Reklama

Reklama

Gregory Peck jako ochránce pronásledované ženy v americkém westernu. Tvůrčí tandem, tvořený režisérem Robertem Mulliganem a producentem Alanem J. Pakulou, vytvořil v šedesátých letech pozoruhodnou sérii filmových děl. Rádi vyprávěli silné příběhy, často vycházející z prověřených literárních nebo jevištních předloh, a soustředili se zejména na vedení herců a na realistickou kresbu prostředí. Největšího úspěchu dosáhli přepisem známého románu Harper Leeové Jako zabít ptáčka (1962) s Gregorym Peckem v oscarové roli jižanského právníka. Jejich spolupráce se uzavřela v roce 1968 (kdy se Pakula vydal na svou vlastní režijní dráhu) westernem Plíživý měsíc, natočeným podle stejnojmenného románu Theodora V. Olsena, který vyšel i v českém překladu. Gregory Peck v něm ztělesnil stárnoucího armádního zvěda, který se ujme ženy zachráněné z indiánského zajetí. Problém je v tom, že žena není sama, ale má u sebe desetiletého syna, jehož apačský otec je ochoten jít doslova přes mrtvoly, aby svého potomka nenechal v rukou bílých. Trochu neprávem opomíjený western vyniká zejména kameramanskou prací Charlese Langa, který dokázal zachytit krásu Mohavské pouště na americkém jihozápadě (natáčelo se zčásti v nevadském Red Rock Canyonu). Partnerkou Gregoryho Pecka je významná hollywoodská herečka Eva Marie Saintová (držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu V přístavu – 1954) a v úloze Peckova parťáka se objevuje tehdy začínající Robert Forster, který se vzápětí prosadil hlavní rolí v průkopnickém reportážním dramatu Medium Cool (1969). (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opravdový western se vším, co má takový film mít.. Bílá žena kdysi odvlečená indiány má syna a při jedné z akcí armády je hrdinným stopařem přivedena opět do "bílé" společnosti, skrze peripetie se dovídáme, že onen indiánský synek je dílem nepolapitelného vraha zvaného "Plíživý měsíc", který nenechává mnoho svědků na cestě své pomsty vůči bílým, a když se ono vraždící lidské monstrum dozví, že jeho syn byl i s matkou odvezen bílým stopařem na jeho farmu kdesi v Novém Mexicu, hodlá si to "své" vzít zpátky a jde opět přes mrtvoly.. Podaří se chrabrému Američanovi zabít tohoto Indiána a co ho to bude stát..?!!! Skvělý akční snímek protkaný dobrou hudbou a ještě lepší atmosférou.. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Veľmi netypický western. Hlavný záporák by sa nestratil ani v bežnom slasher horore. Príbeh je jednoduchý - na jednej strane správny chlapík, ktorý sa rozhodne pomôcť vs. psychopat, ktorý loví svoju rodinu na úteku. Aj napriek trochu pomalšiemu rozbehu to šlape. Záverečný súboj je napínavý a neuveriteľne dusný. ČT2 70% ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Vojáci při přepadu indiánů osvobodí jednu bělošskou ženu s indiánským dítětem a osamělý lovec ji nabídne, že můžou žít u něj. V patách se jim ale vydává její indiánský exmanžel, mistr "stealth" boje, který zanechává za sebou řádku mrtvol. Těšil jsem se na nezvyklý westernový "slasher" a ono to tak i funguje, ale bohužel až ve finále. Do té doby z řádění indiána neuvidíme nic no a nemluvná trojice hrdinů příliš zájmu nevzbuzuje. Finále je slušné, ale dost natahované a nechybí v něm brutální klišé typu "půjdeme se podívat co se děje v lese". Ale jako jo, Peck na toho westmana stále i po padesátce má a ten poslední souboj má opravdu grády, tak 3* ať nežeru. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se vám nechce vařit a schází vám konverzace u oběda, učiníte občas bláznivé rozhodnutí. Pak se ale nedivte, že vám srub obkličuje Plíživý měsíc, co se měl spíš jmenovat Rychlejší než sračka.. Karlinova hudba tomu dodává na napínavosti, obzvláště v poslední takřka thrillerové třetině, kdy se dobro dle zavedených zvyklostí musí postavit zlu, které je mimo zavedené zvyklosti a ku prospěchu věci „bez tváře“. Napadá mě, jak by to asi vypadalo, kdyby v hlavní roli sošnou důstojnost Pecka nahradila živočišnost Forstera a Peck by v tom vůbec nehrál.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ohrdnutý indián by chcel nazad svoje decko. Jeho žene sa mu u neho nejak nepáčilo. Jeden kovbojský dobrák jej začne pomáhať. Každý má pre svoje konanie pochopiteľnú motiváciu, čo sa mi na filme dosť páčilo, pretože som osobne doňho neťahal žiadne správne ideologické hodnoty. Proste aj indián mohol byť trochu viac psychopatický a v dávno už pre western liberálnom roku 1968 sme ho mohli vidieť paradoxne aj takto. Pripadá mi to bližšie ku skutočnosti, ako z jednej či druhej strany čiernobiele videnie problematiky. Takže u mňa je to tentokrát čisto o postavách. O čo ide hlavnej postave v skutočnosti, to je tá najzaujímavejšia myšlienka celého filmu a je podaná absolútne bez pátosu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Herec Noland Clay, který hrál indiánského chlapce, je z kmene Bělohorských Apačů. (Hawaj)

Reklama

Reklama