Reklama

Reklama

Počas dňa je Arthur Poppington iba prostoduchý stavebný robotník, ale v noci si oblieka elastický kostým a brázdi ulice kriminalitou prežratého veľkomesta ako samozvaný strážca práva zvaný Defendor. Nemá žiadne superschopnosti, jeho zbrane pripomínajú skôr inventár kreslených grotesiek pre deti než sofistikované prostriedky pre boj so zločinom. Niet pochýb, že Arthur je psychicky chorý. Ale v skazenom reálnom svete môže byť naozajstným hrdinom iba cvok. V okruhu jeho známych dominujú len dve osoby - psychiatrička a mladá prostitútka, s ktorou sa spriatelil počas nočného pátrania v uliciach. Ale pozor, nepodceňujme nikoho, najmä nie tých, čo majú permamentné nutkanie konať dobro. Čo ak sa napokon stanú skutočnými hrdinami? (TV Wau)

(více)

Recenze (486)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když si Superretard myslí, že je Superhrdina, může evidentně místo nějaké fekální kraviny s panem Rogenem či Sandlerem vzniknout moderní donquijotský Superepos s zářícím panem Harrelsonem. Rocinanta je sice dvacetimetrová pojízdná hydraulická plošina, Dulcinea štětka na cracku a Sancho je zrovna na koridě, nicméně naprosto odzbrojující Woody metající vražedné skleněnky do xichtů svých protivníků je dokonalým předobrazem Cervantesových masturbačních fantazií. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najlepšie je, že hoci v skutočnosti ide o viacvrstvový psychologický film (v tomto ohľade by však podľa mňa mohol ísť ešte trochu viac do hĺbky), stále dodržiava schému superhrdinských príbehov - vrátane napr. "straty schopností". Veľmi dobre natočené a výborne zahraté. Všetko samozrejme valcuje Woody, ktorý je v nevídanej forme. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Někoho by napadlo, že tohle bude komedie jako Brno. Jenže ono je to vlastně pravej opak. Je to taková ta parodie bez humoru. Bere se to totiž všecko hrozně vážně a Woody Harrelson umí být vážnej. Tehdá v Zombielandu by klidně za poslední koláč na světě položil život, takže se od něj dá čekat vlastně cokoliv. Tenhle film sám o sobě supr je, jen mu chybí víc humoru k tomu, aby byl takřka dokonalej. A to je docela dost, když si člověk uvědomí, že ne každý v sobě ten humor skrývá. I když u tohodle by se to dalo udělat vcelku snadno. Nakonec to ale natočili, tak jak to natočili a mně to stejně bavilo. Bylo to, jako kdybych koukal na Spider-mana, jen v hlavní roli by nebyl Spider-man ale chlap, co si myslí, že je superhrdina, ale je lůzr a často dostává do držky. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Milá a hezky vypointovaná variace na dojemné filmy o retardech a nedojemné filmy o superhrdinech. Stebbings tančí na pomezí neslučitelného, občas mu ta ruka ujede do nevyváženosti mezi vážným dramatem a ujetou komedií, ale perfektní Harrelson vždy vrátí filmu ztracenou rovnováhu. Právě jeho kreace na pomezí vážnosti a parodie dává tomu nepravděpodobnému a vlastně velmi dětinskému světu Defendora cosi, co vás i při závěrečném "I love you" donutí ke zjihlému povzdechu. Souhlasím, že Defendor měl navíc, ale i stávající potenciál pořád vystačí na velmi příjemný a specifické požitek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mírný nadstandard s překvapením. Z prvních informací jsem očekával spíše parodii na téma superhrdinů v reálném světě, kteří zbožňují komiksy, ale výsledek je prakticky opak s vážností na každém kroku. Je skvělé, jak Peter Stebbings dokázal vystavět příběh s jasnými komiksovými prvky, hrdinou, který to v hlavě (ne)má naprosto srovnané a vše to do sebe zapadá jako ozubená kolečka ve švýcarských hodinkách. Krom toho, Woody Harrelson svůj comeback završil asi nejzajímavější postavou z poslední doby, která má hloubku. Bránit svět má cenu, ať máte jakékoliv důvody a tahle "tragédie" jedné postavy stojí za to. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Skvělé završení Woodyho hereckého comebacku. Superhrdinský film doslova za pár šupů, který je přes pár hodně zábavných situací spíš idealistickým dramatem o muži, co se postavil zločinu, jelikož mu vysoké IQ neřeklo, že je hloupost něco takového zkoušet. A právě fungující vážnější linky dělají společně s fajn herci z Defendora zajímavý žánrový mix, u kterého sice nenajdete desítky zlikvidovaných záporáků, ale nakonec zjistíte, že tu stejně od začátku šlo o něco úplně jiného. Starým poselstvím to v novém kabátku někdy může sakra seknout, a tohle je právě ten případ. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám debut! Kanadský režisér Peter Stebbings natočil skutečný originál. Postavit drama o psychicky narušeném člověku na bázi komiksu či spíše parodii na komiks je opravdu naprosto geniální tvůrčí tah. Snímek má v sobě trochu z britského sociálního dramatu, výše zmíněné komiksové parodie, psychologického dramatu i filmu o narušených jedincích v linii britské školy (např. Uvnitř tančím atd.). Defendor má všechno, co má správný superhrdina mít - tajnou základnu Defendoor, superhrdinský automobil Defendog, stylizovaný oblek i superhrdinský emblém - stříbrné D... Má samozřejmě i svého hlavního záporňáka, který nese tajemné jméno Captain Industry a s kterým svede finální souboj. Defendoor stylově operuje v jednom městě, které symbolizuje celý svět, nic jiného není. V Hammeru mají, jak jinak, prohnilou policii, vládne tu zločin, drogy, podsvětí, síla Zla. Tady už se ale tvůrci pomalu geniální metonymickou vazbou dostávají k přesahu komiksu - většinou je to alegorie reálného světa, stejně jako ve výše zmíněném. Ten nápad propojit odlehčený svět komiksového souboje Dobra a Zla se sociálně zabarvenou kritikou a to vše navíc skloubit s uměleckou výpovědí o duševním světě psychicky narušeného jedince je skutečně počin navýsost originální a odvážný. Významová pole tohoto snímku jsou opravdu výjimečně široká. Převládá nadsázka a humorný podtón, který je nepominutelný, přičemž některé scény, jako třeba mučení citronovým džusem, mne skutečně nevídaně rozesmály. Je to tak, nezávislý film stále žije. A Woody Harrelson k tomu podává jeden ze svých životních hereckých výkonů a v rámci své herecké filmografie se vrací k postavě Mickeyho z Takových normálních zabijáků a uzavírá kruh - postmoderní natural born superhero s IQ 80. Skutečně originální a výjimečný film! Neboť ,,Nepotřebuješ kostým. Obyčejní lidé dělají neobyčejné věci stále." Podobné filmy: Kick-Ass, Scott Pilgrim proti zbytku světa ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco trochu jako Kick ass, ale toto je jiné. Smutnější. Woody Harrelson tam hraje trochu retardovanýho dobráka, co se snaží být superhrdinou. A moc mu to nevychází, ale to mu neubírá na odhodlanosti. Kouká se na to fakt dobře a ke konci jsem byl dojatej. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Od superhrdinů přes obyčejného člověka po retarda. Tolik k spletitému vývoji superhrdinského žánru, který před časem uzavřel Defendor. Zlatý věk komiksu spustil ve třicátých letech nezničitelný Superman. Uběhl nějaký čas a nezničitelnost odstavila zpola kacířská, zpola láskyplná dekonstrukce superhrdinského mýtu ve Strážcích. Moore sejmul z hrdinů božský status a přiblížil je lidem, protože kdyby na to přišlo, zařvali by v éře sužované hysterií z atomové války skuteční lidé, ne okostýmované postavičky. Zlom přišel se Spider-Manem, který zavedl rovnítko mezi superhrdinu a obyčejného člověka. Proto nesnáším Spider-Mana, protože Peter Parker není ani spasitelským komplexem postižený excentrický multimilionář, ani smradlavá, ustrašená veš, dnes nazývaná nerd. Je to obyčejný kluk, patnáctiletý středoškolák, jakých najdete ve flísové mikině a nemožné košili po průmkách tisíce. Od teď to šlo s komiksovými hrdiny od desíti k pěti. Jestliže si doposavad vyžadovala funkce superhrdiny vlastnosti o třídu lepší, než jakými disponuje obyčejný člověk, Kick-Ass a Scott Pilgrim navlékl superhrdinský dres lidem o třídu horším, nerdům a třasořitkám. Odčlověčení a přerod k infantilní regresi završil retard Defendor, zrcadlově věrný protějšek Supermana. Hrdinský model zero to hero se otočil, démoni se zmenšili na mechanické hračky, kruh se uzavřel – z Lois Lanové je feťačka a děvka, z Clarka cvok, co má v jedné scéně v pazourech ceduli „slow“, protože je slow a žije ve světě, v němž se z předvčerejšku rodí zítřek, na rozdíl od Clarka, který plive krev v ódě na starou žurnalistickou pravdu, že není nic staršího než včerejší noviny (proto je nesmysl porovnávat kritické studie ze čtvrtletníku Film a doba s deníkařinou, kde se odevzdávají dva texty denně), a ze Supermana se stala přinejmenším srandovní figura z burlesky. Moc jí nepřispívá, že se drží ideálů, ač se jí to postavy ve filmu snaží rozmlouvat. Mohlo by se domyslet, kam dál tenhle vývoj superhrdinského žánru povede. Může být něco méně než retard navlečený do kostýmu? Může - samotný tvůrce retarda, jeho obhájce, komiksový scénárista hrající si na hero boye. Hodně o tom pověděl Resnais v Prozřetelnosti, kde prodělává hořečnatý sen umírající spisovatel. V mnohém tahle dekonstrukce hrdinů a jejich pád připomíná také vztah západní civilizace k Bohu. Na jeho svržení jsme potřebovali bezmála dva tisíce let. U komiksových hrdinů se to odbylo za pár desítek. Ruku v ruce to jde s překotným vývojem společnosti, kde lineární růst přerostl v exponenciální. Na co dřív stačila hodina, na to je třeba dnes minuta. Za pár let to bude sekunda. A pak jen její zlomek. To jen poznámka pro ty, kteří budou zase překvapeni zítřkem. Každopádně, věci jsou v pohybu. A to je vždy dobrá zpráva. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Kdo kurva seš?“ ,,Tvoje největší noční můra a chci Lídra Průmyslu!!“..... Běloch, bydlící na tajný základně, šest stop vysoký, oblečen do černého trikotu se stříbrným pruhem, používající nejmodernější kuličky, vosí roj, zákopovou pálku a v autě na něj čeká jeho oddaný přítel Defendog – ano DEFENDOR! Superhrdina, pro kterého není žádný problém zajít za únosnou mez, nebo jen legrační chlápek, který je pro ostatní hrozbou? FILM O OPRAVDOVÉM HRDINOVI, pro kterého je každej, kdo překročí zákon lump. W.Harrelson je pro role ,,magorů“ stvořenej a tady má další herecký sólo. Film zajímavě střídá tempo a nálady. Vážné situace zlehčuje, vtipné dramatizuje, prostě jako v mysli narušeného člověka. Nebo SUPERHRDINY? PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Rowley: 1. Help I'm Alive 2. One Track Mind 3. Let's Make Love Again 4. Stash 5. Amazing Grace ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další film o super hero wanna be, ale podobně laděný film SUPER mi přišel zajímavější kvůli pestrému humoru a brutalitě, tohle je svým způsobem nemastné neslané,ale Woody Harrelson dobrý jako vždy. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kto ti písal monológ? Superman?“ Tušil som, že to bude nízkorozpočtový (väčšinou zopár neznámych hercov postáva v hnusných tmavých kulisách) malér a mal som pravdu. Harrelson sa snaží, ale to je asi tak všetko – ostatní ani to. Nápad o chudákovi, ktorému hrablo v debni, hrá sa na komiksového hrdinu, mláti pasákov bejzbalovou palicou, vypúšťa na nich osy (!) a nemá žiadnu super-vlastnosť, znie dobre na jedno pobavenie nad pivom. Na celovečerný film to bohužiaľ nestačí resp. mohlo by, ale to by režisér musel vedieť, či z toho chce mať frašku alebo sociálnu drámu. Oboje dokopy... kdeže, vo SVETE PODĽA PROTA to fungovalo, ale DEFENDOR nie je SVET PODĽA PROTA. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zacatek slusnej. Sice to lehce pripomina parazitovani na ocekavanym uspechu Kick-Ass, ale to je vedlejsi. Predstavuje se "superhrdina" Woody v smesnym oblecku s vybavenim z hrackarny a psychopatickym vyrazem a vyrazi bojovat se smejdama pomoci obusku a kulicek. Potud to slape docela solidne, Woodyho naprosto idiotsky akce jsou zabavny. Postupne to zacne taky nabirat takovej trochu smutnej rozmer o chlapkovi, kterej je idiot a delat superhrdinu je jeho jedina zabava, bohuzel dostane vzdy narezano. Porad to je jeste ale slusnej film. Bohuzel nekdy v pulce se to zacne utapet v hromade kecu, nic moc se nedeje a to pocatecni ocekavani, kdy to konecne prijde, se rozplyne do prazdna a do konce uz jsem to pak dokoukal jen tak aby se nereklo. Velky plus filmu je pak psychopatickej Woody, bez nej by to bylo polovicni. Ale i tak jsem cekal vic. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Woody (jak jinak než) exceluje v roli lehce 'zpomaleného' klaďase, který se vžívá do superhrdinského alter ega a neohroženě bojuje proti zločinu. Ten charakter je výborný a přímo odzbrojujícně naivní. A hláškuje jak z komiksu vyšitý. Nečekejte větší spád akce nebo humoru, je to dojemná vážnější komedie a aby to tak fungovalo (funguje), s obojím se muselo šetřit - není to škoda. Skutečná superhero story. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Arthur Poppington byl tak trochu blázen, ale když se to tak vezme, tak nádherný blázen. Chtěl totiž napravit všechny křivdy a zločiny, jako superhrdina. Jen škoda, že mu k tomu chyběly ty jejich schopnosti. Woody Harrelson byl skvělý a postava mladičké prostitutky taky moc pěkná - tvrdé děvče s měkkým srdcem. ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama