Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Spolu s Prime Miss of Jean Brodie a Dobrodruzstvi Poseidonu je toto u mna zatial najlepsi Ronald Neame. Vyborna komedia o tom, ako velka suma penazi zamava s mladym clovekom zijucim spokojnym zivotom v Londyne. Tempo je vyborne, nenudil som sa ani chvilu, obycajne rozhovory prevazuju, Ronald neame sa ukazal ako talentovany reziser. Film som videl v originale, takze netusim, o com toci LiVentura so svojim : "jedna basen poslouchat zvonive hlasy nasich bardu za jejich nejaktivnejsich let". 80 % ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Když máte peníze, otvírají vám dveře, nemusíte nic platit hned, klanějí se před vámi až k zemi. Ale jakmile na povrch vypluje jen minimální podezření, že jste švorc, vše se obrací a všichni chějí zaplatit, berou vám dodané zboží a málem krachuje burza. Je to stejné i po více než padesáti letech a tato komedie má stále co říci. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi těžko objektivně hodnotí, když v něm hraje můj idol, má láska GREGORY PECK. Námět je ovšem tak báječný a legrační, neboť nám ukazuje, že stačí, aby si lidé mysleli, že jste pracháč a klaní se vám, dělají vám pomyšlení, zkrátka co bych to neřekla lezou vám do zadku. Money,money,money všemocná kletba štěstí i neštěstí. Vynikající film ( no on byl tehdy G.P. asi 37 letý fešák, že?) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

I děti kapitalistů potřebují své pohádky. Třeba o tom, že peníze mají velikou moc, ale lásku si za ně nekoupíte. Milionová bankovka tak nevědomky potvrzuje Marxovo učení: kultura patří do nadstavby, která je závislá na základně (ta určuje, kdo vlastní výrobní prostředky). Buržoazie si tedy vytváří mýtus o kapitalismu s lidskou tváří - základní kapitál je nutný, ale zbytek závisí na důvěryhodnosti podnikatele. A kdo by nevěřil Gregory Peckovi? Filmový přepis Twainovy povídky je sice vybroušený klenot po všech stránkách, ale přesto tomu hemžení pánů v buřinkách nějak nemohu přijít na chuť. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rok 1954 jsem nemohl začít ničím jiným, než oblíbeným filmem mé mamky, která ho měla moc ráda a který jsem viděl jako dítě. Milionová bankovka je kouzelná komedie ze staré Anglie, vycházející z toho, že když obyčejný chudák dostane zdánlivě neproměnitelnou milionovou bankovku, i její vlastnictví mu zajistí lepší život. A funguje to kouzelně - obchodníci se můžou přetrhnout ochotou, je ubytován v nejlepším hotelu, uveden do společnosti, jeho jméno stačí aby akcie šly nahoru a potkává i lásku. A když to vypadá že bankovku nemá, zase ho všechno opouští. Zkrátka nádherná studie toho, jak peníze otevírají dveře a k tomu moc milý film s neselhávajícím Peckem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1903 byl 1 000 000 liber srovnatelný s 100 000 000 americkými dolary nebo 65 000 000 librami v roce 2014. (Mol)
  • Ve filmu se objevuje záběr na americkou vlajku, která má 48 hvězd, přičemž v novinách Daily News je uveden rok 1903. Vlajka se 48 hvězdami se však používala až od roku 1912 do roku 1959. V době, kdy se má děj odehrávat, by měla viset vlajka s 45 hvězdami, která se používala do roku 1908. (Kamiiik)
  • Film se natáčel v Buckinghamshire ve Velké Británii. (rafix)

Reklama

Reklama