Reklama

Reklama

Vlček

(festivalový název)

Obsahy(1)

Už úvodní scéna filmu napovídá, že děvčátko, které rodící žena přivádí na svět, není vítáno. Křik rodičky je víc zlostný než bolestný a nic nenasvědčuje tomu, že se matka na dceru těší. Tak to mezi Matkou a Dcerou zůstane i dál, a proto nemají jména. Jejich společný život se skládá z neustálých úniků Matky do náručí mužů, které si vodí do jediného pokoje v domku, kde aspoň minimum péče poskytuje dítěti babička. Ovšem ta jednoho dne umírá a ty dvě jsou ponechány samy sobě. Dcera roste a už chápe, kdo její Matka je. Odsuzuje ji, ale nedokáže žít bez ní. Věčný koloběh jejich zmarněných životů připomíná roztočeného vlčka, jedinou hračku v Dceřině životě, jedinou věc, jež ji poutá k matce. Jednoho dne se ale věčná honba zastaví. Vasilij Sigarev, který přepisem vlastní hry ve filmu debutoval, zasadil drásavý příběh nelásky do bezčasí a konkrétní není ani prostor, v němž se odehrává. „Nikdy nechci ve svých hrách říkat, ‚o čem to je‘ – ať každý divák rozhodne za sebe. Doufejme jen, že mu ten příběh řekne něco nového o lásce a o jejím nedostatku, o zlu – a o vlastní duši.“ (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (8)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Pomalu rozehraná meditace, okořeněná táhlými ambientními zvuky, sleduje vztah matky a dcery, odehrávající se na blíže nespecifikované samotě. Dívka pomalu roste a uvědomuje si, že je pro matku spíše přítěží. I přesto, že spolu mají mnoho ostrých konfliktů, film se těmto dramatickým scénám snaží co nejvíce vyhnout. Právě proto se většina zásadních akcí odehrává mimo záběr kamery, divák si je musí domýšlet a vidí až jejich následky. Snímek navíc vyzývá k více interpretacím, které mohou otevírat jeho další rozměry a proměnit poměrně jednoduchý snímek v intelektuální atrakci. ()

Reklama

deizolator 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád filmy o postsovětské depresi a hnusu jako já, určitě si u tohoto filmu může udělat hezký večer. Velmi dobrá kamera, která vás nechá vychutnat scénu - ať už les nebo zanedbanou scenérii vesnice - čímž člověka vtáhne do atmosféry. Některé záběry byly až lehce psychedelické.. Autor vás nechává přemýšlet a domýšlet a necpe Vám děj pod nos jako mainstreamová produkce, která nenechá vaší fantazii prostor. Výkon v roli cynické matky alkoholičky si zaslouží pochvalu - uvěřitelně zahraný citově otupělý zoufalý ruský člověk. Naopak nezlomnost dcery, která má matku stále ráda, je obdivuhodná. Film jsem si užil, akorát konec bych si představoval trochu jinak.. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Vlčku, vlčku, tys mi dal, aneb jeden ze slabších filmů letošních Varů. Volchok je jeden z těch příběhů, ve kterém se dozvíme, jak to dopadá, když matka - lehká to děva, totálně sere na svou dceru jako na placatej kámen. Tohle mělo být asi silné drama, ale přívlastky, které mě teď napadají, jsou akorát nudné a depresivní. V Sochi, kde film vyhrál hned tři ceny, asi žádné pořádné drama páni porotci neviděli, ale to se má asi jako s diváckou cenou ve Varech, kde figuruje např. snímek Líbáš jako Bůh. Matka věčně není doma, svou dceru akorát ignoruje nebo ji uráží. Zkrátka nám ukazuje, jak se dá hlubokou klesnout. Jedna scéna se mi tu ale přeci jen líbila. Když se matka hádá s jedním ze svých milenců, dcerka ho ze skříně omráčí sklenicí a poté se jeho tělo společně s babičkou snaží odnést do nemocnice. Samo o sobě to tak vtipně nezní, ale až to uvidíte, budete vědět, co mám na mysli. V tuto chvíli se celé táhnoucí drama mění na okamžik v komedii, a kdyby takových okamžiků bylo ve filmu více, dal bych asi i tři hvězdy. Herecké výkony jsou dobré a to jak hlavní malé představitelky, tak i její katastrofální matky. Tento malý umělecký snímek a debut Vasilije Sigareva mě i přesto, že mám ruské filmy rád, příliš nezaujal a má k jakémukoli ocenění, alespoň dle mých kritérií, hodně daleko. (4/10) [MFFKV 2009] ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Postavy nemají žádná jména. (M.B)

Související novinky

XX. ročník Semináře ruských filmů

XX. ročník Semináře ruských filmů

08.11.2013

Jubilejní  20. ročník semináře ruských filmů se uskuteční v Hodoníně v kině Svět ve dnech 15. – 17. listopadu 2013. Hlavním tématem 20. ročníku se stala dvě výročí: před 85 lety začal vycházet román… (více)

Reklama

Reklama