Reklama

Reklama

Probíhá druhá světová válka, britský válečný letec Bill Forrester žije v Barmě a sužují ho bolestné vzpomínky na ztrátu milované ženy během londýnského bombardování. Z letargie ho vytrhne až letecké ztroskotání uprostřed nepřátelského území. Nejbližší voda je desítky kilometrů daleko, jídla minimum a podmínky nesnesitelné. Navíc jeden člen posádky se při pádu zranil a pohyb s nosítky už tak zoufalý stav ještě více komplikuje. Jaká je vůbec šance na přežití? A stojí pokus se o ni vůbec pokoušet? Britské válečné drama Purpurová pláň vzniklo roku 1954 a jeho působivost spočívá především ve věrohodném zobrazení různorodých lidských charakterů v náročných podmínkách. Hlavní roli vnitřně komplikovaného Forrestera si zahrál legendární herec Gregory Peck. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma z prostredia Barmy (dnešné Mjanmarsko), ktorá rozpráva o leteckom pilotovi a jeho psychických problémoch. Otrasné špeciálne triky, po väčšinu filmu dosť slabé dialógy v interiéroch a iba priemerní herci veľmi neoslňujú. Na druhej strane, keď sa film dostáva do dobrodružnejšej časti a záberov v exteriéroch, má čo to ponúknuť a dej získava zaujímavejšiu zápletku. Hodnotenie: 60% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie tento film z roku 1954 má farbu a čo ma prekvapilo ešte viac,pekný obraz.Film z vojnového prostredia pilotov neprináša prakticky žiadnu vojnovú scénu, ak nepočítame malú vzdušnú prestrelku v úvode, kde je jasne vidieť makety lietadiel.Trojica pilotov pri rutinnej prieskumnej akcii havaruje a hoci prežijú, pravý boj o život ešte len začína.Žiadne jedlo, vody veľmi málo,neznesiteľné horúčavy a pomoc v nedohľadne...V hlavnej úlohe žiari sympatický G.Peck, ktorý si v rozhodujúcich chvíľach vie zachovať chladnú hlavu. Filmy ako tento prakticky nikdy nezostarnú, pretože pud sebazáchovy a pravidlá prežitia sa nemenia. Celý čas film na mňa pôsobil podstatne mladšie, než akým v skutočnosti je. Ťažko uveriť, že film má už 55 rokov. Film 80%. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Triky připomínají Zemanovu Cestu do pravěku , což je u dinosaurů v pořádku, ale ve válečném dramatu to působí směšně, nebo trochu Thunderbirdsovsky. Zjednodušeně rozděleno, první půlhodinu sledujeme film psychologický (Peckovi hrabe), pak půl hodiny film romantický (Peckovi se zapalují lýtka) a poslední díl válečné drama (Peckovi teče do bot, tedy ne doslovně, protože to by na tom byl líp). Zajímalo by mě, co se stalo, že to tak náhle usekli, když Peckáčovi ještě zbývalo docela dost k pohodě (nebo aspoň k tý vodě). Možná došly peníze, nebo možná někomu došlo, že tenhle film žádný extra terno není a bude lepší to odpískat. Viděno půl filmu v dabingu Novy 1995 a půl v originále. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Po smrti manželky, hľadajúc smrť vo vojne, nachádza tvárou v tvár smrti, chuť žiť. Film o nezlomnej viere vo svoje schopnosti. Keď sa človek neopustí a nevzdáva, dokáže divy. Trochu mi vadila príroda, ktorá viac pripomínala strednú Ameriku ako Barmu. V jednom zábere som si všimol Opunciu, druh kaktusu. Kaktusy v Ázii nerastú. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jako cynik z jednadvacátého století bych mohl tuto variaci na starozákonní příběhy odsoudit nějakým bonmotem (Nebojte se ztratit ženu, v křesťanské komunitě vždy najdete další!). Jenže pokud se nenecháte odradit fanatismem církve, která ví dokonale přesně, co v Bibli znamená každá věta, a která by vás nutila namemorovat se ten jeden její oficiální výklad, bude pro vás četba příběhů v Bibli docela zážitkem. Zde Peck ztratí milovanou ženu, nechce žít, vrhá se do zběsilých akcí, až "náhodou" (v božím světě není nic náhodou) potkává novou lásku, znovuzrodí se (druhé narození), ale musí podstoupit zkoušku víry, ve které se střetne s malověrným a zachrání lidský život. Takové příběhy sbíral třeba James a vydal je pod názvem Druhy náboženské zkušenosti. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Robert Parrish vo svojich memoároch napísal, že v noci spával v rovnakom stane ako Gregory Peck. Raz v noci Peck zavtipkoval a odrazu zavyl a vybehol zo stanu bosý do džungle. Parrish sa zobudil, tiež zavtipkoval a nasledoval ho. (westerns)

Reklama

Reklama