Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysloužilý voják Martin se po dvanácti letech služby vrací domů. Cestou se zastaví v malé valašské dědine, kterou ovládá lakomý a bezohledný fojt s pomocí podlézavého drába a místního faráře. Martin se stává svědkem toho jak pro pár dlužných grošů sebere vdovci Kryštofovi a jeho pěti dětem jedinou kravku, jak zapírá zaplacení dluhu Jury a Juříčka, které pak nutí pracovat ve svém lese zadarmo, jak upírá dědický podíl svému bratrovi Štěpánovi, zamilovanému do půvabné Aničky. To všechno Martin nechce nechat jen tak a proto se rozhodne vesničanům pomoci a fojta ztrestat. Zanedlouho se ve vesnici začnou dít podivné věci a fojt má stále větší strach, že za vším je čert. Místo něj se objeví Martin s lstivým plánem, jehož hlavní součástí je recept na sekyrkovou polévku.
Pozapomenutý snímek zpracovává valašskou lidovou pohádku o vojenském vysloužilci, jenž chytře nápálí hloupého, ale o to zištnějšího chamtivce. Zadání je jednoduché i přitažlivé - jak uvařit ze sekyrky polévku - avšak zpracování přes náběhy z folklórnímu ladění zůstává hodně neumělé, málo zajímavé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud se to nestalo, tak se to jednou stane, nebo by se to stát mělo. Každopádně i jako vyprávěnka je to dobré. Pravda nesmí stát v cestě dobrému příběhu. V hlavní roli zpěvy a tance a hlavně rožnovský skanzen. Zlo, personifikované fojtem a jeho přicmrndávači, je více či méně drtivě potrestáno, poctivost odměněna (odměna spočívá v konci šikany) a tajemný vojenský vysloužilec může přeskočit ovčí ohradu a putovat zas dál. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Já Vám nevím. Tahle valašská skromná chudobka je úchvatná.Krčí se ve spleti ostatních pohádek, ale ke mně si cestičku našla. Čmaňa a Július tomu dodávají takovou tu odlehčenost, a Postránecký mi příjde, jakoby se na valachách narodil. Krásný jazyk, zvyky, hudba a ti malí kluci jak nahánějí krávu...to nemá chybu. Dnes by děcka před krávou zdrhly, kdysi si s nima dali rady. No a hamižnost dostala na frak a vše dobře dopadlo......už se zase někdy těším navi....:-)) ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč dávám tři hvězdičky, protože pohádka pro mě byla celkově nudná a ničím mě příliš nezaujala (snad jen tím, že "náměstek" Karel Vochoč byl za zlého). Lidi pracují, pak tancují, zpívají a běhají kolem ohně, do toho vaří Václav Postránecký sekyrkovou polévku (no, Jiří Korn ji umí lépe a hlavně ne tak dlouze a nudně) a už je konečně konec...jen ta valašská krajina je krásná, možná by se mi film líbil více jako dokument. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, byla to pohádka nebo pravda? Ale jestli se to nestalo, jednou se to stane. A teda mezi nama, ono to fakt nevypadalo jako klasická pohádka plná kouzel a nadpřirozenejch postav. A to se mi na tom právě libilo. Navíc zakomponování děje do valašské tématiky, spolu s kroji, zvyky, tanci a zpěvy, do toho atmosféra a žádny velky triky, no prostě radost pohledět. Taky tam hraje hafo dobrejch herců a třeba takovej Ladislav Křiváček jako dráb, ten neměl chybu. Ale i ostatní byli dobří. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjená pohádka, kterou jsem měl právě možnost shlédnout po velmi dlouhé době. Škoda, že ji nedávají častěji místo některých slátanin, kterými nás krmí naše televize každý rok o vánocích. Pěkná hudba z prostředí Valašska, exteriéry a okořeněno vtipem, to vše vytváří příjemnou atmosféru. Více starších povedených pohádek by opravdu našim televizním obrazovkám neškodilo. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen ve spolupráci se souborem Vsacan ze Vsetína a Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. (Prochy38)

Reklama

Reklama