Reklama

Reklama

The End of the Line

  • Slovensko Koniec potravinového reťazca (festivalový název)
Trailer
Velká Británie, 2009, 83 min

Režie:

Rupert Murray

Hrají:

Mélanie Laurent, Ted Danson (vypravěč), Boris Worm

Obsahy(1)

O kousku ryby na talíři víme zpravidla jen to, že je zdravá pro náš organismus. Chybí nám však další informace, které bychom měli chtít znát. Odkud ta ryba pochází, jak byla ulovena a zda její druh není ohrožen," říká britský novinář Charles Clover, autor knihy The End of the Line. Režisér Rupert Murray se jí inspiroval při natáčení svého dokumentu o globalizaci rybolovu. V tempu, jakým dnes rybolov na celém světě probíhá, totiž není možné, aby příroda obnovovala své zdroje. Snímek ukazuje hlavní problémy spojené s ubýváním ryb. Jedním z nich je nedodržování kvót pro lov, z čehož snímek obviňuje Čínu i některé evropské státy, dále je to neekonomický lov velkého množství ryb a důležitou roli hraje i upřednostňování některých druhů, zejména pak obřích tuňáků, vyhledávaných labužníky. Vizuálně poutavý dokument přináší několik základních rad, jak se může i jednotlivec zasadit o zachování rovnováhy fauny světových oceánů. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Euchrid 

všechny recenze uživatele

Moje přirozená míra důvěry ve špatné věci mi docela ladně dovolila přijmout skoro děsivé prognózy ohledně tématu vybíjených mořských pochutin, i když je otázka nakolik se dá v tomto případě mluvit o nějaké objektivitě. Je to spíš takový aktivizační dokument a u latentních grínpísáků může vést k trvalejším psychickým poruchám ;-) Obdivuji lidi (ehm, autory), kteří se pustí do tak Donkichotského úkolu, jako snažit se tohle někomu vysvětlit, protože stejně všichni víme jak to dopadne. Proto mě trochu překvapilo na konci nabízené řešení, i když zas trochu pozitivních a jednoduchých řešení občas bodne...Zase to rozvíjí uvažování o moci koncového zákazníka, což je zajímavé téma. PS. Tak jsem byl zkontrolovat toho nasekaného tuňáka (sic!), který je v lednici a moc sem toho teda nezjistil, což vlastně není ani překvapení, tak se s kozlem(84) příště teda v Tescu poptáme :-D ()

grenforet 

všechny recenze uživatele

Obrazový materiál lahodil očiam, to je naša planéta plna krásneho prostredia. Tento dokument mi ukázal aká je naša planéta krehká. Dokument sa nám snaží laicky vysvetliť ako ničíme planétu priemyselným rybolovom. Asi každý po zhliadnutí dokumentu zisti že moc sa nerobí preto aby moria a oceány boli zásobárňou jedla a kras prírody. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze světových moří už zmizelo zhruba 90% velkých ryb (někteří odborníci tvrdí, že jde „jenom“ o 70%). Pokud se k mořím nezačneme okamžitě chovat lépe, bude z nich poslední ryba vylovena zhruba kolem roku 2048. Zdají se vám takováto tvrzení přehnaná? Pak doporučuji buď si někde sehnat tenhle dokument nebo stejnojmennou knihu Charlese Clovera, podle které byl natočen. Narozdíl od mnoha ekologicky zaměřených filmů tenhle nevidí situaci jen černě, ale říká, co už se s tímto problémem začíná dělat a jak mohou i jednotlivci přispět k tomu, že se to nebude zhoršovat. Zatím luxusní restaurace mají stále na jídelníčku ohrožené druhy ryb a vědci prokázali přímou souvislost mezi úbytkem rybího trusu v mořích a globálním oteplováním. Natočeno zcela profesionálně a velmi dobře (rozhodně nejde o žádnou přehlídku mluvících hlav). ()

setina 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument pro diváky, kteří se zajímají o dokumenty z oblasti vody a vodních živočichů. Konkrétně jde o věc o které se už několik let v dokumentech takového typu mluví. Tento dokument je samozřejmě, také s hezkými záběry mořské fauny, ale také s nehezkými záběry rybářských lodí, které se snaží vylovit všechny mořské živočichy. Celý dokument od začátku mapuje příčiny které způsobili rapidně klesající množství mořských ryb. A vysvětluje a nakonec i radí jak zamezit obrovský každodenní úbytek vodních živočichů. Jestli to takhle půjde dál tak v moři zbudou jenom medůzi a plankton. (Tak si říkám, že sladkovodní ryby jsou přeci také jedlé, tak proč to nezkusit místo rybího salátu!) ()

whack 

všechny recenze uživatele

Každý deň je zabitých 6,6 miliárd rýb a morských mäkkýšov a 247 miliónov väčších morských zvierat pre mäso (celosvetovo). Tento dokument ukazuje tragické následky nášho šialeného konzumu a neekonomického anti-ekologického rybárčenia. Keď vyžeriete všetky ryby z oceánov, mäsožravci, čo potom budete jesť? ()

Reklama

Reklama