Reklama

Reklama

Restaurované filmy Jana Špáty

  • angličtina The Restored Films of Jan Špáta
Česko, 2009, 103 min

Režie:

Jan Špáta

Hudba:

Luboš Fišer

Obsahy(1)

Výběr z unikátního projektu digitálního restaurování filmů klasika českého dokumentu. Jedním z prvních režijních počinů Jana Špáty je slavný filmový esej Respice finem (15 min.) o venkovských stařenkách s pokorou očekávajících konec života. Při pražské návštěvě věhlasného jazzmana Luise Armstronga v roce 1965 vznikla reportáž Hallo Satchmo (26 min.). Ve snímku Variace na téma Gustava Mahlera (13 min.) vyjádřil autor svůj vztah a obdiv k českému rodákovi, světoznámému hudebnímu géniovi. V roce 1990 spolu s Jindřichem Štreitem pozoroval život hrdinů tohoto fotografa z pohraničí ve filmu Mezi světlem a tmou (24 min.). Atletické variace (28 min.) jsou vytříbeným esejem o vítězstvích a prohrách člověka při sportovním klání na mistrovství Evropy v Athénách v roce 1982. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

anais 

všechny recenze uživatele

Jako celek to rozhodně stojí za to, jednotlivé dokumenty jsou však různých kvalit i cílů. V Respice finem jako by rezonovala česká nová vlna, Hello Satchmo je zas naprosto unikátní pohled na Armstrongovu pražskou návštěvu. Variace na Gustava Mahlera má hlavně díky Mahlerově hudbě na dokument docela strhující dynamiku. Mezi světlěm a tmou osahuje pár zajímavých postaviček a pěkné srovnání Špátovy dokumentaristické kamery s obrázky fotografa Štreita, jako by však film obsahoval až příliš mnoho témat (náboženství, postavičky, porovnání práce kameramana a fotografa...) a nedosahoval jednoduché síly, která se skrývala ve třech předchozích dílech. Atletické variace jsou pak jakýmsi cvičením ve střihu a spíš než k hlubšímu zamyšlení vybízejí k úsměvu. ()

janipoly 

všechny recenze uživatele

Špátovo filmy obsahují všechno. Ukazují pravdu tím nejpravdivějším způsobem (což je tu vtipné, tam tragické, ale vždy silné a lidské) a přitom je v nich uchována všechna poezie a krása života a světa vůbec, ať už jde o osudy lidí žijících v drsných horách kdesi v Rusku nebo o cestu za štěstím Karla Gotta (nekecam:D). Těch témat je samozřejmě víc. Konkrétně 107. Přesně tolik filmů Jan Špáta natočil. Restaurované filmy, vydané na čtyřech DVD obsahují výběr osmnácti z nich. A každý jeden je zázrak. Doporučuji považovat tento snímek za "pouhou" (i když vydatnou) ochutnávku tohoto výběru a vychutnat si beze zbytku vše, co se podařilo zrestaurovat... Děkuji mistrovi:), že "to" zachytil a děkuji těm ostatním, kteří umožnili "to" vidět a tak i zažít. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Skvělá, citlivě remasterovaná, kolekce mistra českého dokumentu. S hrůzou jsem zjistil, že jméno Jan Špáta něco říká zhruba tak každému desátému. To máme tak bohaté filmové dědictví, že si můžeme dovolit génia tohoto formátu téměř ignorovat?? ()

kusper 

všechny recenze uživatele

44. MFFKV. Další z vrcholů letošního festivalu. První film o venkovský stařenkách mě hluboce zasáhl. Luis Armstrong a Gustav Mahler byli s velkou úctou a citem představeni. Ostatní části jsou také brilantní. DVD s ostatními "Restaurovanými filmy" si určite obstaráml. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • V rámci projektu bylo digitálně zrestaurováno a přepsáno do HD formátu osmnáct nejdůležitějších filmů Jana Špáty, které budou vydány na čtyřech DVD. [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Český lev 2009: Cena ČFTA za audiovizuální počin roku. (zdeny99)

Reklama

Reklama