Reklama

Reklama

Nebojte se tmy

  • USA Don't Be Afraid of the Dark (více)
Trailer 1

Bojíte se tmy? Ne? Začnete. Guillermo del Toro se o to postará. Klasický lehce pohádkový horor s Katie Holmes, Guyem Pearcem a malou Bailee Madison, se Vám dostane pod kůži. Alex (Pearce) se spolu se svou dcerou Sally (Madison) a přítelkyní Kim (Holmes) přestěhuje do starobylého venkovského sídla. Zvídavá Sally záhy objevuje tajemný sklep se zapečetěným krbem. Neodolá a krb otevře. Z jeho útrob se začínají ozývat vtíravé hlasy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (388)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jeden z najprefláknutejších hororových námetov, prerozprávaný bez najmenšej snahy byť aspoň trochu iný, či lepší. Deti, ktoré by z filmu mali najväčší pôžitok, rodičia do kina nezoberú, a sami dajú prednosť dospeláckej duchárčine typu Tí druhí. Pre koho je vôbec táto infantilná historka o malých chlpatých kreatúrkach z pivnice určená? Tuctové zakončenie príbehu svojou odfláknutosťou odradí natoľko, že už niet nálady film pochváliť ani za slušnú atmosféru či pekne rozpohybovanú kameru. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Guilermo nám začíná na stará kolena trochu Troškařit. V tomhle se ještě objevit nějaký bukvicoidní princ, je z toho hollywoodská "Z prdele klika 3" jako vyšitá. Ovšem alespoň profesionálně natočená. Nicméně ústřední holčička je otravná až slizká, Gáj se v roli vyloženě nudí, Kejtý by se měla do budoucna věnovat výhradně kojení malých scientologů a je škoda, že nikdo nevyhodil do luftu Most do Terabithie, aby jim odtamtud nezdrhali nudní krysoskřeti, schopni vyděsit akorát tak pětileté retardy. O scénaristických dírách se raději rozepisovat nebudu, mohlo by to vyvolat nevhodné asociace s dámským přirozením a zkazit mi můj pracně budovaný image plachého hocha z katolické rodiny! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Horor s vyloženými kartami hrát nemůžete. Titulní výzva je přibližně od poloviny filmu úsměvná, neboť nemáme důvod bát se tmy, když víme, co v ní číhá. Hrát nemůžete ani s talentem manželky Toma Cruise, ale vysvětlujte to hollywoodským producentům (SPOILER: alespoň, že je Katie za své herectví v závěru po zásluze odměněna). Kdyby bylo zachováno zvídavé dětské hledisko, dávající během průzkumnického, lehce magického rozehřívání vzpomenout na Faunův labyrint, bez odboček k tradičně nechápajícím postavám otce a náhradní matky, film by snad fungoval alespoň jako metafora dětského boje o pozornost dospělých (Sally jde svým novým kamarádům vstříc kvůli nudě a osamělosti). Jakýkoliv druhý plán je ale ubit debilitou zápletky a postav. Zatímco béčkový původ ústředního zla má své kouzlo a fanoušci žánru jistě ocení, že jeho kořeny sahají kamsi ke gotickému hororu, pro chování lidí, běhajících dokolečka jako morčata v kleci, namísto toho, aby se věcem postavili čelem (nebo, rozumněji, vzali nohy na ramena), omluvu nenacházím. Obávám se, že zaplnit onu prázdnotu by nedokázala ani imaginace del Tora, kdyby svůj scénář režíroval. Apendix: nejvíce mne vyděsil dvojí výskyt slova „skicy“ v titulcích, s nimiž je film promítán. 55% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejočekávanějších amerických hororů letošního roku zůstal pár krůčků za mým očekáváním. Don't Be Afraid of the Dark má v podstatě tři problémy. 1) Scénář je pouhopouhý UHS (univerzální hororový scénář), který jsme v různých minimálních obměnách mohli vidět už nepočítaněkrát. Filmy tohoto žánru si mohou dovolit být neoriginální, ale tady ta všudypřítomná předvídatelnost místy působila otravně. 2) Naprosto nepochopitelná tvůrčí strategie v otázce původu zla. Místo toho, aby divák mohl polovinu stopáže dumat nad tím, co se vlastně děje (Jsou v domě duchové? Žije v domě kromě hlavních hrdinů ještě nějaký vetřelec? Je holčička Sally nebezpečný psychopat?), je veškeré tajemno odhaleno už v první předtitulkové scéně. A aby toho nebylo málo, v samotných titulcích je pak v několika větách nabonzována i mytologie stvůr, ve filmu už jen mírně rozvinutá. 3) Stvůry a jejich mytologie. Drobní užvanění nepřátelští CGI skřítci na mě nepůsobili hrůzně, ačkoli jsem se snažil. Jsou maximálně takoví roztomile pohádkově strašidelní - a kdyby pořád tolik nežvanili, klidně bych si vzal jeden exemplář do klícky místo křečka. Což by mě třeba u Vetřelce nenapadlo. Když je z nich pak udělán jakýsi starobylý druh, který před tisíci lety dokonce uzavřel mírovou smlouvu s papažem ... no nevím, jestli zrovna tenhle tvůrčí vklad do původního televizního hororu ze sedmdesátých let byl něčím prospěšný. // Tahle negativa jsem ale ochoten zkousnout, protože technicky je film na velmi dobré úrovni, herci zvládli své nenáročné role s přehledem, atmosféra starého opuštěného domu funguje a i pocit napětí se opakovaně dostavoval. Slušná žánrová jednohubka, na kterou se pěkně kouká, niv víc, nic míň. 7/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $24,046,682Tržby Celosvetovo $36,993,168Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,092,640 //počet predaných kusov 54,659Tržby za predaj DVD v USA $4,402,930 //počet predaných kusov 253,136║ Rukopis Guillerma del Tora je tam cítiť o tom niet pochýb, atmosféra miestami príjemne sklúčujúca, herecky nie najhoršie, lenže príbehu chýba poriadna pôda pod nohami, nejaký ten zmysel tých malých príšeriek, takto to vyznie len ako prvoplánová jednohubka, ako vystrihnutá pri skúšaní nácvikov dejovej atmosféry z Faunovho labyrintu. /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...JEDEN ŽIVOT MUSÍ BÝT ODEBRÁN....... /// Tohle místo není bezpečný pro děti. Je plný hlasů a zvuků, že by i King Diamond (možná) ,,ukrupnul“. No a samozřejmě ,,ta“ strašná a zlomyslná stvoření, alias zvrácená podoba (představa) zoubkový víly, jenž holčičce (který ti, co se nebojí nevěří) dělají ,,prekárky“ (nebojím se napsat, že ji dokonce i straší). Krásnej dům (strašidelnej), perfektní hudba, zajímavá kamera a věci prznící tuhle nádhernou atmosféru! Nevadí mi, že del Toro s nostalgií vzpomíná na labyrint, vadí mi kreténi a jejich chování, který vzbuzuje emoce (a ty zase slova, který si snad ani nezaslouží spatřit světlo Csfd). To se (leckdy) nevidí ani v tupých vyvražďovačkách (ale tam se tomu můžu zasmát). Guillermo – SEŠ TRAPNEJ! Ony i pohádky totiž musí mít logiku! 2a½! Ale za tu výtvarku.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V ulici si otevřel zubní ordinaci nějakej pan Blackwood. 2.) Nevím, jestli mám doma zbourat zeď. 3.) Thx za titule ,,Stuďo“ a ,,Lucky“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Ano, je to průměrný film, ale má své kouzlo, něco mne k němu přitahuje a bude to asi ta malá roztomilá holčička v hlavní roli, která se mi už moc líbila v Zkus mě rozesmát. Takže přidávám jednu hvězdičku navíc za Bailee Madison. UPOZORNĚNÍ: Jestli opravdu očekáváte, že se u tohoto filmu budete bát, jste na omylu! ,-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Keď som si cca pred 4 mesiacmi pozrel trailer očakával som, že film bude patriť k najlepším hororom, OBROVSKÝ omyl. Dont Be Afraid of the Dark ponúka akurát sadomasochystický potkanoopičí gang zabíjajúci rodinky. Môžem akurát poďakovať za koniec filmu, ktorý bol naozaj dobrý. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Od prvej minúty nie je jasné, či je film určený detskému divákovi á la trochu temnejší Nekonečný príbeh, alebo hororovému dospelákovi (takú drastickú scénu s chrupom som posledný raz videl pred desiatimi rokmi v Stroskotancovi). Bohužiaľ, ani po drastickom začiatku Nebojte sa tmy nevie, koho chce osloviť. Takže dieťa bude na smrť vydesené a dospelý sa bude zhovievavo usmievať nad všadeprítomnou naivitou. Samozrejme situáciu zlepšiť nepomôže ani nesympatické herecké obsadenie. Sklamala ma aj vizuálna podoba. Je to šeré, je to počmárané a často sú veci skôr počuť, než vidieť. Čo je skvelé u Votrelca a Čeľustí, kde zlo tiež nie je na plátne nonstop, ale o to lepšie funguje, keď sa napokon dostaví. To žiaľ nie je prípad tohto filmu. ten vinou toho proste len vyzerá ako televízne béčko. Je to smutné, pretože Nebojte sa tmy miestami očividne chcelo byť novým Faunovým labyrintom. Štvali ma aj nelogickosti. Dievčatko najskôr škriatkov oslobodzuje a následne sa ich bojí. Čo robia s unesenými? Kto ich „zamkol“ v krbe? Čo sa stalo so slúžkou z úvodu? Prečo im tak záleží na zuboch a keď už im tak hrozne záleží na zuboch, prečo nezjedli tie z úvodu? Prečo zaútočili na „údržbára“ a na ostatných dospelých nie? Čo chceli od dievčatka? Ak zuby, prečo jej ich nevybili pri prvej príležitosti? Prečo sa pred ňou v jednej chvíli rafinovane ukrývali za plyšovou hračkou a v druhej na ňu zaútočí aspoň 20 kusov? Obludky sú raz líčené ako komické postavičky, inokedy ako smrteľne nebezpeční zabijaci a štvalo ma, že sa dokážu v sekunde vypariť z miestnosti tak, aby ich ani na stotinu sekundy nezahliadla žena ani dvaja robotníci, ktorí práve vrazili do kúpeľne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nebylo to spatny. Ale nazev vicemene odpovida, tmy se fakt bat nebudete. Ve filmu je spousta lekacek a sem tam i nejaka ta krvavejsi scena obsahujici bodani nozema a nuzkama a podobne, jenze to bohuzel nijak zvlast nefunguje. A to z jednoho prostyho duvodu. Bohuzel je to zaroven duvod, kterym se film od podobnejch lisi, protoze pribeh je jinak to nejproflaklejsi hororovy klise o strasidelnym dome. A jak uz vetsine doslo, mluvim o "zaporacich". To jsou maly, hnusny, ale trikove solidne zvladnuty "skritci", ale necekejte zadny mily trpasliky od Snehurky, tohle jsou pekny smejdi, ktery vam ze vseho nejradsi sezerou zuby. Problem je, ze at se clovek snazi sebevic, nepusobi strasidelne. Aspon, ze se film vicemene nikde nezdrzuje a i kdyz se toho zas tak moc nedeje, dej uhani kupredu, herci hrajou solidne, mala holcicka neni nijak extremne otravna a hlavne ma film s pribejvajicima minutama skvelou atmosferu a i presto, ze reziser timhle filmem debutuje, ma paradni cit pro vizual. A o to tu jde predevsim a je to vicemene hlavni duvod, proc davam slabsi 4*. Ale jak jsem rikal, bat se asi nebudete, maximalne budete napnuty. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hloupé, nudné a zcela bez atmosféry. Není to sice tuctové, protože málokdo si troufne od začátku pracovat s viditelným monstrem, ale tahle netradiční "inovace" nebyla využita. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Malé príšerky sa podarili a ich ukážka mytológie pôsobí zaujímavo, ale príšerne hlúpy scenár zabíja celý film. Príšerky nemajú problém pochytať a dobodať dospelé osadenstvo filmu, ale chytiť jedno malé sprosté otravné decko im robí nesmierny problém. Ďalej ukladanie malého dievčaťa do tej istej postele a jej zotrvanie v nej aj napriek už poznanej hrozbe alebo kúpeľ a následné zhasnutie svetla a otázka - kto je tu?(pričom už dobre pozná, kto tam asi bude) No jednoducho ja takéto hlúposti stráviť neviem. Atmosféra pravdaže nefunguje hlavne pre nemotornosť a určitú neškodnosť nepriateľa. Príšerky sú vymyslené dobre, ale zaslúžili by si tvrdší (ich útoky sú vydarené a viac krvavosti by prospelo) horor s rozhodne vačšou dávkou fantázie tvorcov (napríklad finále by sa odohrávalo v podzemí tých škriatkov, mali by tam nejakého pána, celé by to bolo krvavejšie, temnejšie a dusivejšie). Sklamanie, lebo potenciál tu bol. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pri reštaurovaní starodávneho sídla objaví dievčatko, ktoré sa sem nasťahovalo, v pivnici neznáme bytosti, ktoré sa s §ou chcú hrať. Netuší však, že sa práve dostala do kontaktu s desivými príšerami, ktoré neváhajú zničiť všetko, čo im stojí v ceste, aby dostali to, po čom túžia. - Don't Be Afraid of the Dark bol pár rokov naspäť dosť zvučným hororom, ale v podstate ide o dosť nevydarenú záležitosť. Rozhodne potešia už klasicky impozantné vizuály z produkcie pána Guillerma del Tora, rovnako ako excelentná hudba, ktorá sa sem nesmierne hodí. Horšie to už je s námetom, ktorý je až hriešne nevyužitý, a aj keď je záver dostatočne desivý a scény z finále som mal v mysli ešte dlhé roky po prvom videní, nezachráni už to, že je to celé hrozne naťahované a málo záživné. Tento počin sa vždy bude zaraďovať medzi horory, ktoré sa pri diskusii o premárnenom potenciále objavia na popredných priečkach. + herec z Alien: Covenant + herec z Grace: The Possession ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nepoteší, ale ani neurazí. Vystraší, ale zimomriavky vám nenabehnú. Tradičný príbeh a hlavne priebeh filmu, žiadne zvraty, nič, čo by ma ohúrilo. Preto nemá zmysel sa ďalej rozkeciavať. Snáď spomeniem len slušné hudobné motívy, zčasti herectvo a efekty. 60%! ()

Botič 

všechny recenze uživatele

S polaroidem proti mystickému zlu. Del Toror vzal pohádkový námět a přetavil jej v lehce "strašidelnou" podívanou, která možná nevybočuje z řady, ale svým způsobem vrací diváka o desítky let zpět do doby Gremlins - i v Don't Be Afraid of the Dark je zlo poťouchlé a proklatě hravé, jen ten bizardní hudební motiv chybí. Tenhle neúmyslný most do minulosti mě potěšil víc, než jsem očekával. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Horor? Takto si ja horor nepredstavujem! Pri niektorých scénach som mal pocit, že pozerám Harryho Pottera. Viac ako pri tomto filme, som sa snáď bál, už aj pri Buffy premožiteľka úpírov. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ach jo… Na Don't Be Affraid of the Dark jsem se neskutečně těšil i přesto, že zde hraje Katie Holmes, kterou jako herečku moc (vlastně vůbec) nemusím. Ale trailer vypadal skvěle a vše měl pod kontrolu Del Toro, no nevěřte tomu, že? Bohužel jsem opravdu zklamaný. Začátek byl ještě slušný a řekl jsem si, že to vypadá zajímavě. Ale potom… copak nikdo ze štábu nevěděl, že síla tohoto hororu by měla být v tom, že ty příšerky bychom neviděli co nejdéle? Největší strach jde z něčeho, co nevidíme, to není jen nějaké pravidlo, ale fakt. Speciálně když ty příšerky vypadají jako roztomilé opičky, z nichž absolutně nejde strach… Nejlepší scéna je už v traileru (copak se schovává pod peřinou?) a jinak film nemá prakticky NIC, co by mohl nabídnout. Guy se snaží zachránit tento film, stejně jako Bailee. Být Katie Holmes, tak se na natáčení propadnu hanbou až do pekla, že 10letá (v době natáčení) holčička umí hrát přesvědčivěji a lépe než ona. Ale tohle mi až tak nevadilo, protože jak už jsem napsal, na neherectví Katie jsem byl připravený předem. Na to, že tento film bude směšný, trapný a nudný už ale ne. Jedno z největších filmových zklamání v mém (poměrně krátkém) životě a film, který by se dal natočit MNOHEM lépe. Nálepka horor je v tomto případě opravdu k smíchu (nebo k pláči?) 20 % za úvodní scénu, Guye a Bailee. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nezapínajte to. To je katastrofa. Jedna * za strašidelný dom, ktorý sa ako jediný snaží dávať tomuto filmu atmosféru. Sám to ale viditeľne nezvládne, lebo vložiť do neho "chobotničky z druhého patra" ktoré majú za pomoci šraubovákov okrádať deti o mliečne zúbky, tak to je ostuda toto ! ! ! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úvodní špičkovou scénu (z jejíž režie podezírám samotného Guillerma del Toro) sice co do hrůzostrašnosti nic nepřekoná, nicméně Nebojte se tmy je i tak slušný horor s dobrou atmosférou a výtečnou hudbou. Kazí ho jen několik nepochopitelných situací, jako je například tahle: Někomu se stane něco opravdu nečekaného a hodně ošklivého, přijede policie, aby to vyšetřila, odjede a dál už je každému jedno, jak a proč se to tomu člověku asi mohlo stát. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Malá Sally po rozvode rodičov prichádza žiť ku svojmu otcovi. Je to úspešný architekt. Práve pracuje na renovácii veľkého, starobilého, rodinného sídla Padlý mlyn. Sally rýchlo zistí, že v tomto dome nežijú len ľudia. V jeho útrobách sa skrývajú tajomné bytosti, ktoré s ňou nadviažu kontakt. Tvrdia, že chcú byť jej kamaráti, ale to je klam. "Nebojte sa tmy" je kvalitne natočený kinder horror, na ktorom sa scénaristicky a produkčne podieľal Guillermo del Toro. *** ()

Reklama

Reklama