Reklama

Reklama

Enter Achilles

  • Nizozemsko Enter Achilles
Taneční
Nizozemsko, 1996, 50 min

Taneční film podle inscenace britského divadla DV8. Film Enter Achilles se odehrává v typické britské hospodě, kde běží v televizi fotbal, z juke-boxu se valí pop a muži s pivem v rukou neustále žertují a vystavují na odiv svoji mužnost a svornost. Pohybují se mezi nedbalým kamarádstvím a agresí. Je to svět, kde jakákoli známka slabosti je krutě zneužívána. Násilí překrývá zranitelnost. Mistrovské dílo žánru dance for camera. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí mistrně taneční zamyšlení nad stereotypy chlapáckých vztahů a jejich mnohdy velmi hořkými limity. Krásné. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherná taneční věcička, u které bych si přála, aby byla delší, fňuk.. Jeden bar, skvělí tanečníci a mužský svět, v němž tepe život a nejde jen o tlukot srdce. Je tu cítit testosteron, rivalita, agrese, přesto i jistým způsobem křehkost, cit, něha. Až budu mít jednou hospůdku, tuhle partu si pozvu a můžou u mě pařit do rána. Oněměle budu koukat na jejich pohyb se sklenicí piva, fotbalovým míčem a dech beroucí ladností provazu. P.S. Proč pro muže není problém mít na koberci moře? ()

Reklama

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Enter Achilles patří k vybroušeným vrcholům video tvorby DV8. Narativní struktura je zde stejně pevná jako v jejich nejslavnějším filmu Strenge fish. Také zde dochází k vývoji charakterů, které své nitro pomalu odhalují až na kost. Tanec je zde velmi blízký fyzickému divadlu, má spíše civilní charakter a opětovnou funkci, při které nahradí jakékoli slovo. Pohybová vyzrálost tanečníků se projevuje v perfektní práci s prostorem. Využíváno je reálné prostředí baru, které je stísněné, čímž je pohyb minimalizován a dochází ke kreativní spolupráci s veškerým interiérem britského pubu. Zajímavá je i hudební koláž, která svůj charakter mění s charakterem postav. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Tanečně i herecky se mi film moc líbil. Výborný nápad i zpracování. Jenom škoda, že tam bylo tolik té testosteronové agresivity, dala bych jinak plný počet. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Až příliš pravdivé podobenství o "šminkách" tvrdých hochů, co jim málo stačí, aby si pobrečeli navzájem na rameni... ()

Galerie (13)

Související novinky

Festival tanečních filmů

Festival tanečních filmů

08.11.2009

Od 13. do 15. listopadu proběhne v pražském kině Světozor první ročník Festivalu tanečních filmů, který vůbec poprvé nabídne českým divákům ucelený pohled na tento žánr stojící na rozhraní mezi… (více)

Reklama

Reklama