Reklama

Reklama

Originál

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Henry se ze všech sil snaží zapadnout. Většinu svého života tráví jako jakýsi lidský chameleon, který se vždycky chová podle očekávání ostatních. Jednoho dne, když je tvrdě sražen a konfrontován s realitou, jeho nejlepší přítel Jon ho přemluví, aby společně otevřeli restauraci ve Španělsku, dali sbohem dešti a depresím a vrhli se vstříc tapas a sangrii. Před odjezdem musí ovšem Henry vyřešit několik drobností: unést svoji matku z ústavu, najít pravou lásku a odhalit pravdu o svém nejlepším příteli. Ovšem nic neprobíhá tak, jak si představoval a tak je Henry vržen do víru zběsilých událostí. Proč být jen nějaká kopie, když můžeš být originál! (Lindiště)

(více)

Recenze (5)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se nám na začátku projekce představovali oba režiséři, říkal jsem si jestli film bude alespoň z půlky působit tak sympaticky, jako ty dva kluci, tak bingo. Film nakonec oba tvůrce v sympatiích ještě předčil. Vtipem se tady rozhodně nešetří a to jak v dialozích, tak v jednotlivých scénách (Ikea, "striptýz" Tuvy, atd. ). Moc hezky a z láskou zde byl vykreslen vztah syna se svou mámou. Romantická složka tady celej ten příběh pěkně rámovala,. Opravdu si to k sobě všechno moc hezky sedlo a působilo to děsně uvolněně a pozitivně. Tuva ještě navíc hodně sexy a hlavní mužský hrdina pohodově. Podobný filmy po namahávým pracovním dni skvěle zastoupí ve velkým městě přírodu a pohladí na duši. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Moc ráda bych zase jednou zažila ten pocit, který jsem z dánských filmů měla v devadesátých letech, ale faktem je, že každý nemůže mít nástup Thomase Vinterberga. Každopádně: "Originál" je svižně natočená oddechovka, při které se jeden může zamyslet nad tím, jak to ve skutečni máme s vnímáním pravdy a reality, což není až tak málo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dánsko-švédská koprodukce se vším všudy. Část se odehrává v Dánsku, část ve Švédsku, některé postavy jsou Dáni, jiné Švédi, mluví se dánsky i švédsky. Takže jsem si téměř jistý, že značná část z toho pramenícího humoru pro mne zkrátka zůstala nepostřehnutelná. Jinak je tu jen pár případů typicky skandinávsky drsnějšího humoru. Ale moc se nepovedla kombinace komedie s melodramatem, což se ostatně povede jen velmi zřídka. Také ta pseudofilozofie, od které je odvozen název filmu, není můj panák vodky. Na druhou stranu musím přiznat, že závěrečný twist, po kterém zpětně nejedna scéna dává větší smysl, jsem opravdu nečekal. A Tuva Novotny je stále velmi sympatická herečka. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky - taková milá lehce absurdní komedie. Nemá cenu vyzrazovat pointu, ale v zásadě moc nepřekvapí ;) nicméně některé scénky jsou opravdu dost povedené a člověk se zasměje... fajn oddechovka. (mimochodem, před promítáním v Artu tady bylo tuším 4-5 hodnocení - vypadá to, že návštěvníci včerejší projekce jsou ve velkém množství členové na csfd :) ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Podivné, vtipné, severské, ale hlavně-dobré! Lidé v severských státech prý nemají moc velký smysl pro humor a chovají se údajně jako "studený čumák". Jakkoliv nemám rád nacionální stereotypy, tak trochu pravdy na tom asi bude. To ale nemusí znamet, že by se v té oblasti nemohly točit komedie. Točí. Jen jsou trochu jiné. Henry (Sverrir Gudnason) je takový loser, kterému se toho moc v životě nedaří. Jistý obrat přichází až s příchodem Jona, který se navzdory prvnímu dojmu ukáže byt jako velmi dobrý kamarád a pohledné Marie (Tuva Novotny), s kterými Henry zažívá roztodivná dobrodružství návštěvou své matky v psychiatrické léčebně počínaje a pašováním stereoidů (či co to bylo) pro hokejový tým v Malmö konče. Dalo by se říci, že se jedná takřka o standardní komediální zápletku. Jistě, člověk se při sledování filmu několikrát zasměje (ale nebyl jsem si vždy jist, zda se směji na těch správných místech), nicméně v takových 80% se jednalo o momenty, které dříve než smích způsobí šokující údiv. "Krásným" příkladem je třeba scéna s létající andulkou... Buď jak buď, komedií na letošním Severském filmovém podzimu moc není, takže Original mohu určitě s čistým svědomím doporučit. ()

Související novinky

Severský filmový podzim

Severský filmový podzim

31.10.2010

Na měsíc listopad připravil Severský filmový klub filmový festival nazvaný Severský filmový podzim. Od neděle do středy tentokrát uvidíte devět filmů z Dánska, Švédska a Norska. Jako vždy je… (více)

Reklama

Reklama