Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (137)

mortak 

všechny recenze uživatele

Moore je velice silný v montážích, které kombinují TV propagandu s realitou (do toho zní Carmina Burana) či v momentech skutečné satiry (Řím, Ježíš "léčí", hypnoza). Ale když vyrazí do ulic jako jeden z nás a začne se dožadovat spravedlnosti, je křečovitý a trapný. Oliver Stone se ve Wall Street zabývá stejným tématem - rozporem mezi Wall Street a Main Street - a je v rozboru situace mnohem lepší než Moore se svým "infotainmentem". Optimistický závěr by měl Moore co nejrychleji změnit a natočit montáž "Kocovina z Obamy". ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

veskrze typická Moorovina,která je v mnoha ohledech značně naivní a jak už u Moora bývá zvykem jednoznačně subjektivní a mnohdy si s fakty hrající a pravdu upravující pro potřeby tvůrce.Přesto všechno je ale Kapitalismus velmi dobře řeměslně zvládnutým,vtipně podaným a na kuří oka stoupajícím a ty dvě hodinky příjemně utečou.Kapitalismus přesně splnil očekávání.Úplnou pravdu v něm nenajdete,ovšem pobaví vás a nějaké to zamyšlení také vyloudí...80% ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Moore je sice demagog, ale je i zatraceně dobrý filmař. Sice jsem o tom sám začínal pochybovat, ale tohle je jeho nejlepší film od Bowling for Columbine. Montáž jednotlivých scén, jejich postupné řazení dílčí problém za problémem, výběr hudby, humorná odlehčení, vše je na vysoce profesionální úrovni. Snad jen nějaké kašpařiny, co tam sám před kamerami předvádí, si mohl odpustit, ale to by asi nebyl Moore. Soudruzi učitelé, po dvaceti letech zjišťuji, že jste tenkrát měli pravdu, když jste nám tvrdili, že kapitalismus je zlo. :) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Předchozí Mooreovy filmy byly možná manipulativní, ale měly poselství, se kterými jsem v zásadě souhlasil. Vzkaz, který sděluje tento film je, že kapitalismus je zločinný systém založený na tom, že bohatá menšina okrádá chudou většinu, a že bychom měli tento systém svrhnout a nahradit jej...demokracií (sic)! Moore nám po celý film ukazuje, jak zlé banky, realitky, burzy, korporace, Bush etc. okrádají chudé pracující, vyhánějí je z domovů a nechávají je umřít, ale žádný lepší systém, ve kterém by se toto nedělo, nenabízí. Asi jím má být systém, ve kterém "mají všichni stejně", ale zcela opomíjí historickou zkušenost, že takový systém lze v reálu vytvořit maximálně na úrovni malého podniku s pár zaměstnanci, ale rozhodně ne na úrovni celé země. Oproti předchozím filmům je tu navíc méně (chtěného) humoru a více vaty a opakování již viděného (ano, i zde jsou scény, kdy Moore přijde ke vchodu do nějakého podniku, teatrálně se dožaduje schůzky s ředitelem a strašně se diví, že ho nechtějí pustit dovnitř, hmm). ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Moore definitivně zdegeneroval z filmaře a dokumentaristy na demagoga, který své tažení proti kapitalismu zpracovává způsobem, kterým by se dalo prezentovat instruktážní video o vymývání mozků...Nulová výpovědní hodnota, kterou může akceptovat jen dav bez rozumu a svobodné vůle...Moorovi se díky jeho pověsti fanatického zaslepeného buldoka nedaří také dostat před kameru nikoho odpovědného, známého či vzdělaného, kdo by na dané téma hovořil objektivně a fundovaně...Navíc Moore už ani nešokuje, neoplývá energií ani nápadem...A to, že peníze vládnou světu, víme i bez něj... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Michael Moore považuje tento svůj dokument za nejvydařenější. (Othello)
  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)
  • Film vyšiel aj pod ďalšími alternatívnymi názvami, a to The New Movie a Untitled Michael Moore Project. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama