Reklama

Reklama

Zakázané ovoce

  • Finsko Kielletty hedelmä (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pohledná Maria opouští až příliš těsnou náruč své silně věřící rodiny i komunity a vydává se do velkoměsta. O poznání bojácnější Raakel ji následuje, ovšem nikoli kvůli požitkům, ale aby svou kamarádku přivedla pokud možno neposkvrněnou zpět. Kterou z dívek velký svět semele? Anebo se ukáže, že destruktivní bylo prostředí, v němž do té doby vyrůstaly? Film využívá melodramatická schémata k žánrovému uspokojení i srozumitelné problematizaci existenciálních otázek. Základním zdrojem dramatického napětí se stává střet dvou typů výchovy, z nichž ta nábožensky motivovaná navzdory planým slovům nepřeje jakékoli formě rozletu. Snímek však neidealizuje ani svět, který západní velkoměstská mládež považuje za „normální“, a svou pozornost citlivě rozděluje mezi lákavost běžných požitků i náznaky jejich nebezpečnosti. Jasně však říká – oddávat se slastem bez zlých úmyslů neznamená hřešit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Laskavost bez lásky činí člověka pokryteckým, spravedlnost bez lásky činí člověka tvrdým, vlastnictví bez lásky činí člověka lakomým, povinnost bez lásky činí člověka mrzutým, pravda bez lásky činí člověka kritickým, víra bez lásky činí člověka fanatickým. Základem veškerého lidského štěstí je prostě láska ve všech podobách a kdo jí nejsme schopni, stáváme se spotřební nádobou s děravým dnem a je celkem jedno, jakým extrémem jsme masírováni, nakonec si stejně musíme vybrat sami, kterému z vlivů, jež na nás útočí po celý život, podlehneme. Ani příběh Marie a Raakel nepřináší rozhřešení, jen dá za pravdu úvodním slovům - zatímco jedna prahne po zakázaném ovoci a hledá jen zážitek pro zážitek, druhá jej začne prožívat - a to je sakra rozdíl - to je ona prázdnota, co nezaplní, jen proteče a pak je jen dobře, že je kam se vrátit... Nicméně okusit dřív, než řeknu fuj a následně chuť zhodnotit, se zdá být rozumnou a zároveň i třetí možnou cestou, a to se patrně, ač dost nešikovně a nepřesvědčivě, snažil tento snímek sdělit... Jen by mě ještě zajímalo, jestli pro role duchovních byl výběr takové skvadry nechuťáků záměrem. Dávám za dvě - nejen proto, že jsem u projekce dostala obrovskou chuť na Frisco a doma jako naschvál žádné nebylo. Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť film, na ktorý sa dá pozerať z dvoch rovín. Dá sa naň pozerať čisto technicky (réžia, kamera, herci, hudba, scenár...), a tiež sa naň dá pozerať ako na myšlienky, ktoré mu vôbec dali námet na vznik. Pri prvom pohľade sa pred našimi očami objavia dve krásne mladé herečky, ktorým sa dá uveriť ich hranie. Hudba, ktorá nieje síce nejak badateľná, ale krásne dopĺňa silné okamžiky filmu. No ak vidíme príbeh na krátko uviazaných psíkov odtrhnutých z reťaze, ak vidíme ako nezmyselne až totalitne zasahuje sekta (cirkev) do života jej oviec, pardon ovečiek, je mi z toho až zle. Film ma dostal aj v tom zmysle, že sa veľmi podobá na príbeh mojej veľmi dobrej kamarátky. Veľmi kvalitný snímok severskej koprodukcie, z ktorej sa naneštastie ku mne nedostáva veľa filmov. O to som viac prekvapený nad kvalitou, akou film disponuje. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek o hledání sebe sama, o ceně svobody a odvaze v ní žít. Dívka z velmi konzervativní křesťanské rodiny se vydává poprvé do velkoměsta, kde chce poznat vše, co jí bylo od narození vírou zakazováno. Tančit při moderní hudbě, malovat se, napít alkoholu, líbat, mít předmanželský sex atd. Rozhořčená rodina spolu s církevními hodnostáři za ní posílá její dobrou kamarádku, aby na ni dohlížela "jako strážný anděl". Jak si dívky poradí, když se setkají s Bohem i Satanem na vlastní kůži? Celkově za 4, konec za 5 hvězdiček. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa zaoberáme náboženským sektárstvom je dej podľa mňa málo vyhrotený. Dve najlepšie kamarátky sa idú stretnúť s veľkým zlým svetom a každá to pojme iným spôsobom. Jedna je odvážnejšia, druhá opatrnejšia a nakoniec to môže dopadnúť všetko celkom inak. Dobre zobrazený je tu kontrast medzi divokým mestom a pokojným vidiekom. Medzi extrémnym konzervatizmom a bezbrehým liberalizmom. Myšlienkovo podané dobre, len to nemusí každého diváka úplne vtiahnuť. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Filmy na tému v čo (v koho), prečo a ako intenzívne verím ma nikdy neprestanú fascinovať asi preto, že túto otázku riešim celý svoj život. Mohol by som na tomto filme hľadať chyby, ale on bol tak krásne seversky melancholický, tak dojemný a z môjho hľadiska obsahovo hlboký a úprimný, že nemám slov. Ako som už raz napísal, pre takéto filmy o zmysle života má filmový priemysel zmysel. Pár tipov na podobnú tému o hľadaní vzťahu k Bohu a svetu: 1. http://www.csfd.cz/film/246364-to-verdener/ 2. http://www.csfd.cz/film/249240-ivetka-a-hora/ ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • V letech 2009 a 2010 film na pěti filmových festivalech ve Finsku, Portugalsku, Švédsku, Belgii a Kolumbii získal 6 vítězství z celkem 8 nominací. (lioncel)
  • Amanda Pilke získala za film cenu Jussi v kategórií Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Dome Karukoski bol nominovaný v kategórií Najlepšia réžia. (ČSFD)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v okolí fínskych Helsínk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama