Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 121)

POMO 

všechny recenze uživatele

"Úžasný" nápad, ktorý za pár sekúnd zhovadil vyznenie štvrtého Indyho, nafúknutý do dvoch hodín. Zo začiatku to vyzerá dobre: Craigov drsný kovboj je super, westernový svet podarený, prvý kontakt s mimozemšťanmi magický, humor a nadhľad akurátny, vizuálne efekty perfektné a í-tí-čkári podstatne lepší než krtek zo Super 8. Od scény výlezu z ohňa však dobré dojmy začnú upadať, a následná kadencia lacne klišoidných rýchlokvasených vzťahov medzi postavami a nelogických momentov v akčných scénach to všetko pochová. Scénaristi si mysleli, že čím viac sa vybláznia oni, tým viac sa bude baviť aj divák... Kovboji a indiáni amerických prérií, spojte sa v idealistickom svete proti mimozemským nacistom, ktorí vás majú za hmyz a chcú vám ukradnuť vaše zlato! - Bullshit. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mimouši podlehli zlaté horečce, loví na pokusy smradlavé honáky a místní yntelechtuánové plivou jedovaté sliny. Příznačné. Když si pravidelně pulíruji u von Triera či lechtám rybu u Malickových zvěrstev, tak na podobné filmy, kurva, nečumím, no ne?? To bych pak mohl být čistokrevnou zábavou, kde kamera netlemí deset minut do jednoho bodu, sáhodlouze se nerozebírají transcendentální filosofové a nekonečně se nediskutuje o syslu života, značně konsternován, že? To my, blahoslavení, jsme se královsky bavili, nemusíme freneticky leštit své supěním zamlžené tři dioptrie, dštít síru a podrážděně zvracet něco o svém tupé. A klidně tomu napálíme za čtyři, aniž bychom se cítili mezi zdejšími ufony blbě! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Herci nemají co hrát, Ford i Craig si po celý film drží jeden naštvaný či drsný výraz. A tak se filmem plahočíme, podobně jako hrdinové na koních, aniž bychom v něm našli jediný silnější moment, jedinou zajímavější scénu. Nuda, nuda a zase nuda. Nic jiného se o Kovbojích a vetřelcích napsat nedá. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podivný žánrově nezvládnutý slepenec, jehož jedinou devizou jsou (kromě Olivie Wilde, jejíž postava by ovšem, tak jako téměř všechny ostatní, nesměla promluvit) vizuální efekty. Takhle nějak by dopadla Wolrd War Z, kdyby se nějakým kouzlem tamní scénáristické kejkle nerozpadly do třech samostatně zvládnutých minifilmů, ale normálně se naházely na jednu hromadu, jako se to přihodilo té bandě, která tady psala scénář pro starouše Spielberga. Tohle zkrátka nefunguje a dalo se z toho vytěžit mnohem, mnohem víc... 60% za nadprůměrné efekty, ale jako takový tento film rozhodně nedoporučuji. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Musíš přestat myslet“ Ženský maj tajemství, chlapi pušky a emzáci pazoury v pupku. Role jsou rozděleny stejně jasně jako v tom nejklasičtějším westernu, což se týká i postavy Olivie Wilde, které je nakonec umožněno více, než jen svou přítomností zjemňovat drsné chlapské požďuchování. Finále nás přesto nenechává na pochybách, že starý dobrý divoký západ ke své existenci ženy ani mimozemšťany nepotřebuje. Režisérova filmografie svádí věřit opaku, ale Kovbojové a vetřelci budí nejlepší dojem během scén čistě westernových, nikoli scifistických. Do všech stran se rozléhající hudba a šířky plátna maximálně využívající kamera dávají vzpomenout na časy, kdy westerny vládly. Obehranou mimozemskou zápletku táhne k zemi přehnaná vážnost. Humor by sice potřeboval film jako takový, ale scény bez cizích příživníků, s westernově naladěným Craigem, jsou občas vtipné alespoň hercovou ukrutnou zarputilostí. Ford do kotle přihazuje po menších dávkách, věřím ovšem, že v originále má těch jeho pár hlášek náležitou šťavnatost (viděno s dabingem, uši stále v šoku). Kovbojové a vetřelci jsou letní zábavou s minimálními nároky na diváka. V lecčem, třeba svým prostým chápáním světa a důrazem na onu přežitou chlapskost, připomínají snímky, jaké už dnes nevznikají. Nedokázali mne však přesvědčit, abych litoval, že je čím dál vzácnější na takový film narazit. 60% Zajímavé komentáře: Cervenak, Ruut ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Wow, ona tam fakt není ani špetka humoru. Kovbojové a vetřelci v této podobě nemohli dopadnout dobře, ani kdyby se za kameru postavil sebevětší génius. S vážnou tváří natočit film, v němž parta kovbojů a indiánů strašnou haluzí odvrátí invazi mimozemšťanů, kteří na Zem přiletěli těžit zlato, jejda spoiler, to je na pozvánku do Bohnic. Kdyby to alespoň vypadalo nějak vizuálně pěkně, ale ne - C&A jsou dvě hodiny šedi, nudy, nezajímavosti. A ani ti ufoni se příliš nepovedli. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Šesť scenáristov potrebných na napísanie prostučkej priamočiarej báchorky, 160 miliónov na lacnotou smrdiaci blábol s hviezdami nižšej svietivosti. V synonymickom slovníku pod pojmom "nudná rutina" nájdete aj "Favreauova réžia". Bez nadhľadu, bez napätia, bez ničoho. Koho toto bavilo, má veeeľmi nízke nároky. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že délka a náplň scénáře příliš nepřekročily název filmu, který sliboval pořádný úlet, a v kombinaci s nabušeným tvůrčím týmem i ideální popcornovou zábavu. Prvních cca 15 minut je božích, Craig je ultimátní tvrďák, plátěné košile smrdí potem a každý tam nosí kolty proklatě nízko. Pak na scénu nakráčí Ford, který vyrukuje s nejsměšnějším drsňáctvím v dějinách Divokého západu, a vše korunuje absolutně asexuální out-fit à la noční košilka Olivie Wilde. Děj vystřídá všehovšudy 3 větší lokace (přičemž většinu z nich zabírá pustina Nového Mexika), větší množství ILM fantazírování, abyste taky pohledali pod lupou, takže se na místě nabízí otázka, kde se podělo těch 163 mega z rozpočtu? Od začátku druhé třetiny permanentně odzívaná nuda, která si ten komerční propad bezezbytku zaslouží. Nejhorší blockbuster za cca 2-3 roky nazpět. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha hollywoodsky zajímavých nápadů, který se dočkal realizace, leč nedočkal se valného úspěchu. Takových nenaplněných nadějí už bylo v minulosti dost a řada dalších určitě ještě čeká za dveřmi. Mohl to být kasovní trhák, ale zbyla jen průměrná filmařina s kvalitními efekty (skoro tak dobrými jako v "žánrově podobném" Máma mezi Marťany ;-) ), drsňáckým Danielem Craigem (který zde určitě nenajde Quantum of Solace), sympatickým Adamem Beachem (bohužel nedošlo na Kouřové signály) a klasickým Harrisonem Fordem (pro nějž byla až tohle asi ta Poslední křížová výprava). Největším (doufám, že) nesporným kladem filmu tak zůstává Olivia Wilde. A nemusí ani nic říkat, nikam chodit, nic hrát - stačí se na ni jen koukat. :-) Jinak musím ocenit, že si tvůrci dali pozor na doočíbijící nelogičnosti, já postřehl během dvou hodin jen cca 3-4 úlety. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

I přes dost zvláštní a nepochopitelný příběh jsem se těšil. Říkal jsem si, že co jinýho může překvapit víc, než právě bitka mezi kovboji z 19. století a vetřelci, kteří se jedno vyprahlý město uprostřed americký prérie rozhodnou navštívit. Byla to kravina, co si budeme povídat, ale musím se přiznat, že jsem se bavil. Herci super. Předvedli standard. Harrison Ford možná ještě o trošku víc. On bude sympaťák asi pořád. Každopádně ta hlavní deviza jsou efekty, a na nich se tvůrci vyřádili. Je fakt, že od půlky filmu ten film příběhově hrozně bláznil, ale ani to mi moc nevadilo, fakt jsem si to užil a myslím si, že v kině by to byl ještě daleko větší vejvar. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $163miliónovTržby USA $100,240,551Tržby Celosvetovo $175,910,315Tržby za predaj Blu-ray v USA $24,073,335Tržby za predaj DVD v USA $27,703,318║ Samozrejme ide o dosť predraženú záležitosť, asi dosť padlo na honoráre od producentov, režiséra, cez scenáristov až po hercov, lebo stačí si pozrieť úvodné titulky a jedno známe meno za druhým tam frčí, tam možno skončilo aj pekných $80miliónov. K filmu asi toľko ako popcorňák o nič horšie než nejaký Transformers 3, príbeh stráviteľný, Daniel Craig ako ostrieľaný kovboj dosť dobre ťahal film, technicky zvládnuté, vie to pobaviť aj na ďalšie pozretie, rád sa k filmu vraciam, pobaví, zabaví. /65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tak úplně nevím, jestli je tragičtější scénář, který se místy zamotává do své prostoduché debility úplně zbytečně, nebo (opět) zoufale leklý Jon Favreau, pod jehož rukama vzniklo cosi, co připomíná televizní inscenaci bez jediné kulervoucí scény, do které se omylem nasáčkovalo hned několik megahvězd. I když úvod vypadá celkem nadějně, zbytek filmu ubíhá v nekonečné zoufalé křeči, která je sice směšná, ale ani náhodou zábavná. Zajímalo by mě, za co štáb utratil těch 160 melounů. Asi za ohnivou vodu a povětrné ženštiny. Na Kovbojích a vetřelcích je to vidět - a přitom tohle mohlo a mělo být fakt dobré. Jenže to by to musel realizovat někdo, kdo má aspoň rámcovou schopnost žánrová klišé shazovat a ne je pouze mechanicky napodobovat (a špatně!). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nad takovou přehlídkou klišé bych skoro až brečel, ale kdyby to aspoň byla sranda... Bohužel není, protože Favreau nechal doma nejen humor, zbytky logického uvažování, ale také jakoukoliv snahu na vtažení diváka do (absurdního?!) děje filmu. To nejzásadnější nedostatek je pro mě nedostatečná dynamika filmu. Ano, postavy i děj někam směřuje, ale mě osobně vůbec ten pohyb nijak nebavil (nevím, jak to jinak napsat). Všichni, až na Olivii, mi byli ukradení a ještě k tomu tam je z počátku pár mimozemských letounů a v druhé půlce filmu spíše taková malá líheň (a proč sakra nepoužívaj víc ty zbraně a jdou na fyzický kontakt? Vyspělá civilizace nás jistě bude chtít umlátit dlaněmi...). Nejcennější poznatek z filmu? Chci pracovat jako kompars u filmů, kde hraje Olivia Wilde, protože bych měl určitě větší šanci vidět její nahé tělo než kdybych chodil po New Yorku a myslel na její krásné oči:)). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus, Hawk Ostby .. Zoufalá rutina. Na to, kolik zvučných jmen stojí v produkčním zázemí, jde ve výsledku o hodně rozpačitý počin, kterému podráží nohy zvláště scénář, kdy se oněch pět autorů (zjevně zaplacených již dopředu) nad společným projektem zřejmě nescházelo moc často. Aneb Jon Favreau prostě snesl vytunelovaný záprtek oproti zlatému vejci, jakým byl Iron Man. Stejně platná je i bohatá herecká sestava, která se potácí prérií ve dne nebo studiem v noci, bez náležitého využití. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Problém není v tom, že celý scénář se skládá pouze z těch tří slov v názvu, ani v neopodstatněně přepálené stopáži (platí minimálně o cca patnáct minut prodloužené verzi), ale ve Favreauovi samotném. Neumí a ani nemá cit pro atmosféru a akci. Což u filmu, kde o nic jiného než atmosféru a akci nejde, je poněkud na obtíž. Škoda také, že se to bere tak smrtelně vážně, tahle póza tomu sedne jen během stylového úvodu. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

U Thorových vousů, co to je? ____ Vzhledem k pravidelnosti, s jakou se tu střídají scény ve dne a scény v noci, bych si dovedl představit Kovboje a vetřelce jako cvičení pro studenty třetího ročníku na katedře kamery. Studenti by si na histogramu cvičili správné nastavení expozice. Úloha by ovšem byla ztížena ještě výběrem kamer, jelikož čipy digitálních kamer jsou vysoce citlivé na přeexpozici ve světlech a naopak dobře drží podexpozici až na šum, který se může v určité části projevovat, tudíž by je studenti používali ve scénách ve dne. Známka by se snižovala za mizející detaily v bílé, které jsou nejčastějším prohřeškem u digitálních kamer, zvlášť při neopatrném zacházení s vysokými jasy a lesky. Naopak v noci by se sáhlo ke klasickým analogovým kamerám, které mají horší odezvu v nízkých hladinách osvětlení, tudíž by se sledovalo, zda nemají studenti podexponované záběry bez kresby detailů v černé. ____ Ódin nám pomáhej! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUSÍŠ TY LIDI ZACHRÁNIT! JE JEDNO KDO JSI BYL. DŮLEŽITÝ JE, KDO JSEŠ TEĎ!“....... /// Jako by nestačilo, že se po divokým západě prohání Bond (James babičko), Jones (Indiana dědečku), Třináctka (ta od Dr. House maminko) a dokonce i (překvapení!) indiáni (Apači tatínku). Aby byla prdel, přiletěj ufoni a prej: ,,dej sem ten ... zlato“. Aby všichni pochopili, vezmou sebou proletět ,,několik“ lidí. Zachránit se je vydávají (kromě těch nahoře) pes, dítě, ženská a taky pár chlapů.... (zajímavý, že?). Můj problém není ani tak VYPNI MOZEK (někteří mi píšou, že stejně žádnej nemám...), jako Jon Favreau. Nepřesvědčil mě s Železným chlápkem a tady – tady asi víc (i díky 6ti šíleným scénáristům) udělat nemohl. Jen mi to tak nějak k němu všechno pasuje. A to furt pomíjím nelogický logičnosti ... Kapitola samotná je DABING. Z toho budou zvracet snad i přispivatelé na dabingforum(cz). Kdo nic nedělá, nic nezkazí - vypněte mozek (PŘESTAŇTE MYSLET) a dejte 4*, protože ono to může (v angličtině) celkem (napoprvé) bavit. Nebo se nechte s první větou rozhodit (dabing D.Graiga – M. Stránský), přemejšlejte proč dělá ten to a ten zas tohle, že akce (byť je jí hodně) je vlastně vo ničem a jděte domů nasraný a znuděně odbouchněte 2*. Já se těch 3* nebojím (a těším se na originál!). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím jak do větroně narvat velkýho ufoně. 2.) Mám zlatej zub a venku zuří ,,ufounská“ válka. 3.) Chci vidět nějakou kravinu. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * (mě neříkej, že ses aspoň 2x nelekl!) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Aj keď je western jeden z mojich najneobľúbenejších žánrov tak práve pri Cowboys and Aliens mi vôbec neprekážal už len z dôvodu nie zlej kombinácií s sci-fi žánrom. Pre veľa ľudí zlá kombinácia, ale pre mňa je to niečo nové, niečo čo som ešte nevidel a čo ma milo prekvapilo. Krásna vizualizácia, dobré herecké obsadenie a pekný soundtrack si zaslúži moje uznanie....... 80% ()

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama