušil aké nadčasové dielko vytvoril. Aj sfilmovaná Miliónová bankovka je svižná a vtipná satira o mužovi, ktorý dokázal prežiť mesiac bez jedinej utratenej penci. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck jako chudý (ale fešácký) Američan v Londýně, kterého si vyhlédnou místní bratři boháči, aby si na něm ověřili, že vydělat balík a dostat VIP zacházení leze již jen za zdání, že jste při penězích. Peníze generují peníze. V balíčku s klasickou scénou, ve které hlavní hrdina honí milionovou bankovku, se kterou si pohrává vítr, po ulici a poněkud jednorozměrnou rolí ženy, jejíž hlavní úlohou je se na první pohled hluboce zamilovat do hlavního hrdiny. ()

Reklama

Reklama