Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (402)

verbal 

všechny recenze uživatele

Waw. Američtí soudruzi začínají docela tupě vykrádat náckovskou produkci! Už se těším na nekonečný seriál Chřestýš 111 s Hasselhoffem v roli Zimira, který na Interstate 60 rozjebává v rámci product placementu napulírované kraxny zkomírající americké provenience. Poznámka k autorovi obsahu: Zvlášť úžasný byl v tomto filmu výkon Eliah Wooda v roli neviditelného vězně! Myslím, že tímto naprosto překonal svou vynikající kreaci ducha v Paranolmal Activity! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Experiment je remakem slušného (nikoli však vynikajícího) německého filmu Das Experiment, který jsem viděl poměrně dávno, takže se vyhnu bližšímu srovnání. Je zde hned několik problémů. The Experiment je po vzoru svého předchůdce strašně předvídatelný, divák je schopen naprosto přesně odhadnout, co se bude dít dál - a to i bez znalosti původního filmu, či povědomí o skutečné události z roku 1971. Dalším problémem jsou bez výjimky nesympatické postavy - i ten Adrien Brody, který mi normálně vůbec nevadí, zde na mne působil velmi nepříjemně. No a do třetice ta nejzásadnější výtka - když v psychologickém thrilleru nejste absolutně schopni uvěřit vývoji postav, je zle. Kdyby se jednalo o originální projekt, byl bych smířlivější, za daných okolností však nemůžu dát víc než dvě hvězdy - remake, který není lepší než originál, je špatný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neviděl originál, nedokážu soudit. Když to ale budu brát z pohledu tohodle filmu, moc se mně to líbilo. Adrien Brody a Forest Whitaker byla výborná volba, protože toho prvního jsem hrozně dlouho někde neviděl, a toho druhého naopak vídám často a rád. Škoda jenom, že nápad nebyl originálnější, a že tvůrci klasicky a zbaběle využili nápad německého scénáristy a výsledného německého filmu se stejným názvem. Rád bych ho viděl, protože tak zajímavý nápad jsem dlouho neviděl. Spolu s výbornými dialogy tento film nemá chybu a výsledná scéna mě okamžitě zarazila, nedonutila mě přemýšlet, pouze mi vyjasnila fakt, který dávno vím. Tenhle film za to stojí, ale pokud bych mohl, radši bych viděl originál. I když tady mi dost ve výsledném hodnocení dopomohla samotná dvojka herců. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Citujem zaverecne slova z filmu: "Stale si myslis, ze sme na evolucnom rebricku vyssie ako opice? Ano, pretoze veci dokazeme zmenit." Som pesimista a negativista, a preto si to nemyslim. Sme obycajne zvierata a niekedy sa spravame horsie ako oni. A na to nepotrebujeme ziaden Stanfordsky experiment, ktory v konecnom dosledku ani inak nemohol dopadnut, ako dopadol. Nie som si ista, do akej miery je nemecka ci americka verzia vierohodna, co sa reality tyka, ale kazdopadne tak ci onak, pocit moci dokaze robit zazraky. A to nemyslim ako kompliment. Prijemne herecke obsadenie, fajn atmosfera a co ma naozaj bavilo bola posledna sekvencia, kedy utekaju obidva "tabory" a do toho hra fantasticka hudba! Uzasna praca s kamerou. Ani chvilku som sa nenudila. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

HLEDÁ SE SUBJEKT NA BEHAVIORÁLNÍ EXPERIMENT..... Hra na vězně a dozorce. Jelikož se nejedná o film typu XXX, je potřeba dodržovat nějaká pravidla. Ale jak udržet pořádek bez strachu?.... Baví mě filmy založené na psychologii postav, které jsou uvězněni v uzavřeném prostoru. Děj poté vypovídá mnohé o NÁS – lidech, (údajných) pánech tvorstva. Bohužel tomuto filmu chybí nějaká idea (jakákoliv hmotná!!!). Něco víc, než jen ukázat násilí a pár magorů schopných vládnout, když mají pomocníky v síle moci a strachu. Emočně občas ucházející, ale duševně – PRÁZDNÉ!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, co znamená slovo BEHAVIORÁLNÍ. 2.) Chystám se na rituál zasvěcení. 3.) Mám kamaráda a hledáme návod na erotickou hru. 4.) Stále věřím, že jsme na evolučním žebříčku výš než opice. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Uživatel na csfd - assass1n dokázal do obsahu vecpat herce E.Wooda přesto, že tam nebyl? (Néé debil! NEBIL!!!). Už staří Mayové předpovídali, že lidé se jménem Wood, budou viděni i tam, kde být nechtějí...... a že Stanfordský vězeňský experiment byl skutečností? ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší verze než původní německá. Černoch - herec Forest Whitaker, byl hnusák. Sám bych ho pomaličku čtvrtil, abych slyšel, jak trpí. No a herce Adriena Brody v poslední době vidím v každém filmu. Např. nedávno jsem ho viděl, jak šukal tu opici ve filmu "SPLICE". :-) Dávám 80% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na německou originální verzi to samozřejmě nesahá ani po paty, jak zmiňuje J*A*S*M- Předvídatelnost děje je zde poměrně jasná od začátku do konce, je to až moc okatě okopírované a působí to pitoreskně. Má rada tedy zní... vynechat a šáhnout po originále! ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Prach jsi a v prach se obrátíš, jinými slovy svět nezměníš, lidi jsou co jsou a žádné dno neexistuje. Autoři Stanfordského experimentu se to bohužel naučili tvrdou cestou, proto mě docela mrzí, že místo abych sledoval kvalitně natočené a zahrané psychologické drama, které dbá na autenticitě a pravdivé výpovědi, dostanu víceméně obraz klasického filmového vězení plného klasických klišé, se špatným vizuálním hávem, nulovou hudební vložkou a ještě navíc devět let poté, co to někoho chytřejšího napadlo v Německu. Neviděl jsem původní adaptaci, ani ten dokument, takže to nebudu srovnávat, ale faktem zůstává, že tohle zkrátka promarnilo velký potenciál. A Brody s Whitakerem mohli hrát sebelíp, okolnosti to zkrátka zabily. Tenhle rok se na Sundance promítalo každopádně něco nového o tomhle incidentu a prý to nebylo špatné, takže fingers crossed :) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné. Originál jsem neviděl, ale tento remake mi stačil. Whitaker byl dokonalý záporák, Brody už ne tak zdařilý klaďas a při sledování posledních patnácti minut jsem měl pocit, že někoho musím totálně zmlátit. Není to žádný extrémně převratný počin v historii filmu, ale jako ukázka lidské demence to postačí vrchovatě. 70% 29.08. 2010 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl hodnocení, tak jsem od toho nic neočekával a ono to bylo možná dobře, protože jsem nakonec dostal naprosto skvělý thrillerový drama, který téma vězeňských filmů rozšiřuje zase o kousek dál než bylo doposud nebo respektive, co já jsem doposud viděl. Celej příběh se odehrává ve smyslu vězeňskýho experimentu, kde se z lidu naberou zájemci a ti jsou potom umístěný do vězeňských prostor, přičmež jedna část lidí dělá dozorce a druhá vězně, což samozřejmě nebude dělat dobrotu, obzvlášť když role vězňů a bachařů jsou úmyslně(?) prohozený podle psychologických testů než jak by mělo být, neboli sadistický nevyrovnaný zmrdi jsou bachaři a ty normálně racionálně uvažující jsou vězni, navíc tu proti sobě stojí perfektní Adrien Brody v roli neustále se vzpouzejícího vězně a poti němu tu stojí naprosto geniálně hrající Forest Whitaker, kterej si svojí nečekaně nabytou moc naprosto úžívá. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Německý film jsem brala, ačkoliv vyloženě odvařená jsem z něj taky nebyla, protože oni slibný námět zpracovali filmařsky nepříliš obratně. A proto nechápu, jak to režisér, který měl k dispozici Adriena Brodyho a Foresta Whitakera, mohl zkazit ještě víc. Film je poměrně krátký a nestihl uspokojivě dopříst všechny nitky, které na začátku a během průběhu přislíbil. Také mi chyběla zpětná vazba z velína, jenom zvednuté dveře mi nestačí, já chci tváře, výměny názorů a emoce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hned jak jsem spatřil lehce pošahaného profesůrka z Číslo 5 žije, bylo mi jasné, že se experiment vymkne z rukou.. Uzavřené prostředí, probouzení stinných stránek pod tlakem situace a vybíjení si komplexů - jen člověk se silnou vůlí dokáže popřít zvíře v sobě, to je známá pravda, ale tady bylo vše v rámci dramatizace vyhnáno do zbytečných extrémů (smrt účastníka behaviorálního, téměř i orálního, výzkumu) a vývoj psychologie postav připomínal zbrkle postavený domeček z karet. Mám tušení, že na Scheuringovy filmy se v budoucnosti řady stát nebudou a Brody, ty se vrať ke hře na piano.. Jen mě tak napadlo, kdyby do experimentu zapojili Reginu s Biolitem, Zvěřinu na Babetě a hysterického lunetika Vladka, tak už druhý den budou bachaři i vězni společně klečet na kolenou u červeného světýlka a modlit se v jeho rozsvícení.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ach, jo. Veľká škoda, že tento film tak okato kopíroval svojho nemeckého predchodcu. A zároveň ho asi nekopíroval s dostatočnou sústredenosťou na vykreslenie atmosféry a charakterov postáv, pretože presne tie z neho pred desiatimi rokmi spravili hit. Amerika zase len precedila európsku stopercentnú kvalitu a vznikol len ďalší odvar, po ktorom ma prešla chuť na ďalšie porcie filmového menu. 55%. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je to konečne po dlhšej dobe film, ktorý ma tak vtiahol do deja, že som si takmer neuvedomoval, že je to iba film :) Super scenár, geniálne obsadenie a skoro po celú dobu neskutočná atmosféra. S Brodyho postavou som sa tak stotožnil, že keď sa bil, tak sám som mal chuť udrieť si jednu zaňho :) Originál som nevidel, takže porovnať nemôžem, no čo sa tohto remaku týka, tak to stálo za to :) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tím koncem to dost zazdili. Čekal jsem něco hutnějšího a hlavně ne tak odbytého. Ale Forest Whitaker je tu zase jednou nezapomenutelný. "Potřebuji, abys uklidil můj záchod." ()

castor 

všechny recenze uživatele

Prachy jsou tím hlavním důvodem, proč kývnou na účast na čtrnáctidenním psychologickém experimentu. Dozorci i vězňové jsou zpočátku obyčejní chlápci – však původně ani nevědí, kdo kterou roli bude hrát. Rovnost někde tam venku fungovat může, ve vězení ale těžko. Původní film jsem neviděl, takže nemůžu a ani bych nesrovnával. Pokud někde něco selhává, což určitě ano, tak leccos vynahradí Adrien Brody a Forest Whitaker, kteří byli skutečnou trefou do černého. Poměrně zajímavé a Maggie Grace znovu krásná!! ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný remake. Sice se slibným obsazením, bohužel však lepší německou verzi jen otrocky kopírující. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Premyslel jsem i o 3*, ale nakonec jsem nemohl jit tak vysoko. Dve hvezdy za celkem slusne zpracovani a Whitakera, co mi vadilo byl (tradicne) Brody a hlavne fakt, ze takhle ten experiment neprobihal. A ja mam rad fakta nebo aspon snahu o nakou presnost ve filmu, ne ovsem ulety typu, ze v prubehu tam zemrel clovek apod. ()

Reklama

Reklama