Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (94)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Zvláštní kousek a moc nechápu to všeobecné nadšení. Předně, tvůrci asi nemají moc důvěru ve své dílo, protože se snaží diváka přitáhnout opravdu až absurdně rozsáhlým nadbytkem nahoty, erotiky, nechutných a sprostých řečí, oplzlostí a jiných úchyláren, to svědčí o hodně zoufalém přístupu k seriálu jako takovému – pokud si někdo myslí, že bez masivního rozsahu těchto věcí dobrý seriál nemůže zaujmout, je to velmi smutné. Co se designu herců týče, tak mnozí mají na hlavách účesy jako by právě vyběhli z luxusního módního kadeřnictví :-) No nic. Pokud jde o zápletky, ty občas též dostávají svou ubohostí a provedením dost zabrat, konkrétně např. uvěznění a propuštění skřeta ze zajetí či Drogo a jeho zranění – to tvůrci vážně nemají dost invence, aby události zvládli dát do pohybu nějak smysluplněji než takhle uboze? Je to celkem škoda, protože jinak se příběh rozvíjí celkem zajímavě, má velký potenciál k dalším sériím a výprava nepatří k úplně nejhorším, nicméně výše zmíněné seriálu podráží nohy a motivaci ke zhlédnutí pokračování nenacházím, tudíž se vracím k mé oblíbené asijské produkci. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku postav přibývá a přibývá raketovým tempem, vypráví se o historii a postavách, které tam ani nejsou a člověka to nutí bedlivě poslouchat, aby mu to vše dalo smysl. Postavy jsou velice sympatické a už od prvních minutách je jasné, kdo je hodný a kdo zlý a v případě tradice Seana Beana, kdo zemře. První řada skvělá, plechtichaření, politika a pikle jsou na každém rohu a nebezpečí číhá všude a při tom to nejlepší teprve přijde, super. Takhle začíná kult a kdo má rád historické fantasy, pro toho je Hra o trůny povinnost. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Přesně do sedmého dílu jsem si říkal, ano, seriál je výborný, baví mě, angličtina jak z učebnice, herecky přesvědčivé, ale proč je kolem něj takový povyk a stal se z něj kult? Od konce sedmého dílu až do závěrů celé série moje nadšení výrazně rostlo a pochopil jsem. S blízkými přáteli a kolegy si někdy říkáme - současný svět je kolbištěm, kde se setkává dvacet procent slušných a čestných s osmdesáti procenty darebáků, intrikánů, podrazáků a zlodějů, někdy, když jsme v chmurnější náladě, se ta procenta snižují téměř o polovinu. A první série Her o trůny toto naše vidění světa jednoznačně potvrzuje - slušní a čestní dostali pěkně na prdel a intrikáni, darebáci a podrazáci se dostali k moci, resp. se u moci udrželi. Naštěstí ani náš svět není černobílý, takže mě těší, že i v seriálu se najdou postavy, které míchají dobré i zlé a nejsou příliš jednoznačné. Přestože respektuji pojetí první série, stejně se nemohu udržet a neříct, že smrt lorda Starka mě vysloveně naštvala. Seana Beana mám zafixovaného jako povětšinou záporáka a padoucha, škoda, že jsem si nemohl užít jeho ryze kladnou postavu déle. ()

Makky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej sérii (seriál neposudzujte skôr, netúšite totiž čo hodnotíte) je moja spokojnosť takmer na maxime. Game of Thrones ponúka nevídanú nepredvídateľnosť. Keď priebeh ponúka tucet možných ciest alebo sa naopak javí stereotypne, okamžite príde nečakaný zvrat (nechcem spoilerovať) a príbeh naberá nečakané kontúry... Casting bol viac ako trefný a herci vo svojich úlohách predvádzajú osobné maximá. Väčšina charakterov je doslova lahôdkou (rovnako úchvatný je ich vývoj) a niektorí herci umne prevyšujú ostatných [jednoznačne Tyrion Lannister (Peter Dinklage), Arya Stark (Maisie Williams) a Eddard Stark (Sean Bean)]. Byť viac akcie a viac severu, bolo by to u mňa stopercentné. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Monstrózní kolos sedmi království se pomalu roztáčí. Někdy se zdají dialogy zbytečně dlouhé a prázdné ale vše má svá opodstatnění. Vše dostane grády posledními dvěma díly. Malá rada osnuje své dokonalé intriky. Celou první sérii si ukradne pro sebe statečný a chrabrý „Ned“ Stark. Série tak končí neskutečnou chladnokrevností a brutalitou. 9/10 ()

Galerie (490)

Zajímavosti (31)

  • Epizoda je věnována Caroline Benoist, trenérce zvířat pro seriál, která během natáčení zemřela na prasečí chřipku. (mikki089)
  • Conan Stevens, ktorý stvárnil Gregora "Horu" Clegana, povie za celú 1. sériu iba jediné slovo: "Meč". (Macejko)
  • Původní verze pilotního dílu, v níž hráli řadu postav jiný herci, nebyla nikdy odvysílána, ani zveřejněna. (fabecc1222)

Reklama

Reklama