Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 8
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Videa (305)

Trailer 8

Recenze (2 854)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Židovské duo se trochu přepočítalo. Kvůli nižšímu počtu epizod v posledních dvou sériích dochází ke zkratkovitému vyprávění a mnohá rozhodnutí působí uspěchaně. Ani pro roční pauzu nebyl důvod. Jen se zvýšila očekávání, která se i přes obří rozpočet nemohla naplnit. Rádoby velkolepé bitvy a digitální efekty navíc nejsou tím, co před lety k seriálu přivedlo i ty největší televizní analfabety. S1 - S4: 70% S5 - S7: 60% S8: 50% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

1. séria- 80%. Veľkolepý historický seriál z produkcie HBO, ktorý sa celkovým pojatím odtrhol od konvenčných, hollywoodskych, melodramatických trhákov a otvorenou (i samoúčelnou) brutalitou, sexom a vulgárnou výrečnosťou uspokojí súčasných konzumných divákov. Fantasy tu hrá druhé husle a slúži skôr ako pozadie pri rozohrávaní kráľovských intríg a hašterení významných rodov. V scenári je až príliš veľa postáv, čo spôsobilo, že mi niektoré začali byť ukradnuté a jednoducho ma ich motívy nezaujímali, no tomu sa zrejme pri tak obsahovo bohatej knižnej predlohe nedalo vyhnúť. Odhliadnuc od toho, oceňujem monumentálnu výpravu, úchvatnú úvodnú titulkovú sekvenciu (s peknou hudbou), znázorňujúcu všetky rozdielne kráľovstvá, kvalitný scenár, ušetrený od patetických predslovov a najmä ma seriál okamžite vtiahol do rozvrstvených dejov (Zimohrad, Zeď, Kráľove prístavište, ...) Z hereckých výkonov mi nesmierne vyhovel Jason Momoa v úlohe neľútostného Khal Droga (zvláštne, že po zhliadnutí Barbara Conana som jeho hereckú charizmu značne spochybňovala), ďalej čestný a spravodlivý Sean Bean a Peter Dinklage čoby sarkastický, vtipný Tyrion. Pochmúrna stredoveká atmosféra vyráža každým záberom, avšak kto očakáva hlavne fantasy, mal by si radšej po stý raz pustiť Pána prsteňov, pretože Hra o tróny je najmä - do historického kontextu zakomponovaná - drsne realistická story o kráľovských intrigách s občasnými fantasy vsuvkami. Obľúbené postavy - Khal Drogo, Eddard Stark. 2. séria- 60% ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

I když první série trvá 10 hodin, beru to jen jako výborný zákusek před hlavním chodem. Navnadění obrovský, krev začíná vařit a jestli "hlavní chod" nějak tvůrci nepodělají, půjde o seriálovou lahůdku. Co mě nejvíc mrzí je fakt, že začátek prvního dílu, který mě jednoznačně k seriálu přikoval, už v první serii nemá navázání. Takže akce moc nečekejte, spíš politikaření a několik hodně vydařených zvratů. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

S první sérií jsem bojoval. Toho plácání prázdné dialogové slámy, pletichaření, které nikam nevede a šukání zezadu je tu tolik, že to diváka spíše unaví. Jenže s přibývajícími díly a sériemi člověk začíná žasnout nad promyšlenou provázaností jednotlivých osudů, nad tím, jak do sebe všechno s chirurgickou přesností zapadá, jak se G.R.R.Martin, potažmo tvůrci seriálu nebojí šokovat a dovolí si ty dopředu nejméně odhadnutelné (a přitom logické) zvraty, ze kterých vám spadne čelist, zamrazí v zádech a zbyde vám jen utrousit bezděčné „No ty vole!“. To, jak se vyvíjí osudy Aryi, Sansy, Tyriona (a tak bych mohl pokračovat) těmi nejméně předvídatelnými cestičkami, nad tím prostě srdce diváka, který touží po košatých příbězích, jenom plesá. Skutečná divácká rozkoš, která graduje ve fantastické čtvrté sezóně, kdy opravdu netuším, čím to chtějí přebít v té nadcházející. A skutečnost, že seriál disponuje na TV poměry bezprecedentní velkofilmovou výpravou, kulisami a atmosférou, kde je znát každý promyšleně investovaný dolar štědrého rozpočtu, jenom utvrzuje kvality tohoto vyjímečného počinu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší fantasy seriál všech dob, to bezesporu. Jenže fantasy prvek je tu vlastně jenom kulisa. Skvělý byl nápad svázat fantasy ságu s alegorií středověkého boje o moc a o žezlo krále a natočit tak, řečeno s nadsázkou, seriálového průvodce encyklopedickým pojmem machiavellismus, televizní produkt s vysokou přidanou hodnotou. Jestli jsou dějiny politologie nudným vysokoškolským oborem, tak tady se tvůrcům podařilo neuvěřitelné - natočit je coby neopakovatelně sofistikovanou zábavu... Bez nadsázky pak lze konstatovat, že Hra o trůny je malou revolucí v seriálové tvorbě, neboť HBO přišla s rozpočtem, který seriálu umožnil hrát skutečnou první ligu. Nádhera se na všechno to pletichaření a boje o moc dívat...Hra o trůny je v podstatě politický thriller ve fantasy kulisách. Fantasy pro dospělé. Historický seriál plný alternativního středověku. Série 1: 90% Série 2: 90% Série 3: 100% Série 4: 100% Série 5: 90% Série 6: 80% ()

Galerie (3 938)

Zajímavosti (470)

  • Herečka Emilia Clarke (Daenerys) si nechala vytetovat na zápěstí tři malé draky jako symbol a vzpomínku na seriál. Svým fanouškům na Instagram pak napsala: „Tato matka nikdy nezapomíná na své děti! (Duoscop)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama