Za trochu lásky šel bych světa kraj

Krátkometrážní

Česko, 2008, 13 min

Martin Jelínek

Něco mezi Jacquesem Tatim a Bélou Tarrem. Geniální - především zcizovací efekt třepotající se fólie :-D(8.7.2009)

Původně se mělo jednat o volný remake westernu Tenkrát na Západě, pochopitelně skromnější verze. Režisér Jelínek však tvrdil, že při natáčení tak náročného filmu je nutné, aby se celý štáb dokonale stmelil, všichni se skamarádili, prostě aby vládla pohodová atmosféra. Během prvních šesti týdnů natáčení však na kameru nikdo ani nesáhl, probíhalo pouze ono stmelování a tak téměř celý rozpočet padl na cigarety a alkohol (podobné problémy s natáčením míval i Jelínkův vzdálený americký příbuzný Sam Peckinpah). Po natočení první scény, čekání na vlak (jako v TnZ), režisér pochopil, že svůj záměr nebude moci naplnit. Propustil tedy Víta Zapletala, jenž měl hrát mstitele Harmoniku a nahradil jej Kateřinou Nedomovou, přičemž jí však přezdívku Harmonika ponechal (vidíme, jak hlavní hrdina vyrývá v nádražní budově srdce s nápisem Harmonika), byť se samozřejmě jedná o úplně jinou postavu. Rozhořčený Zapletal, jindy naprosto mírumilovný člověk, se však na svou roli připravoval tak intenzivně, že v něm cosi z mstitele Harmoniky zůstalo. Rozhodl se pomstít, zasáhnout Jelínka tam, kde jej to bude nejvíce bolet. Což se povedlo, Zapletal ukradl režisérovy zásoby cigaret. Jelínek s vyčerpaným rozpočtem a cigaretovým absťákem se ocitl na dně. Naštěstí se však doslechl, že pokud by natočil film spadající do časového pásma 13 - 59 minut, dostal by mnohem vyšší finančí příspěvky. Do svého již hotového sedmiminutového snímku tak přidal dva tříminutové záběry (na nehybného hlavního hrdinu a na koleje). Nejen že tímto krokem protáhl stopáž a získal tak vyšší finanční prostředky, ale i samotný film získal na romantice, citu a myšlence. A to jen díky těmto dvěma scénám, bez nichž by film zapadl a nestal by se takovým hitem, jakým se stal. Na berlínské premiéře filmu však Jelínek lživě tvrdil, že ony dva záběry přidal záměrně, neboť si jejich sílu plně uvědomoval a nikoli, že mu šlo o to, aby získal na film vyšší dotace a mohl si tak dokoupit kartony cigaret. Režisér Jelínek usoudil, že původně plánovaný název "Tehdy na Západě" by nebyl vhodný, když nakonec natočil něco úplně jiného, tak pátral po něčem, co souvisí s láskou, čekáním atd. a napadl jej Máchův Máj, ale pže v roce 2008 už nějaký filmový projekt název Máj nesl, rozhodl se to obejít tím, že by jako název použil úvodní verš z Máje. Tak také učinil, teprve v listopadu 2010 si uvědomil, že si to vlastně zaměnil s Vrchlickým. Přemýšlel jsem, jestli dát jednu nebo dvě hvězdičky, ale režisér Jelínek mě po mém hodnocení kontaktoval a vydíral mě tím, že pokud nedám plný počet, tak do svého příštího filmu obsadí Terezu Voříškovou, čímž by ji pokazil její doposud bezchybnou hereckou dráhu. Samozřejmě moc nevěřím, že ona by film Martina Jelínka přijala, ale pro jistotu teda dám těch hvězd tak moc, že se v nich M.J. ztratí, nedopočítá se a bude si myslet, že jich je pět.(31.1.2011)

Reklama na vlakovou stanici v rodném městě autorově. Mladík čeká na Godota (dívku ve vlaku) a houkající vlak v dálce nejen jeho ale i diváky napíná. Někdy napíná až příliš dlouho :((2.8.2010)

• MarJel

Ke zhlédnutí: http://www.youtube.com/watch?v=nnMRFDDCdTc(25.2.2012)

Za nápad a komentář uživatele Andreas, protože teprve s ním to dává pořádný smysl :)(4.4.2011)