Byla jednou jedna budoucnost: Podivná reportáž z přítomnosti 1965 (TV film)
Sci-Fi / Mysteriózní
Československo, 1965, 71 min
Jaroslav DudekObsah
Zdeněk Bláha: Byla jednou jedna budoucnost -
Karel Pech a Kateřina Burianová ve fiktivní dramatické reportáži (1965). (oficiální text distributora)
anderson
Možno prvé české televízne sci - fi o cestovaní v čase, nakrútené ako fiktívny dokument. Mnohí súčasníci budú namietať, že je to nuda. Mňa to zaujalo a opäť presvedčilo o tom, že 60 - roky 20. storočia v umení boli asi vo všetkých ohľadoch revolučné. (10.7.2009)(10.7.2009)
Raven0
Zajímavě načrtnuté postavy, zajímavé psudo-dokumentární zpracování a zajímavá (snad jen příliš lehká) kritika na společenskou atmosféru druhé poloviny 60. let, dělají z tohoto snímku pozapomenutý klenot, jenž určitě stojí za pozornost.(20.9.2011)
Sandiego
Ojedinělý a originální televizní snímek, který spojil inovativní formu plně čerpající ze specifik televizního média se skvělým Bláhovým scénářem. Zpočátku nevinně až naivně vyhlížející případ z obyčejného maloměsta se záhy stává výbornou záminkou pro metaforické i poměrně přímé narážky na socialistický režim z mnoha úhlů a postupně přechází až do napjaté atmosféry naprostého nedorozumění v televizní diskusi, jež vyústí v tragický závěr, kdy se nakonec vše zajímavým způsobem uzavírá a i současný divák může ještě pocítit podivnou hořkost na jazyku, z uvažování nad tím, jaký vlastně pojem budoucnost získal význam v daném režimu. I když film spíše mluví pro konkrétní dobovou situaci a o nadčasovosti skoro řeč být nemůže, přesto tak činí působivým a odvážným způsobem, který oslovuje i dnes. Není divu, že film narazil na cenzuru a po odvysílání byl zavřen do televizního trezoru.(27.2.2011)
Přemek
sator
Snaž se uvažovat normálně....Jak normálně ?...Normální je, všechno co je nepochopitelné a,nezvyklé uklízet se světa do blázince a do kriminálu ? Režijně, scenáristicky i svým přesahem je to na 100 %...A přihlédnutí k době vzniku ještě bonus navíc...Spousty chytrých politických narážek, na neschopnost doktríny Marx-leninismu...(10.2.2011)
fragre
Toho ,kdo od sci-fi čeká brány času, hvězdné války, alieny a ekšn vůbec, to nenadchne, ale mně to připadá jako pěkná mystifikace podobná páně Součkovým příběhům (Jantarová komnata). Vím, že leckterý humor (kecy systematizovaných marxistických filozofů, zaštiťování se sovětskou vědou u parapsychologického výzkumníka) je už záležitost pamětnická, stejně tak jako vědomí toho, že karikatura fízláckého redaktora závodního časopisu Pískovák, byla na svou dobu dost odvážná. To už asi ti, co nezažili předešlý režim, nemohou ocenit. Ale přes to je tento filmeček zdařilým dokladem o tom, že šlo natočit poutavé sci-fi i ve skromných podmínkách Čs. televize v r. 1965.(19.12.2010)
jacksax
Obrovským pozitivem (který se bohužel občas změní ve značné negativum) je dokumentární forma, jejíž uvěřitelnost je ovšem kolísavá. Herecké výkovy jalové - spíše divadelní nežli filmové, nejlepší výkon podal Miroslav Štěpánek, i v krátkém čase dokázal zapůsobit a donutil mě srovnávat.(24.5.2011)
czerny
Skvělé mystifikační dílko.(5.12.2010)
gachik
"Řadě občanů se zastavily hodinky, Vám se to také stalo?" ... "Ne, mně ne." .. "A jakou značku hodinek máte?" .. "Nemám žádné..." ...... Český mystifikační dokument natočený formou televizních rozhovorů s obyvateli městečka, kterým se ve stejnou dobu zastavily hodinky. Během první části filmu při pátrání mezi občany je zde neuvěřitelné množstí hlášek a vtípků. Říkal jsem si, že by v označení filmu mělo být spíš "komedie". Postupem času ale film přechází spíše do mrazivé roviny, atmosféra houstne a pseudo-vědci se snaží nepohodlné svědky umlčet a názory zlehčovat. Pro mě bylo shlédnutí objevením neznámého českého sci-fi filmu, který mě okamžitě dostal... A už jenom kvůli skvělým hláškám během rozhovorů si ho určitě pustím znovu. ...... "Prosím Vás, Vy si také myslíte, že ty zastavené hodiny nějak souvisí s Pánem Bohem?" .. "Ale nééé, žijeme přeci ve století vědy a techniky, ne?" .. "Ale do kostela jdete?" .. "No... pro jistotu..."(6.12.2010)
Peabody
Rozkošný paradokument o nečekané návštěvě nahé dívky na archeologickém výzkumu a v městečku pod horu, na které se kope. V hlavní roli s tehdy oblíbeným Karlem Pechem (Pšíteli je pro mne nezapomenutelné), mladičkou Katerinou Burianovou, nedávno zesnulým Miroslavem Plzákem, který docela hodně hraje, jako obvykle psychiatra, ovšem tentokrát podezíravého, hloupého, nevěřícího a tedy negativního, přímo se podílejícího na *** SPOILER *** konci neštastného historika. Pro pamětníky tam ještě v jedné miniscénce TV ankety na ulici předstírá - zdá se mi - mladičký (tehdy 18 let) Martin Štěpánek, že je mužem z lidu a vypráví, jak se zastavil čas, který pak ale nikde nechyběl. Nahou dívku sice neuvidíme (taky 1965 v ČSSR to nebylo v TV zvykem - ve filmu jen málo), jistě chybějí akční scény, ale atmosféra TV štábu hledajícího řešení tajemství, je pro mne milou dobovkou. Kdo máte rádi cestování v čase, je to nutnost, docela vzácnost, v TV moc SF nebylo ani tehdy ani později. Sice se hlavně povídá, v fiktivním reálu i TV studiu, moc se neděje, řeší se problémy i z hlediska marxismu (ale v roce 19865 už se mohlo ukázat, jak dva marxističtí vědci nezávisle na sobě mechanicky papouškují totéž, aniž by cokoli řekli), akční to tedy ani omylem, ale pro připomenutí je to krása.(29.11.2010)