Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

verbal 

všechny recenze uživatele

Waw. Američtí soudruzi začínají docela tupě vykrádat náckovskou produkci! Už se těším na nekonečný seriál Chřestýš 111 s Hasselhoffem v roli Zimira, který na Interstate 60 rozjebává v rámci product placementu napulírované kraxny zkomírající americké provenience. Poznámka k autorovi obsahu: Zvlášť úžasný byl v tomto filmu výkon Eliah Wooda v roli neviditelného vězně! Myslím, že tímto naprosto překonal svou vynikající kreaci ducha v Paranolmal Activity! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný americký remake, rádoby vylepšovaný a patřičně „umělecky zdramatizovaný“. Slabý odvar dobrého německého filmu Experiment (2001). Skutečný Stanfordský experiment (s dobrovolníky - studenty vysokých škol, kteří prošli výběrovým řízením jakožto normální, neagresivní jedinci bez sklonů k násilí či šikaně) se sice odehrál v USA, ale původní německý film alespoň částečně zachovává ducha předlohy. To se bohužel už nedá říct o tomto americkém remake z roku 2010. Filmu samotnému neupírám právo na existenci (s průměrnými třemi hvězdami ode mne), ale proboha - se skutečným průběhem experimentu prováděným v roce 1971 Philipem Zimbardem i s tím, co vedlo k jeho předčasnému ukončení to už nemá téměř nic společného. Ovšem „Příběh podle skutečné události!“ to přece lidi mají rádi, že ... ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý námět, ve kterém dojde ke spoustě zbytečných incidentů, které nejsou příliš věrohodné. Na nich je bohužel celý film postavený. Zatím co by si kdokoliv mohl myslet, že to vlastně bude taková dovolená v izolaci s několika pravidly, v některých lidech se probudí podivné šílenství, pravidla se i přes výhružku ukončení experimentu nedodržují a tak ho nestačí ani dokončit. Hlavní problém je hlavně v tom, že jednání postav nepůsobí moc přirozeně, ale spíš tak, aby vzniklo co nejvíc problémů. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama