Reklama

Reklama

Swety

(amatérský film)
  • Slovensko Svety (více)
Krátkometrážní / Horor / Mysteriózní / Thriller
Slovensko / Česko, 2009, 14 min

Režie:

Peter Leibitzer

Obsahy(1)

Krátky béčkový thriller sleduje na prvý pohľad banálny príbeh troch mladých ľudí, ktorí prichádzajú na neznáme miesto, aby sa tu na pár dní odreagovali. No už ich príchod nasvedčuje tomu, že toto miesto zjavne nebude podľa ich predstáv. Vo svete sa totiž skrýva mnoho tajuplných miest, svetov, ktoré nikdy nepochopíme. Film SWETY (Worlds) vám prináša stret jedného z týchto svetov s tým naším... (faraon)

(více)

Recenze (33)

hippyman 

všechny recenze uživatele

no nevim, jestli tahle slovenská amatérská vykrádačka blair witch není trochu moc nadhodnocená... příběhově a herecky opravdu dost slabé, konec nedotažený, pseudohustá atmosféra mě naprosto minula. vzhledem k faktu, že jde o studentský film, přimhouřím oko... 50% [1. PFF Čakovická Be(´)čka] ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Teenagerská vyvražďovačka po slovensku, okořeněná emzáckými prvky. Slovenské lesy ještě nikdy nebyly horrorovější. Příběh má sice podle popisu být banální jen na první pohled (je i na druhý, třetí, padesátý), ale děsivou atmosféru má pořádnou a natočen je velmi dobře. Líbí se mi hlavně kamera: dynamická, úspěšně využívá všech důmyslných formálních zákonitostí filmové řeči. Ze zdánlivě normální scenérie ošumělé venkovské chatky dokáže vykouzlit slušnou horrorovou atmosféru. Výtečně kombinuje jednotlivé typy záběru a důmyslně střídá a kombinuje zabírané objekty a úhly pohledu, mnohdy je příjemně podivná, většinou ale skvěle atmosférická. Skvělá je také hudba (chtělo by to snad jen ji trochu usouvztažnit, aby jednotlivé kousky soundtracku líp navazovaly) a dialogy. Všechno zabíjí herecké výkony a scénář sice technicky dobře provedený, ale se špatnými základy. Item, fascinuje mne pocit, který každý horrorfan zná: ve většině scén jsem čekal určité klišé a dostal jsem sice též klišé, ale úplně jiné. Takové filmy mám mimořádně rád, a v tomhle se něco podobného stalo skoro v každé scéně. Rozhodně to není jen taková ta obvyklá amatéřina ve stylu: "Jé, tady je kamera, pojďte natočit film, třeba dostanem Oscara!" (Ne že bych proti podobným amatéřinám něco měl...) Je to promyšlené, autoři přesně věděli, co od filmu chtějí. Natočen profesionály by film nebyl o moc lepší. Úžasný horror se špatným scénářem. Opravdu tvůrcům přeji, aby právě oni vytvořili první slovenský celovečerní horror. Bratia pak budou mít lepší horrorovou tradici než my... Objektivně je film na čtyři hvězdičky, subjěktivně na pět. P. S. Jak to může někomu připomínat Blair Bitch? Mně osobně to spíš připomíná francouzsko-rumunské Ils, kteří mají i trochu podobný kamerový styl. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Fúha, no, hmmm... :-) Dosť sila - fakt tuhé antiherecké výkony, prakticky žiadny koniec a dole klobúk za ľahostajnosť ohľadom počasia (v jednej scéne sychravá jeseň, strih o dve minúty neskôr - všade plno snehu). Toľko k mínusom. Čo sa plusov týka, atmosféra nie je úplne márna (slovenské temné lesy proste majú niečo do seba), hudba často robí prácu za režiséra a okolo krívajúceho týpka sa dala vystavať solídna žánrová urban legend. Keby niekto chcel. Ale nechcel. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Je to také, aké to aj má byť, teda amatérske po všetkých stránkach. To však nebráni tomu, aby diváka tento krátky film aspoň trochu zaujal. Má celkom dobre vybudovanú atmosféru, neherci sú ok, hudba k tomu celkom sedí, dobrá je aj kamera. Najväčším problémom je asi natáčanie v interiéroch (exteriéry sú výborne zmáknuté) a scenár, ktorý je dosť zlý. Vidím to na taký priemer. 60% ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Na ploche pár minút som videl atmosféru, napätie a pár solídnych nápadov. Nato aby sa však po dopozeraní dostavili výhradne pozitívne dojmy by bolo treba dať Swetom nejaký zrozumiteľný a lepšie uchopiteľný záver. Takto nám tvorcovia niečo načrtli, ale vysvetlenie si nechali pre seba a nám ostali len úvahy a domnienky. 57% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama