Reklama

Reklama

Afghan Star

všechny plakáty
Trailer
Dokumentární / Hudební
Velká Británie / Afghánistán, 2009, 87 min

Obsahy(1)

Po třiceti letech válek a vlády Tálibánu se do Afghánistánu vrátila popkultura. Místní televizní stanice Tolo TV se rozhodla v Kábulu uspořádat soutěž amatérských pěveckých talentů, u nás známou jako Superstar. Kromě dvou tisíc zpěváků i z těch nejzapadlejších koutů země se do soutěže přihlásily také tři statečné dívky. Zpívat na veřejnosti v zemi, zásadním způsobem ovlivňované konzervativními tradicemi, však není pro ženu nijak bezpečné. Zvlášť, když v návalu emocí přidá v přímém přenosu k písni i trochu tance, jak se na vlastní kůži přesvědčila jednadvacetiletá Serata. Dynamicky střižený dokumentární debut Havany Markingové, oceněný na festivalu v Sundance, dopodrobna zaznamenává celý průběh tříměsíční soutěže, jejíž finálový večer sledoval každý třetí obyvatel Afghánistánu. Vtipné momenty přibližující celonárodní pěvecké šílenství, adepty „afghánské hvězdné pěchoty" a pětici finalistů střídají mrazivé chvíle, kdy je Seratě, ale i další ženské soutěžící Limě, za jejich vystoupení vyhrožováno smrtí. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Navzdory potenciálu kontroverze, který západní styl zábavy může způsobit v nábožensky svázané společnosti, máme co dočinění s docela jednoduchým a povrchním pohledem na hledání pěvecké hvězdy v Afghánistánu. Můžeme žasnout nad polními podmínkami, v jakých soutěž vzniká, ušklíbat se nad tím, že účast tří dívek označují pořadatelé za úspěch, nebo se nudit u hudebních čísel, která se drží přísných pravidel islámu. Jediným zajímavým bodem je skutečně účast dívek, které musí být zahaleny v tradičním šátku a nesmí tančit. V momentě, kdy ale jedna ze soutěžících, svobodomyslnější Serata, oba zákazy poruší, čekáme, co napínavého a hrozivého se stane. Vlastně nic. Sice se objeví pár výhružek, ale dopad situace na dívku není podroben důkladnější studii. Možná nebylo co dokumentovat. Možná režisér upřednostnil zbývající dva favority, kteří se nakonec střetli ve finálovém kole, ale dramatická pointa se nekoná. ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Fenomén Superstar dorazil aj do Afghanistanu. Keďže skončila vláda Talibanu, je opäť povolený spev, hudba a tanec. Žiaľ, to posledné ale nie v tv. Kvôli tomu sa jedna súťažiaca dostala do problémov, dokonca jej hrozili smrťou. Film obsahuje tiež zábery zo 70. rokov, kde naplno prekvitala kultúra, ženy neboli zahalené burkami. Toto všetko je ale minulosť a množstvo negatívneho z čias Talibanu sa tu zachovalo. Pre nás to je nepochopiteľné, ako môže byť zakázaný tanec v tv. Je to prirodzené, normálne. Je otázne, či rýchly prechod ku demokracii pomôže preklenúť mnohé staré a diskriminujúce tradície v krajine. ()

Reklama

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Když už nic, tak SuperStar - ať už je česko-slovenská či afghánská - spojuje národy. Opravdu:-) Minimálně v Afghanistánu tomu tak bylo. Tento výdobytek popkultury dorazil i tady a celá země jej sledovala a patřičně také fandila svým idolům. Jeden háček to mělo - pokud jste byli žena a odvážili se na jevišti trošku zapohybovat v rytmu hudby, hrozilo vám, že se stanete veřejným nepřítelem č. 1... Z tohoto tématu se dalo vytřískat víc. 7/10 ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pre mňa to bol fascinujúci dokument, hltala som každú minútu. Intímnejší a hlbší pohľad do vnútra afgánskej spoločnosti, než americké filmy imitujúce skutočnosť alebo aj dokumenty síce z krajiny, no zamerané len na úzky uhol pohľadu. Uhol pohľadu Afghan star sa môže zdať úzky na prvý pohľad, ale mne toho ukázal veľa. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že naivita a přetvářka patří k Superstar kdekoli na světě. Ale kromě "přeji-si-mír-na-celém-světě" názorů soutěžících tenhle televizní závan demokracie odhaluje mnohé o mentalitě v Afghánistánu, který možná zažívá své přelomové období. Tu naději, tolik vyzdvihovanou americkými kritiky, jsem ale zaznamenal jenom ve stopovém množství. Namísto osobních - a s výjimkou Setary ne kdovíjak zajímavých - příběhů čtyř protagonistů bych uvítal více náhledů do zákulisí šou a víc informací o tom, jak se vytváří mediální obraz v zemi, kde jsou média v plenkách. 70% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama