Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Tak kde, u mě ani u tebe doma to nejde, tak kde?“ zlobí se lehce namachrovaný Jakub na svou přítelkyni. Ještě neví, že dnes opuštěné vězení v centru Uherského Hradiště, do kterého vlezou, aby si trochu užili, není tak úplně prázdné.   „Co sakra chcete vědět?!“ řve Jakub při výslechu na policii o několik hodin později. Právě prodělal cestu časem, když se z ospalé prázdninové nudy léta roku 2009 přesunul do brutální atmosféry komunistického žaláře z padesátých let minulého století. Jemu se cestu do civilizované současnosti nalézt podařilo, jenže jeho holka tam zůstala. Ve zdech vězení, v epicentru krutých výslechů doprovázených bitím a mučením. Dokáže ji zachránit, nebo se neplánovaně přidá k obětem zvůle komunistického režimu?

Thriller s prvky hororu se natáčel v místech, kde Alois Grebeníček mučil své oběti elektrickým proudem. "Nemám ponětí, co všechno dotyčný režisér v tom filmu splácal, kolik nehorázných lží a nesmyslů, kompilátů lží a polopravd se v tom filmu objeví," zlobí se jeho syn Miroslav Grebeníček. Bývalý předseda KSČM hrozí, že pro filmaře by špatné vyobrazení jeho otce, který nebyl nikdy za zločiny proti lidskosti odsouzen, mohlo mít důsledky. Tvůrci nicméně důsledně studovali historické prameny a přímo na natáčení se podíleli i bývalí političtí vězni z padesátých let, mimo jiné devadesátiletý trenér Emila Zátopka Jan Haluza či Jan Janků, který v Uherském Hradišti přežil rok v cele smrti.

Roli brutálního velitele věznice ztvárnil Jan Přeučil, jenž dlouhých 14 let pravidelně ve vězení navštěvoval svého otce, odsouzeného v procesu s Miladou Horákovou. Bachaře si zahrál letošní nositel Thálie Norbert Lichý a zamilovaný pár Petra Vlčková a Tomáš Šulaj (Cena Thálie 2005).

Film vypráví příběh chlapce a dívky, kteří vniknou jedné letní noci do opuštěného komunistického vězení, kde se pomilují. Nad ránem zjistí, že v opuštěné budově nejsou sami. Dostali se zpět v čase do roku 1953. Následuje pokus o útěk, zadržení, vyšetřování a nesmyslné mučení nevinných s použitím elektřiny. Chlapci se podaří z vězení za dramatických okolností uniknout. Jeho dívka však zůstane uvězněná v minulosti, zatímco on se vrátí do roku 2008. Nikdo mu nechce rozumět, když se snaží vysvětlit, co se stalo. Nakonec se setká se svou dívkou – které je však už přes sedmdesát let. Námět vznikl během natáčení Příběhů železné opony v opuštěném vězení v Uherském Hradišti. Tamní vězení bylo patrně nejkrutější v tehdejším Československu, pověstné mučením elektrickým proudem a popravami, kterých tam bylo vykonáno nejvíc po Praze. Velitel věznice Ludvík Hlavačka se později stal velitelem celé československé pohraniční stráže a nařídil napustit železnou oponu elektřinou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Film, který pojednává mj. o mučení a jeho zhlédnutí je samo o sobě svým způsobem druh tortury. Přesto je užitečné ho zhlédnout, protože se v něm koncentruje veškerá bída české filmové produkce posledních let. Zoufalý amatérismus, malý rozpočet, který nutí dělat všechno pokud možno napoprvé nebo s minimem záběrů, podcenění scénáře, ochotnické výkony ve vedlejších rolích. Ján Novák patří k tomu druhu dokumentaristů, kteří si myslí, že natočit hraný film nemůže být v zásadě těžší než natočit průměrný dokument, a tak to zkrátka v kumštu nefunguje. Ze všeho nejhorší je taková ta upachtěná snaha prodat film jako určité zúčtování s režimem přelomu 40. a 50. let, zkrátka vyrovnávání se s naší politickou minulostí. Ve filmu o to v podstatě nejde, svým způsobem je to řekněme pokus o béčkový horor, kde ovšem režisér nemá žádné zkušenosti a vlastně ani představu, jak žánr v praxi funguje. A to mluvím spíš o druhé polovině, protože v té první jde jen o jakousi nesmyslně natahovanou předehru. Jediná sympatická je kratičká stopáž, která ovšem plyne z bezradnosti scénáristy. Za zmínku snad stojí ještě Přeučil, který jako profík nehraje špatně i ve vyloženě špatném kousku a podobné role mu zkrátka sedí. Celkový dojem: 5 %. ()

liborek_ odpad!

všechny recenze uživatele

Normálně by byla škoda slov, komentovat tak příšerně slabý film, kdyby jej média i sama produkce nepasovali do role jakéhosi iniciátora porevoluční diskuze o padesátých letech (jako kdyby tady filmy s tímto tématem nikdy nevznikly...). Jan Přeučil na předpremiéře řekl: "..podstatné je, že se po dvaceti letech podařilo tímto způsobem ukázat hrůznost té doby...," jenže tímto se pouze podařilo potvrdit, že k natočení dobrého filmu nestačí jen nadšení a dobrý úmysl. Klíček hromadí nesnesitelnou kupu klišé - jak v zobrazení milostné dvojice (on floutek, kterému jde jen o to jedno, ona naivní kráska s hysterickými sklony), tak v popisu bachařů a vyšetřovatelů hradišťské věznice. Všechny postavy a situace jsou příliš schematické a v mnoha případech přímo směšné. Vlastně už hlavní dějová zápletka filmu mi přišla hloupá, příp. přinejmenším nedomyšlená - ať si režisér filosofuje o pojmu "bezčasí" jak chce, rozhodně ho se scénáristou nedomyslel (mimochodem ta už od první minuty předvídatelná pointa je docela srandovní časový paradox). Samostatnou kapitolou jsou herecké výkony hlavních postav. Tomáš Šulaj patří mezi nejpopulárnější herce Slováckého divadla, ale tady předvedl přímo katastrofální výkon a nevěřil jsem mu ani to, že se chce se svojí holkou vyspat... Pozitivně se dá mluvit jen o už zmíněném Přeučilovi a Norbertu Lichém. Klíček není thrillerem a už vůbec ne hororem, je to jen nepovedený prvoplánový pokus o (televizní?) film, který chce jen těžit z děsivého prostředí hradišťské veznice. V tom filmu nefunguje vůbec nic (nulové napětí, nulová zápletka, nulové vyvrcholení a nulová vypovídací hodnota) a navíc mi bylo dost trapně, když v řadě za mnou seděla asi třicítka bývalých politických vězňů, kteří si tím vězením prošli... Fakt by mě zajímalo, jakým způsobem se na tom filmu podíleli kromě toho, že zapózovali před památníkem a řekli jednu větu... Žádná jiná spolupráce není vidět. Jestli snad chtěli tvůrci otevřít nějakou debatu nebo tak něco, tak se jim podařilo jenom to, že je odteď může Grebeníček zesměšňovat poukazem na tento hloupý film... Ještěže tady máme filmy jako Kousek nebe nebo Bumerang... ()

Ruut odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostý humus, hnus, odpad, sračka. Takhle to dopadá když režíruje někdo bez talentu podle debilního scénáře a v hlavních rolích má komparzisty + trpícího Pana herce Zindulku, který musí pronášet šílené věci. První dvacetiminutovku se člověk může smát nad neschopností VŠECH. Pak začně 3 minut nezáživného a samoúčelného mučeníčka - to člověk nevěří, že trvalo jen půl hodiny a ne 5x déle. A následuje zoufalew hloupé finále ... A proč klíček? Myslíte si vážně že ve filmu najdete odpověď ... ? Naivkové ... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ale, ale pánové Lichý a Přeučile takhle mučit dva mladé lidi. a mučili jste je tak přesvědčivě, že bych vám dal za vaše brilantní výkony nějakou cenu. Máte ji ode mě. Byli jste super. Film o nelidském zacházení v komunistickém vězení padesátých let, trochu scifi a dva mladí lidé co prodělali cestu časem v osidlech dvou sadistických bachařů komunistického režimu. Jeden z nejlepších českých filmů co jsem viděl. A je mě u prdele jeho strhání. Ten film šlapal. Hostel (mimochodem tohle byla jeho vzdálená česká verze) taky strhaný. Naštěstí se neohlížím na zdejší hodnocení a dobře dělám. Filmy pro pamětníky v červených číslech, co nikoho nebaví, si strčte laskavě do řitního otvoru. Tohle byl nářez. 100% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

(24.02.2022, Uherské Hradiště). Děkuji spolku Memoria, řediteli kina a v neposlední řadě i samotnému producentovi filmu, že se hvězdy uskupily obzvláště šťastným způsobem a v kině Hvězda se hrál tento jinak nedostupný filmový projekt.  A stálo to za to, především kvůli hereckým výkonům Přeučila, který byl démonický, a Lichého, který byl slizký až běda. Zindulka hraje civilně. Scény z padesátých let o míle překonávají scény z tehdejší současnosti, co trhá oči, jsou ty blesky a ústřední pár - IMHO Šulaj byl na svou roli až příliš starý. Pro případné zájemce - jednu kopii filmu má NFA, druhá (která se promítala) byla věnována Slováckému muzeu. ()

M.Macho odpad!

všechny recenze uživatele

Takovými filmy pochybuji, že se česká společnost vůbec někdy vyrovná se svou vlastní historií. Fenomén politického stíhání je u nás poměrě bolestivou ranou a málo se o něm v českém filmu mluví - načež - vězení v Uherském Hradišti je proslulé jako moravské víno - zdejší věznice si zaslouží pozornost a na první pohled se zdá, že Klíček bude dokumentem doby. Nic takového. Jde o fušérský horor s pitomým příběhem, který nedrží. Možná bych se ani o takovám filmu nezmiňoval v komentáři - jen jde o region mi čímsi blízský... Jediné pozitivum je Grebeníčkovo faux paux a při předpremiéře sedící dvojice zřejmě bývalých agentů... ()

iolaos odpad!

všechny recenze uživatele

Tvůrce by si zasloužil vykloktat kýblem sraček, protože takhle ostudně znásilnit Přeučila jen proto, že tímto "projektem" chtěl vzdát hold svému otci a také všem zavražděným komunistickým vězňům, je fakt napováženou. Nepamatuju si, kdy jsem se v kině cítil trapněji a tak rezignovaně namíchnutý.... zdali při pofilmové diskuzi s rejžou padla nějaká facka nevím, vzal sem raději nohy na ramena a utekl... pane Novák, přeji vám to nejhorší a děkuji za nejotřesnější filmový zážitek... doživotní režiserské útrum ! LFS 2009 ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Můžeme si povídat, co chceme. Ano, ten film je strašně hloupý a prvoplánový. Klišé u ústřední dvojky,navíc ta dvojice je hrozně špatně zahraná (Petra Vlčková ještě jde, ale Šulaj je otřes). Některý scény z výslechů a mučení jsou ale velmi povedený a líbí se mi i ten konec, kdy policajti říkaj, jakej byl pan Koníček hodnej pán. Výborní a dokonalí jsou hlavně Přeučil s Lichým, ty si ty role užili a vychutnali. Přesto přese všechno si myslím, že je dobře, že ten film vznikl, i když jeho kvalita je pochybná. Každopádně aspoň ukazuje věci, který se u nás teď moc neukazujou. Bohužel. Mé dojmy z filmu jsou ale hodně ovlivněny tiskovkou, na které jsem slyšel pamětníka událostí pana Jana Janků, který byl až dojatý. Je to slabý film, ale určitě za vidění stojí. ()

Playman odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle byla opravdu zvláštní filmová zkušenost. Jako, něco takového jsem nečekal, opravdu ne. Je tohle vůbec možné? Když jdu na promítání filmu o politických vězních z dob komunistických, většinou mě nenapadne, že jdu na něco, co by se dalo přirovnat ke sci-fi hororu kombinovanému s fantasy. V rámci školní akce jsem zašel na toto promítání, které se skládalo i z přednášek opravdových politických vězňů. Jenže, zatímco film bych popsal jako muka v horoucím pekle, přednáška byla jedna z nejzajímavějších věcí, které jsem kdy v životě vyslechl, a opravdu mě zasáhla! Tak si kladu otázku: Jak si něco takového můžou tvůrci dovolit!!!??? Taková urážka! Drzost! Výsměch! V rámci promítání téhle, s prominutím, SRAČKY, přednáška skutečného vězně, který si to zažil! Vzniká nám fraška, něco neslučitelného. Tvůrci tomu pak dají nálepku: film popisující realistické ztvárnění výslechů polit. vězňů. A půlka, co půlka, celá třída mi pak řekne, že to bylo něco dokonalého, že na to nesmíme nahlížet jako na film, ale jako na ukázku toho, co se dělo, zpracovanou atraktivně pro dnešní mládež. Jenže, pardon, oni tomu film říkají, tak to i jako film budu hodnotit. A dávám odpad!, protože nic jiného si nezaslouží! ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Šel jsem na ten snímek ze zvědavosti, zda-li je opravdu tak špatný jak se říká... ...a opravdu je tak špatný jak se říká. Především dialogy byly tak neuvěřitelně pitomé, že se po nich ještě teď budím v noci spocený hrůzou... Tohle si političtí vězni nezasloužili. Chvílema jsem měl pocit, že film natočili komančové jako pomstu za sametovou revoluci :o( ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Režisér ani někteří herci sice neodcházejí středem, ale sílu ten jednoduchý nápad má. Viděl jsem to dvakrát a pořád nechápu ty odpady. Mnohem horší americké filmy mají mnohem lepší hodnocení. Nechápu. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl na mimořádné projekci 24. 2. 2022 v Uherském Hradišti. Přesně v den začátku ruské invaze na Ukrajinu. Cítím v tom určitou symboliku. Kolem filmu bylo dlouho ticho. Tak jsem nevěděl jestli to bude milostná romance nebo horor ve "stylu" Hostel. Každý říkal něco jiného. Na projekci byl přítomen představitel hlavní role a přes internet i producent filmu. Takže divákům podali mnoho zajímavých informací. Na některé detaily si však už nevzpomínají. Samotný film nebyl zdaleka tak špatný oproti pověsti, která ho předcházela. Je sice poněkud nízkorozpočtový, ale splnil svůj účel. Pojmenoval zlo. Existují pouze 3 kopie filmu a to jen na filmovém pásu. Film není digitalizovaný. Producent jej bohužel považuje za špatný a nechce ho digitalizovat ani uvolnit do distribuce. Jedna kopie snad bude umístěna do některého z muzeí, aby se na film mohli podívat alespoň návštěvníci nebo filmoví nadšenci. Myslím, že je to velká škoda a chyba. Film by měl být dostupný většímu počtu diváků. Právě v této době je třeba na takováta témata upozorňovat. Kvalita filmu je v tomto případě podružné hledisko. Co se týká místní věznice, doufám, že bude zachována a udržována jako historická památka se smyslupným využitím. ()

Rousse odpad!

všechny recenze uživatele

Uuuuuuufffff..... 3x hluboký nádech a výdech.... tak - teď jsem to jakž takž vydýchala, takže můžu psát bez emocí - bez emocí nad tím, že jsem do háje chtěla vrátit vstupné!! Toho, kdo napsal scénář, by asi měli zavřít do nějakého takového zařízení za ohrožení na zdraví, pomluvu a následnou ztrátu cti - stydím se za to, že jsem z UH! Ve scénáři díry jako po přestřelce Billy the Kida, naprosto toporná a jalová Dominika, úděsné efekty (jakékoliv - ať už audio nebo video), jediné co bych opravdu mohla pochválit byl Tomáš Šulaj a Jan Přeučil, kteří ale bohužel nemohli za to, že musí z úst vypouštět takové srance. Film, který ve mně měl vyvolat emoce mi málem 5x vyvolal epileptický záchvat (asi se jim zasekl stroboskop) a hlavně lítost nad totálně prokaučovaným potenciálem....Neděkujem! ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

"Jste snad první lidi, který se přišli podívat na Klíček," hlásila slečna u pokladny. Absolutně prázdný kinosál, boty dole - nohy nahoře. Nikdy jsem nezažil takovou pohodičku v kině :) ()

svorad 

všechny recenze uživatele

Jediné, co v tomto filmu plném klišé a zvlášť tupých dialogů šustích papírem (zvláště v části, která vypráví o vztahu dvou hlavních postav) stojí za to, je pár scén u výslechu (za to určitě hlavně může Norbert Lichý a jeho kolega v rolích bachařů a Jan Přeučil jako velitel věznice Felix Koníček) a myšlenka použitá v poslední části: "Felix Koníček, vždyť toho jsem znal. To byl tak hodný pán..." Více: http://svobodaradim.blog.idnes.cz/c/95821/Tak-timhle-Klickem-se-nic-neotevre.html ()

OPI. odpad!

všechny recenze uživatele

Jejda. Horor to byl, s tím musím souhlasit - ale horor pro mě, vydržet 70minut ve školním kině a dívat se na tuhle ohavnost. ()

greymon odpad!

všechny recenze uživatele

Češi se snažili natočit Thriller / Drama / Horor. Bohužel film mě neoslovil a ještě více zklamal. Je mi líto, ale podle mého dávám odpad. ()

FosaCZ 

všechny recenze uživatele

Vrcholný projev amatérismu, který nefunguje jako thriller, sci-fi, parodie a už teprve ne jako reflexe minulosti. I komunističtí bachaři si zaslouží lepší film než je Klíček, který zvláště v úvodu fascinuje svou tupostí. Nebýt pár víceméně funkčních scén z výslechu a typově dobře obsazených vedlejší rolí, byl by to jasný odpad. A jen tak mimochodem - jak se může hlavní hrdinka v úvodu střetnout sama se sebou v rozmezí 50 let?Že by nějaká díra v časoprostoru? http://chromy.blog.idnes.cz/c/96900/Klicek-k-zahozeni.html ()

Idealista odpad!

všechny recenze uživatele

Stylový plakát, poutavé ukázky, dobrý Přeučil. Nic víc! S takovou zachvíli nikdo neuvěří že totalita je špatná! Měl jsem raději zůstat doma a dívat se Vávrův film Kladivo na čarodějnice! ()

Reklama

Reklama