Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Mareš (Richard Krajčo) a Václav Hrubeš (Jan Budař) jsou kamarádi, kteří na sebe zbyli. Nejsou zrovna "lumeni", oba mají své vlastní slabosti a mindráky, které si svým vztahem nějak řeší. Kamarádí spolu od dětství a jejich rozdílné povahy (Pepík je citlivý a v submisi vůči Vaškovi, který si řeší komplex méněcennosti) se spolu při jejich jednoduchosti spíš doplňují.
Pepík je bez rodičů, žije u babičky (Stella Zázvorková) v malém rozpadajícím se domečku, je bez práce a ženské, rád poslouchá repertoár Hany Zagorové a za nezbytný fetiš má uniformu po dědečkovi - hrdinovi od Dukelského průsmyku.
Vašek pracuje jako revizor u dopravního podniku a chová se jako hovado, má rád španělské songy o přátelství a Václava Klause, ženskou taky nemá, zato má komplikovaný vztah se svým otcem (Miroslav Donutil) - cholerikem vybíjejícím si mindráky na své ženě (Iva Janžurová) a letištních operátorech, kvůli nízkým průletům letadel okolo paneláku, ve kterém žijí. Po jedné z hádek s otcem je Vašek vyhozen z domova a útočiště nalezne u Pepíka a jeho babičky, která čtrnáct dní poté zemře. Pepíkovi zbude domek a pár tisíc z dědictví, které s Vaškem roztáčejí mimo jiné za štětky z eskortu "Blanka". Kartami zamíchá natáčení reality dokumentu zneuznaného slovenského režiséra Roberta Karpattiho (Robert Roth), jehož hlavním hrdinou se stane Vašek, kterého se štáb tajně pokouší přesvědčit, že je vtělením Lámy. HRUBEŠ A MAREŠ RELOADED 2009 jsou director`s-cutem filmu HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ (2005), který byl před dokončením postprodukce (těsně před premiérou) poznamenán technickými problémy a režisér Vladimír Morávek (NUDA V BRNĚ) cítil potřebu s odstupem času dokončit film podle svých představ. Verze "Reloaded 2009" je oproti původní verzi o zhruba půl hodiny kratší a obsahuje dosud nezveřejněné obrazy. (drk)

(více)

Recenze (10)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem původní verzi Hrubeše a Mareše, tato režisérská verze filmu, tak jak si jej Morávek představoval, mě ale odrovnala. Naprosto totálně! Takhle zábavný, vypointovaný, ale zároveň i dojemný film tady nebyl hodně dlouho! Zdvihám všechny palce, které mám, a určitě ještě i něco dalšího... ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Původní verzi jsem neviděl, takže s touto novou ji nemohu porovnávat. Při nahlédnutí do komentářů k původní verzi se nicméně zdá, že film novým sestřihem nebyl zbaven nejzávažnějšího nešvaru, kterým je dramaturgická nesoudržnost. Jediné dvě dosti propracované postavy jsou ústřední Hrubeš a Mareš - ve filmu se však neustále záhadně zjevují a mizí jiné filmové charaktery, jejichž ukotvení v ději a v komplexní spleti vztahů všech postav je chabé, nelogické, nedomyšlené či přímo nesmyslné, tyto postavy samé jsou přitom většinou scénáristicky velmi ploché (zachraňují je nicméně někdy herecké výkony, zejména u postav Miroslava Donutila a Ivy Janžurové). Odfláknuté je rovněž scénaristické proplétání několika časových rovin vyprávění. Film tak působí jako sled více či méně zdařilých skečů (těch méně zdařilých je bohužel taky dost), které se marně snaží budit dojem soudrženého a relativně komplikovaného příběhu. Vizuálně je film na rozdíl od Nudy v Brně (která nezapře, že je nejen od stejných autorů, ale zjevně se nese na vlně stejného humoru) nezajímavý, zvuková stopa je ovšem vtipně hravá, zejména pokud jde o použití písniček Hany Zagorové. Neustále ve filmu opakový verš z její písně: "Je absolutně nezbytné, aby bylo nebe blankytné," mi od projekce zní nepřetržitě v hlavě. ()

svorad 

všechny recenze uživatele

První verzi jsem neviděl a asi by i sami tvůrci tento film, kdyby ho měli možnost natočit znovu, udělali trochu jinak. Nevím. I tak mě tahle komedie plná odkazů na Nudu v Brně, ale i ujetějšího homuru, výborně pobavila. ()

venina 

všechny recenze uživatele

I přesto, že ve filmu hrají moji oblíbení herci... dařilo se mi první verzi filmu z roku 2005 doposud úspěšně vyhýbat, nějak jsem tomu už předem nevěřila, ukázky mě odrazovaly... ale v rámci LFŠ jsme se vypravila na novou verzi a musím říct, že pro mě byla příjemným překvapením... a odpověď Janu Budařovi - ano v závěru jsem skutečně cítila lásku a dojetí... nebo, že byste mi to jako láma vsugeroval? ()

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama