Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 4

Recenze (1 121)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Problém není v tom, že celý scénář se skládá pouze z těch tří slov v názvu, ani v neopodstatněně přepálené stopáži (platí minimálně o cca patnáct minut prodloužené verzi), ale ve Favreauovi samotném. Neumí a ani nemá cit pro atmosféru a akci. Což u filmu, kde o nic jiného než atmosféru a akci nejde, je poněkud na obtíž. Škoda také, že se to bere tak smrtelně vážně, tahle póza tomu sedne jen během stylového úvodu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z tohto filmu mam zmiesane pocity, tak ako tvorcovia zmiesali sci-fi s westernom. Jednak mam rad, akcie, dobrodruzstvo, sci-fi, aj thrillery - vsetko sa v tomto filme objavilo, ale otazne je, ci to bol stastny napad to takto zmiesat, ked sa to dalo vymysliet aj v sucasnosti, co by sa mi viac pacilo. Daniel Craig mi opät pripomenul razantneho a miestami i brutalneho Jamesa Bonda, za to Harrison Ford sa snazil svojou drsnostou odlisit od svojej sympatickej role Indiana Jonesa, ale s tym klobukom sa proste na to nedalo nemysliet. Bol som spokojny s akcnymi scenami, hlavne vo chvili, ked sa na scene objavili mimozemstania a zacali vsetko nicit, pretoze vybuchy a explozie mali v kine svoje caro hlavne vdaka zvukovym efektom, ktore su v kine extremne hlasno. Vdaka hodnoteniam a viacmenej negativnym kritikam na CSFD som bol pripraveny na velmi zly film, ale nastastie to zase az take zle nebolo, ale nezasluzi si to ani 80%. To by som od rezisera oboch IRON MANOV (2008 a 2010) ocakaval trosku viac. Steven Spielberg musi mat akesi dobre kontakty s emzakmi, kedze takmer v kazdom filme, kde si emzaci zahraju, vidim jeho meno pod vykonnym producentom, ale nie je to ziadna novinka, ked si spomeniem na jeho zaciatky este na BLIZKE STRETNUTIA TRETIEHO DRUHU (1977) a zatial to vo svojej filmografii ukoncil stvrtou castou INDIANA JONESA (2008). Len tento rok to boli opät TRANSFORMERI a nedavno i SUPER 8 a do tretice i tento film. _________ Daniel Craig - (Jake Lonergan) +++ Harrison Ford - (Woodrow Dolarhyde) +++ Abigail Spencer - (Alice) +++ Buck Taylor - (Wes Claiborne) +++ Olivia Wilde - (Ella Swenson) +++ Sam Rockwell - (Doc) +++ Matthew Taylor - (Luke Claiborne) +++ Cooper Taylor - (Mose Claiborne) +++ Clancy Brown - (Meacham) +++ Keith Carradine - (Šerif John Taggart) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Ron Howard, Brian Grazer +++ (Videl v kine 03.09.2011) ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Terapie, díl druhý. "Jedna květina bez listu, druhá bez nohy a třetí bez prstu, to dělá rovné dva dny." Mimozemská logika může být svérázná, přesto ta z Macha a Šebestové jistej smysl dává. Logika alienů z prvního nefalšovaného scifiwesternu však smysl nedává ani trochu, chytřejší jsou i Rusáci ve filmech z reaganovskýho období nebo Indiáni z Větrova. Přitom před jejich nazemivstoupením to budilo i jistý naděje, Craig byl za drsňáka a Paul Dano ještě nebyl trestuhodně nevyužitej. Pak ale asi přebral štafetu další ze šestice scénáristů a podobně jako Američanům v Soulu mu vypadl kolík (páč moc myslel na Olinku a neunesl tíhu), a zatímco se to snažil zamaskovat jeho vrácením zpět, zvládal napsat jenom každou třetí větu. Další už pak radši na kolík ani nešahal a za cenu zopakování několika scén začal znovu od začátku, přičemž si nevšiml, že nepřátelé nejsou rudoši, ale návštěvníci z rudé planety, a tak je nechal pobíhat bez taktiky a logiky sem a tam. Animátorům navíc nějak unikla proporce mezi Alienama a jejich ohnivejma létajícíma ořema, ale to už je jen vrchol nezvládnutého díla. Leč svůj úkol to splnilo, blbej film totiž trochu funguje jako chlast, ve větší míře škodí, ale v přiměřený a při správným mixu blbosti s hloupostí dává na chvíli zapomenout. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak nekonzistentní guláš jsem nečekal a každým novým filmem Jona Favreaua mě připadá, že parádní první díl Iron Mana byla z jeho strany jen náhoda. Režijně nezvládnutá nuda, která proteče mezi prsty a druhý den si na tuto podívanou nevzpomenete. Napětí, gradace, pocit nebezpečí, cool akce a zajímavý příběh se zde hledá horko těžko. Za tolik peněz tak málo muziky a to si tak neotřelá variace westernu a sci-fi s excelentním obsazením zasloužila více, než jen přímočaře nedomrdlou podívanou bez nadhledu. Proč mimozemšťané kradou lidská těla mě doteď zůstává záhadou… logických děr zde není poskromnu a tak tuto podívanou, která stála za houby hodnotím 1,5 hvězdičky… ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi ambiciózny a sľubný projekt, ktorý nakoniec rozbila žánrová nekompaktnosť. Zatiaľ čo vo westerne "Zabitie Jesseho Jamesa..." poeticko-duchovný motív zapasoval a úplne jednoducho splynul s obrázkami neľútostných zabijakov, tu spojenie žánrov scifi/western nefunguje ani náhodou (a to sa experimentom nevyhýbam). Mohla z toho vzísť vynikajúca komorná dráma - vzťahy medzi postavami sú zo začiatku vynikajúco zadefinované a rovnako i napínavé mimozemské dobrodružstvo. Najviac ma iritoval bláznivý prechod od dobre zabehnutej westernovej konverzačky k bezduchej vyvražďovačke bez jedinej, vkusne naaranžovanej vizuálnej scény. Nechápem, ako to mohli tvorcovia tak pokaziť a pripraviť divákom ďalšiu porciu nezmyselnej zábavy. Pri väčšej snahe mohlo ísť o skvelý hororový zážitok na štýl Votrelca - čo ma pri pohľade na tú áčkovú produkciu (Spielberg, Howard) fakt mrzí. PS: Tvorcovia sa vyjadrili, že sa pri tvorení emzákov inšpirovali votrelcom a predátorom?! Minimálne hlavu by si mali dať transplantovať. Neuveriteľné, že monštrá spred dvadsiatich rokov vyzerali desivejšie, hrôzostrašnejšie než tie súčasné predigitalizované! ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Režisér Jon Favreau si pohrával s myšlenkou natočit film ve 3D nebo jej do tohoto formátu později převést. Nakonec tak neučinil s tím, že se to podle něj k westernům nehodí. (Caszidy)
  • Na filmu se poprvé začalo pracovat v roce 1997, kdy Universal společně s DreamWorks koupili práva na tehdy ještě nepublikovaný námět. (Krouťák)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama