Deset malých Indiánů

Ten Little Indians

Desať malých černoškov

Krimi / Drama / Thriller

Velká Británie, 1989, 98 min

Agatha se chuděrka obrací v hrobě. Relativně slušná atmosféra, kterou snímek tak pracně buduje díky opuštěné situaci v poušti, nebo hereckým výkonům (Donald Pleasance, Paul L. Smith), jde s poslední větou filmu opravdu nenávratně do hajzlu. Tohle není nic převratného, ale kazit skrz na skrz promyšlenou předlohu takhle zbytečně? Trestuhodné! 50%.(2.5.2006)

"Too much slivovitz," pronesl znalecky senilní generál Herbert Lom nad první mrtvolou. V africkém bungalovu jich ještě hezkých pár přibylo a bylo to o něco zábavnější, než bych čekal. Podle celkového hodnocení zde i na IMDB se tato adaptace Deseti malých černoušků jeví jako nejslabší. Souhlasil bych, kdybych krátce před ní neviděl mnohem, mnohem horší přepis z roku 1974. I když film opět přesadil děj knihy na jiné místo, tentokrát z něj dokázal leccos vytěžit. Tak trochu jsem zadoufal, že by konečně mohlo dojít i na doslovnou dramatizaci verše "Tři malincí černoušci chtěli chytit lva, medvěd sežral jednoho, zbyli jenom dva," ale v Africe medvědi nežijí a skutečný živý lev by narušil Agathinu koncepci. Té se film drží relativně věrně a změny spočívají spíš v prezentaci jednotlivých charakterů. Senilitu zmíněného srbského generála zhoršuje úpal, takže Herbert Lom hraje víceméně komediální postavu, svou image si zachovává i Paul L. Smith, profesionální imitátor Buda Spencera, a jeho kuchař Rodgers má daleko k submisivnímu koktovi ze známějších verzí. Kanonickou předlohu jen zdánlivě narušuje konec. Ti, kteří nad ním lomí rukama a tvrdí, že Agatha Christie rotuje v hrobě, zřejmě netuší, že tento alternativní konec sama napsala do vlastní divadelní hry na téma románu a že byl použitý už ve verzích 1945, 1965 a 1974. 50%(23.2.2011)

Čekal jsem něco mnohem horšího, takže s výsledkem jsem celkem spokojený. Průměrná adaptace Deseti malých černoušků.(20.10.2007)

• Kulmon

Velmi špatné zpracování jednoho z nejlepších, spíše však neznámějších děl Agathy Christie. Každému kdo tento špatný film viděl, doporučuji, aby přečetl knižní předlohu, protože ta je na 5*.(9.4.2009)

• Jamal

Jak z deseti malých indiánků :) zůstanou jenom dva.(20.10.2007)

No je jen škoda, že tohle je spíše parodie Deseti malých černoušků než hodnotná filmová adaptace. Hlavně mi vadily komické postavy generála a v závěru soudce, které byly pro tento žánr naprosto nevhodné a komika zbytečná.(17.4.2006)

Není to zlé, nějakou atmosféru to má (leč ne takovou, jako kniha nebo předešlé adaptace) a polovina hereckého obsazenství je výborná (Lom, Pleasence,...), bohužel ta druhá polovina to kazí (hlavně ta ženská, co hrála Veru). Hudba také není zrovna moc povedená a řekl bych, že se tam ani nehodila. Závěr se ale opravdu nevyvedl a působí nechtěně trapně.(3.11.2007)

• Cimr

*pozor, komentář obsahuje spoiler* Originální předlohu Agathy Christie miluju a patří k mým nejoblíbenějším knihám. O to víc mě tenhle film naštval. Knihu zbožňuju kvůli dvěma věcem - tísnivé atmosféře, ve které nikdo neví komu může věřit a dokonale bezvýchodnému konci, kde všichni umřou. Autoři filmu se vykašlali na obojí a ještě na pár dalších věcí (kniha se odehrává na ostrově, film v poušti; některé postavy mají úplně pozměněné charaktery). V tomhle konci se zachrání nejmladší, nejkrásnější a nejsympatičtejší dvojice (jak jinak než muž a žena), dívají se na oblohu, kde už jim letí na pomoc letadlo a on pronáší drsným hlasem: ,,Příště tě naučím líp střílet!" A já si přitahuji kýbl na zvracení blíž k puse...(23.8.2006)

• xerno

Vůbec se mi to nelíbilo, hůř to zpracovat snad ani nemohli. Je to na zabití, ještě s těma ubohýma dialogama a tragickejma výkonama téměř všech herců. Každopádně mě to odradilo od sledování dalších filmů od tohoto tvůrce.(20.10.2007)

Škoda to závěrečné utpení. Americký konec nebo co? Škoda, protože zničili celou zápletku. Zklamání.... :((15.11.2007)

• (mOnkey)

Pokud mám hodnotit na stupnici zábavnosti, musím říct, že je na tom tento film o něco lépe než verze z roku 1974, které musím dodatečně snížit hodnocení o pět procent, aby bylo jasné, že tohle je o chlup lepší, ale na ty tři hvězdičky to nestačí. Jinak jsou ale prakticky jen tři věci, které mě potěšily a které můžu pochválit: 1) nepopíjí se tu ani whiskey, ani vodka, nýbrž stará dobrá slivovička, 2) Herbert Lom, který si tentokrát střihl roli generála a nad hrobem jedné z obětí pronese v češtině něco jako "mír s tebou", 3) sice nevtipný, ale do jídla stejně zamilovaný Bud Spencer ml. v roli služebníka Rogerse. Pokud se vám to zdá málo, pak nejste sami. 50%(23.2.2011)

Dobrá písnicka na konci :-)(20.10.2007)

Co se týče námětu. Originální... Za nápad sávám 3*. To zpracovaní je sice trochu chabé, ale on ten rozpočet asi nebyl nijak převratný takže ....dobrý. :-)(17.4.2006)

• Janega

Po prvom pozretí som nemohol uveriť, ako sa dá tak vynikajúca predloha pokaziť filmom. Prostredie, v ktorom sa film odohráva, herci a ich herecké výkony, zmeny oproti kinihe a ten koniec!!! všetko, proste všetko je zle.(30.1.2012)

Z počátku to vypadalo na docela zdařilou adaptaci Deseti malých černoušků, ale ten konec si scénaristi dovolit neměli, za tohle bych vraždil...(17.4.2006)

• wallenrod

Ach jo...existuje určitě spousta jiných a lepších filmových zpracování této knihy. Tak proč mám takovou smůlu, že jsem narazil zrovna na zpracování nejhorší??? Knížka byla napínavá od začátku až do konce, to se o tomto filmu nedá říct skoro vůbec. Ale jsem tolerantní. Nemá to žádný dějový spád. Dobrá, dá se to odpustit. Neodehrává se to na žádném odříznutém místě, i když by mělo. Dobrá, dá se to odpustit. Ale ten romantickej happyend jim neodpustím. Všichni tam měli zemřít. To je dost silný nešvar a víc jak dvě hvězdičky si to nezaslouží. Howgh!(23.4.2006)

• senoritar

Takhle zprznit výbornou knižní předlohu.(30.7.2010)