Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (137)

mirec88 

všechny recenze uživatele

Moore sa opäť prekonal. Niektoré jeho názory a skutky sú síce až príliš na hranici (občianske zatknutie banky), ale rozhodne má pravdu. Banky nepotrebujú nič iné len sa nabaliť na cudzom nešťastí a prípadne aj smrti - "mŕtvi roľníci" ma šokli. Niečo také odporne kruté som dlho nevidel. Plný počet nedám len preto, že som sa občas trochu nudil. A vidno, že ľudská sila fakt porazí aj tie najväčšie bankové a vládne korporácie. Záver bol výborný. Inak veľmi pekne ukázaný mylný názor, ktorý som doteraz mal aj ja, že kapitalizmus NIE JE demokracia. To sú dva úplne odlišné pojmy. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Michael Moore se zaměřuje na další problém Ameriky. Začíná to problémy jedné rodiny a končí problémy amerického bankovnictví. Svým hledáním jde od jednoho problému k druhému a to je po čase strašně rozptylující, protože nevíte, na který problém se vůbec máte vlastně zaměřit. Pro nás a Michaela Moora by bylo výhodnější točit krátkometrážní (srdcervoucí) dokumenty zaměřené na jedno téma, ale Michael Moore rád okupuje kina a tak točí průměrné dlouho(opravdu dlouho)metrážní filmy. Je to opravdu škoda. Ale Michael točí dokumenty pro Američany, aby sami se sebou něco udělali. My můžeme jen přihlížet. ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé. Moore klasicky provokuje svým levicovým smýšlením. Beru to a člověk musí jeho pohled brát trochu s nadsázkou. Co mi přišlo skvělé bylo rozebrání situauce předcházející obrovské finanční injekci finančnímu sektoru a tlak vytvořený na kongres. Co naopak film v mých očích sráží je glorifikace Obamova zvolení a snaha připodobňování volby prezidenta k otevřené revoltě amerického lidu. Hlavně z toho důvodu, že co se týká sanace problémů Wall Streetu, nenastal příchodem Obami žádný zásadní obrat. Do zkrachovaléhlo finančního sektoru dál proudily další prostředky a kam se poděly ja nadále víceméně záhadou. Takže až nekritické velebení nástupu demokratů mi přijde velmi přehnané a s realitou nemá moc společného. ()

maarv 

všechny recenze uživatele

Manipulativní hrůza běs (Moore už je se svými metodami po většinu stopáže trapný, nudný nebo k smíchu) s překvapivě kvalitně zpracovanou pasáží o Paulsonovi a Goldman Sachs. Uprostřed toho křiku a pláče, jak jsou všichni bohatí zlí, působí jako něco z úplně odlišného filmu - jde v rámci zbytku do hloubky a vytváří sympatický prostor ke konspiračním teoriím a dalšímu studiu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jsem dokumentárním žánrem skoro netknutý a jako takového mě tento film spíše nudil. Byl strašně zdlouhavý a myslím, že kdyby se všechny nepodstatné scény vystříhali, tak nám tu zůstane pěkný, svižný hodinový dokument. I když je téma poměrně zajímavé a několik dobrých okamžiků, tak film jako celek působí velmi směšně ( například chodit po bankách a chtít zatknout jejich představitele nebo požadovat vrácení peněz lidem), občas se mi to také zdálo velmi přitažené za vlasy, ale aspoň každý vidí, že ani ten "americký sen" není dokonalý. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)
  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)
  • Záznam prezidenta Franklina D. Roosevelta, jak hovoří o druhé listině práv, byl považován za ztracený. Moore ho objevil v jedné knihovně v Jižní Karolíně. (Othello)

Reklama

Reklama