Reklama

Reklama

Kdo zabil Stalina?

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: Who Killed Stalin?
Velká Británie, 2004, 47 min

Režie:

Tim Robinson

Hrají:

Michael Praed

Obsahy(1)

Oficiální verze Stalinovy smrti v březnu 1953 byla zamlčena. Jak to tedy bylo, zemřel opravdu na krvácení do mozku?  Padesát let po Stalinově smrti byly odtajněny dokumenty o jeho smrti. Autoři filmu se zamýšlejí nad tím, zda byl Stalin zavražděn, nebo zda zemřel přirozenou smrtí. Každý z pěti lidí, kteří se sešli u jeho smrtelné postele, měl důvod Stalina nenávidět a přát si jeho smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krom konspiraček co se týče Stalinovi smrti (podezřelých bylo hne dle 5!), se divák mimo jiné dozvěděl i jaký to byl zručný psycholog (jak všecky na večírcích kolem sebe, vždy zkoušel a tahal z nich jejich názory a rozumy a tak cokoliv říct proti němu, se rovnalo jisté smrti!)) ale i tak neuvěřitelná svině. Berja který střílel po lidech na ulici (jen tak pro zábavu), i třeba po těhotných ženách, kat-vykonavatel, snad ještě horší! Pasáčku vepřů tanči poručil Stralin a Chruščov tančil, vůbec Chručov byl u Stalinova dvora asi jako Claudius u toho Caligulova, všichni ho měli za neškodného a omezeného blázna a nakonec to dotáhl až na nejvyšší post, podobně jako Claudius na římský trůn. Odstranit Stalina podobně jako Caligulu se v té době muselo přímo nabízet (čím dřív-tím líp, celá situace v tehdejším SSSR už byla opravdu neúnosná), neb si nikdy nikdo nemohl být jist, jestli se ještě vrátí domů živ, odřeknutí zábavy (povinnost) pořádané Stalinem, to by se posuzovalo jako urážka majestátu (jistá smrt), opět podobné jako v římských dobách, a tak jsme se třeba dozvěděli že krom neustálého chlastání, chodili taky třeba na americké westerny, kterým sice nikdo nerozuměl, ale museli tam všicky sedět třeba 40. hodin v kuse, dokud Stalin neřekl, jde se domů, no paráda:-) Stalin později nevěřil už skoro nikomu a ve všech viděl nebezpečí, hlavně v židech a v jejich spiknutí proti němu! Nebylo to CELKOVĚ tak zlé a není pravda že by všichni měli být zaujatí, ten jeden člověk co tam mluvil, nakonec nepodezříval ani jednoho z nich. Viděl bych to tak z 85% na Berju (který jestli to zosnoval, tak nakonec byl stejně odstraněn novým vůdcem, podobně jako Caligulovi vrazi, kdy sám Claudius se na jeho smrti nepodílel, pořád opakující se historie), ale jak píše, Borsalino, "Kde je pravda však neví ani bůh". Každopádně krev jen tak sám od sebe by neplival, možná mu ale praskl nějaký ten vřed. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ze všech dokumentů o Stalinovy se zde nejpodrobněji probírají Stalinovi pověstné noční povinné chlastací večírky s členy politbyra. Spíš než o Stalinovy, který zabil 30 milionů svých spoluobčanů je tento dokument o jeho podřízených. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Další z řady konspirativních dokumentů, ve kterém se jakýsi specialista na Stalinův život rozhodl, že po odtajnění dokumentů po padesáti letech od úmrtní Stalina, odhalí, kdo z těch, kteří byli u jeho smrtelné postele, ho otrávil nebo zda šlo o přirozenou smrt. Nejdříve se zaměřil na Stalinovu dceru, pak syna, následuje Molotov, Chruščov a Berja. Snaha najít motiv vedla k tomu, že všichni měli motiv, snaha najít důkaz a říci, ten to byl, vyšla jako lichá. Nakonec historik řekl, že kdyby on měl říci, kdo za Stalinovu smrt může, tak by řekl, že Stalin sám... Upřímně jsem se zařehtal :-) Faktem je, že Stalinova smrt proběhla za podivných okolností a způsob i provedení nejvíce sedí na Berju, ovšem přímý důkaz buď leží v archivech, vůbec neexistuje nebo to bylo docela jinak. Stalin cítil, že se Berji musí brzy zbavit, neboť byl jeho pravá ruka a věděl toho příliš, navíc byl nejinteligentnější ze Stalinových stoupenců. Stalin proto zosnoval komplot proti židovským lékařům, kteří údajně měli osnovat plány na odstranění vládních vůdců. A protože tomu Berja nedokázal zabránit (protože to prostě ze začátku vůbec nevěděl), tak selhal = Stalin by získal důkaz o Berjově vině. Jenže Berja byl starý mazák, hned vytušil, odkud vítr vane. Najednou někdo (neví se, kdo to byl, ale jistě někdo s vysokou mocí) odvolal Stalinovou ochranku a nahradil ji novými lidmi, čistě náhodou Berjovými, v čele s jakýmsi Krustaljovem a Stalin byl najednou izolován. Když druhý den ráno Stalin nevstal, všichni se báli jít dovnitř, lékaře nikdo nevolal, jen Berju. Když kolem osmnácté hodiny strážci dostali důvod (doručení důležité zprávy), aby šli dovnitř, našli Stalina na zemi v zuboženém stavu. Opět volali Berju, ten zavolal lékaře, ovšem opět nové. Nejlepší odborníci totiž dávno zmizeli v nejodlehlejších provinciích... Tu noc se však transporty zastavily, ovšem nikdo opět neví, na čí rozkaz a proč. Noví lékaři však už Stalinovi nepomohli a pátého března 1953 zemřel. Na jeho místo však nastoupil negramotný sedlák Chruščov a Berja byl za pár měsíců popraven. Kde je pravda však neví ani bůh... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama