Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

U Moora je potřeba rozlišovat a vlastně i odděleně několik věcí: a) samotnou filmařinu, b) kontext, do jakého svou výpověd vsazuje, c) důsledky, které by z jeho filmů měly vyplývat pro reálnou politiku. ____ Pokud Capitalism: A Love Story beru jako pamflet, který se snaží působit proti propagandě amerických mainstreamových médií, a dělat to tak, aby jeho poselství přijaly hlavně obyčejní lidé křesťanského vyznání, kteří obvykle nejsou schopni prohlédnout určitou ideologickou manipulaci, pak je Moorův film obhajitelný a vlastně velmi přínosný. __________ Humornou formou otvírá oči těm, kteří uvěřili, že dnešní podoba vládnutí v Americe je demokracie a že demokracie je slučitelná s kapitalismem, resp. současnou korporátní formou kapitalismu a plutokracie. (Chápu, že ta slova někomu znějí nepříjemně...) Moore vlastně jen říká: americká ústava nestojí na kapitalismu, stejně jako na něm nestojí křesťanské hodnoty, a kapitalismus, jak jsme ho znali a měli rádi v 50. letech, zmutoval v něco úplně jiného. Měli bychom tedy přestat žít v romantické iluzi a zbavit se naší nešťastné a neustále nenaplňované lásky k ideálu, který už dlouho neexistuje. ____________Kromě happeningových provokací s označením Wall Streetu za "crime scene" pak Moore ukazuje i příklady toho, jak je možné zpět navrátit význam odborovým organizacím, případně, jak budovat spravedlivě fungující a plně tržní firmy. Nejde tu tedy o žádnou verzi východních levicových režimů ani utopie, ale ukázky toho, co už zjevně funguje. _______________________ Vzhledem k tomu, že Moore ale nejen analyzuje, ale i provokuje, agituje a sám pochopitelně manipuluje s informacemi, případně používá slova v trochu jiném než obvyklém významu, nedělal bych z něj hlavního mluvčího "západních levicových intelektuálů". Pokud máte zájem o serióznější díla na podobná témata, doporučuju buď Doktrínu strachu od Michaela Winterbottoma zachycující přednášku Naomi Kleinové, nebo starší film Adama Curtise (např. Power of Nightmares). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak Mooreovi ubývá nadhledu a soudnosti, připomínají jeho filmy čím dál víc novácké Televizní noviny. 50% Zajímavé komentáře: Tetsuo, larelay, Dadel, Pethack, DavidS. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Asi jo, ať už si o Michaelovi Mooreovi myslíme cokoliv, nemůžeme mu upřít v mnoha věcech dobrý postřeh. A při sestřihu projevů senátorů v Kongresu jsem skoro nedýchal. 70%, zase a to není vůbec málo. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, ze sa povazujem za praviciara sa mi Michaelove dokumenty pacia. Vidi sice vsetko neuveritelne jednostranne, je demagog a populista a navyse "cerveny", nedava priestor na diskusiu, len sa snazi ludi presvedcit o tom, ze Amerika je v podstate zla, skorumpovana hra, kde politici a ludia su babkami v rukach financnikov.... Ze vsetkym ide o prachy. Ale pockajte... Hm... Sakra, ved on ma pravdu a na to, aby som to vedela nepotrebujem Michaela Moora, ale je fajn sa s jeho dokumentov obcas nieco dozvediet apripomenut si to, co uz clovek vie. Najviac ma teda "sokovali" vypovede mladych z pastaku (hodil som po nevlastnom otcovi steak, napisala som o ucitelke hanlivu stranku na myspace - WHAT???), vypovede pilotov a hlavne "dead peasants". Prijemne stravene dve hodiny :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moorovo dokumenty mi nevadi, vetsinou to je docela zabava, bohuzel tentokrat je to pouze saskarna. Moore neustale po cely dlouhy dve hodiny mele dokola jak jsou bohaty lidi, banky, realitky, majitele podniku a podobne desne zli a jde jim jen o penize a vyuzivaj chudy lidi, ktery jsou vsichni desny dobraci, strasne radi by splaceli pujcky a podobne, ale proste nemuzou a fakt je to spis k smichu. Samozrejme tu je vetsina vet vytrzenejch z kontextu, vetsinou si proste buhviodkud vytahne nejakou vetu nekoho a nasledne ho zesmesni a k rozhovorum si zasadne vybira lidi, kterejm banka sebrala barak, prisli o praci a podobne a jsou tudiz nasrany a na vse nadavaj. To vse obcas prolozeny naprosto idiotskejma scenkama, kde Moore pribiha jak sasa k velkejm podnikum a dozaduje se schuzky s velkym sefem. Ale je videt, ze si z nej uz vicemene nikdo moc nedele a maj ho proste za tlusty hovadko, ktery bude neustale na neco nadavat. Navic to cely neni natoceny buhvijak zajimave, i kdyz tam rve Moore jako o zivot ruzny vsuvky ze starejch dokumentu, filmu a podobne. Jediny, co tak stoji za pochvalu, je asi slusna hudba. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moore X USA jako kolébka kapitalismu. Terčem jsou zlý chamtivý banky, cacný pojišťovny a korporáty, Wall St a finanční deriváty, lobby v politice, pokrytecká církev, ta "nová aristokracie" a top jedno procento, bailouty 2008, "dead peasant policy" a další špinavý metody - zkrátka takový to hospodský systém je špatně a nefér, kdo má to štěstí, hrabe si na úkor druhých... Což je pro mě neříkám, že mylná, ale až moc levičácká, obětní a jednostranně vzatá agitka, než abych hodnotil výše. Ale bavilo a přimělo mě zamyslet se nad tím, že sice žijeme v těch nejbohatších časech, ale jak moc je to pravda vztaženo na reálnou kupní sílu, fungování bez dluhů a život průměrnýho běžnýho smrtelníka, co je ta svoboda a demokracie. A vida, máme tu 2019, zdá se slušně nabouraný Washington a vlnu “nového socialismu” :) ♪♫ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy Michaela Moora, v lecčems s ním souhlasím, rád bych s ním prováděl občanská zatčení nejhamižnějších zmetků a jezdil obrněným vozem pro peníze do bank, ale do boje se systémem po jeho boku nepůjdu. Prvních dvacet let života mi totiž klíny do hlavy vrážela socialistická propaganda, dalších dvacet let činí totéž ta kapitalistická a já jsem tak nějak dospěl k názoru, že každá dobrá myšlenka bude ve finále láskyplně zneužita k něčímu obohacení, čímž pro mě ztrácí smysl za ni bojovat. To se radši pobavím u kapitalistické lovestory, která sice patří ke slabším Mooreovým počinům, ale pro mne má stále obstojné kouzlo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tentokrát Moore přestřelil. U jeho předchozích kousků jsem překrucování a jistou formu lhaní obhajoval jako jeho styl a vždy jsem v tom viděl, že jen do extrému žene názor, kterému se dá věřit. Tady ale jen patlá nesmyslné levičácké výkřiky a skutečně to moc nedává smysl. Zároveň jsem měl poprvé pocit, že pro něj obvyklé dvě hodiny jsou trochu moc. Slabé dvě hvězdy. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Předchozí Mooreovy filmy byly možná manipulativní, ale měly poselství, se kterými jsem v zásadě souhlasil. Vzkaz, který sděluje tento film je, že kapitalismus je zločinný systém založený na tom, že bohatá menšina okrádá chudou většinu, a že bychom měli tento systém svrhnout a nahradit jej...demokracií (sic)! Moore nám po celý film ukazuje, jak zlé banky, realitky, burzy, korporace, Bush etc. okrádají chudé pracující, vyhánějí je z domovů a nechávají je umřít, ale žádný lepší systém, ve kterém by se toto nedělo, nenabízí. Asi jím má být systém, ve kterém "mají všichni stejně", ale zcela opomíjí historickou zkušenost, že takový systém lze v reálu vytvořit maximálně na úrovni malého podniku s pár zaměstnanci, ale rozhodně ne na úrovni celé země. Oproti předchozím filmům je tu navíc méně (chtěného) humoru a více vaty a opakování již viděného (ano, i zde jsou scény, kdy Moore přijde ke vchodu do nějakého podniku, teatrálně se dožaduje schůzky s ředitelem a strašně se diví, že ho nechtějí pustit dovnitř, hmm). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V případě nejnovějšího filmu Michaela Moora je velmi trefný Tetsuův komentář, do značné míry se s ním ztotožňuji. Moorův film považuji především za politický pamflet se vším všudy, co k tomuhle žánru v pozitivním i negativním smyslu patří. Naprosto není korektní, vyvážený a smířlivý. Klade si za cíl ovlivnit veřejné mínění ve Spojených státech a pro tento trh je také primárně určený. Bez důvěrnější znalosti společenského kontextu, v jakém vznikl, mu v plné míře divák nemůže porozumět. Film vznikl např. jako protiváha zpravodajství vlivné televizní stanice FOX TV nebo konzervativní americké náboženské pravice, která vlastní řadu rádií i televizních stanic. Moore se soustřeďuje na ovlivnění početných nevzdělaných amerických voličů, kteří mají povědomí o světě na úrovni Homera Simpsona, jsou dobře manipulovatelní a svými hlasy opakovaně pomohli americkým republikánům vyhrát volby. Po filmové stránce patří snímek k tomu slabšímu, co Moore dosud natočil, i když některé jízlivosti a fórky si vychutná i středoevropan. Na Moorově pamfletu je specielně u nás zajímavé, jak obtížně se s ním vyrovnává český publicistický mainstream. Moore je pro ně ztělesněním všeho, co odporuje jejim zavedeným šablonkám. Moore jim nevadí, on je přímo ... Celkový dojem: 55 %. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Michael Moore se zaměřuje na další problém Ameriky. Začíná to problémy jedné rodiny a končí problémy amerického bankovnictví. Svým hledáním jde od jednoho problému k druhému a to je po čase strašně rozptylující, protože nevíte, na který problém se vůbec máte vlastně zaměřit. Pro nás a Michaela Moora by bylo výhodnější točit krátkometrážní (srdcervoucí) dokumenty zaměřené na jedno téma, ale Michael Moore rád okupuje kina a tak točí průměrné dlouho(opravdu dlouho)metrážní filmy. Je to opravdu škoda. Ale Michael točí dokumenty pro Američany, aby sami se sebou něco udělali. My můžeme jen přihlížet. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Úprimne verím, že bankovníctvo je NEBEZPEČNEJŠIE než stála armáda" - Thomas Jefferson, 1816´. Tento dokument bol natočený v roku 2009. Či už tomu veríte, veríme, alebo nie. Ubehlo päť rokov a aj na malom slovensku máme americký "sen" o kapitalizme, ktorý okráda ľudí. Pomaličky, ale isto sa vďaka systému bánk oddeľuje stredná vrstva od bohatej, čím vznikajú dve základné - POOR and RICH. Jeden z dokumentov, ktorý by mala RTVS odvysielať v hlavnom vysielacom čase, aby sa ľud konečne prebudil, lebo zo západu, za dverami, neklope pozlátené prasiatko, ale nenažratý vlk, ktorý nám VŠETKÝM, okrem "vyvolených" (a to nemyslím tých z JOJ) - odhryzne hlavy. Michael Moore opäť špára tam kam "nemá". Rodiny, ktoré prišli o svoje domovi vďaka nevýhodným hypotékam. Veľké firmy, ktoré bohatnú na poistkách za úmrtia svojich zamestnancov. A nakoniec, "najkrajšie" odhalenie poctaty fungovania slávnej "hazardnej hry" na Wall Street. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Moore to tentokrát vyhnal do poriadneho extrému, ktorý chvíľami baví a chvíľami zas nudí. Brať to vážne snáď ani nejde, ale pravdou ostáva, že "predmetné mystifikovanie" išlo Michaelovi kedysi viac... ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Ideově jednostranné, účelové a značně zjednodušené, avšak s podnětnými postřehy. Možná se společnost začne měnit, nevím..kritika má ale smysl, pokud ukáže řešení, a toho nemohl Moore dosáhnout. S vyzněním dokumentu nesouhlasím, natočeno je to zábavně a s velkým přehledem. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Moore stráca šťavu... chýba mu ten povestný nadhľad, ktorý som u jeho skorších diel mnohokrát postrehol... snaží sa človeka presvedčiť, nevravím že sa mu to nepodarilo, avšak chýbalo mi tuna aspoň trochu objektívnosti... množstvo príkladov, množstvo faktov, pohľad však len z jednej strany... s väčšinou súhlasim a zbytok nemienim rozoberať. 6/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Moore je sice demagog, ale je i zatraceně dobrý filmař. Sice jsem o tom sám začínal pochybovat, ale tohle je jeho nejlepší film od Bowling for Columbine. Montáž jednotlivých scén, jejich postupné řazení dílčí problém za problémem, výběr hudby, humorná odlehčení, vše je na vysoce profesionální úrovni. Snad jen nějaké kašpařiny, co tam sám před kamerami předvádí, si mohl odpustit, ale to by asi nebyl Moore. Soudruzi učitelé, po dvaceti letech zjišťuji, že jste tenkrát měli pravdu, když jste nám tvrdili, že kapitalismus je zlo. :) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že Moore na mě vyrukuje s nějakýma komunistickýma kecama, ale kdepak. Byl jsem poměrně mile překvapený, jak dokázal celou látku zaměřit spíše na to, jak se v USA ztrácí z kapitalismu demokracie. Samozřejmě jeho pohled je vyloženě jednosměrný a to takový, že nám předkládá tvrdé lidské osudy, ve kterých lidé doplatili na nenažranost bank svým majetkem a někdy i životem. Kromě toho se dočkáte poměrně zajímavých dialogů s odborníky a nebo i emotivních proslovů v kongresu, při kterých mi místy běhal mráz po zádech. Jediné, co bych mu možná vyčítal, je to divadýlko, které předváděl u bank a na Wall Streetu, to bylo vyloženě hrané na kameru a je to vlastně jediná věc, za kterou ztrhávám hvězdičku. AŤ ŽIJE DEMOKRACIE !!! Smrt komunismu, smrt nacismu, smrt totalitě a že by i smrt kapitalismu??? Uvidíme ... :-))) ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Michael Moore určitě umí. Je ovšem otázka co. Tenhle chlapík, pro jedny manipulující levicová kreatura, pro jiné rovný chlapík s čichem na pojmenování palčivostí, umí čerstvě a energicky přesvědčovat. Je bezvýhradně přesvědčen o své pravdě, což mu jedině pomáhá, jeho diváci vědí, že na jeho názor se dá spolehnout jako na stálý a spolehlivý. Ve filmu O kapitalismu s láskou už nevede křížová tažení proti skvrně v systému. Popošel za ty roky o něco dál a staví před tribunál sám systém. Velkými slovy se nešetří (v úvodní scéně se USA srovnává se starověkým Římem, respektive jeho úpadkovou etapou) a pátrá po významu slova kapitalismus. Debatuje s biskupem i normálním člověkem a pomalu kupí nezastupitelné statistiky. Moore je však chytrý a nikdy se neutopí ve vychytralých slovíčkařeních, ví moc dobře, že jeho diváci potřebují jasné stanovisko. Dá jim ho a kritici ho kvapně obviní s populismu. Samozřejmě, jenže si musíme uvědomit pro koho to dělá. Ve filmu pracuje s příběhy a apeluje na ty slabší a zneužitelnější, ty požadují dějinné zkratky a ďábelský střih, kde Moore s Ronalda Reagana udělá kardinálního vola do minuty. Je to manipulace a bezchybně udělaná. Přitom autor určitě moc dobře ví o čem mluví, "žraloci" z Wall Streetu mu pijou krev i s osobního hlediska. Proto tenhle film. A proto umně tvoří vlastní pravdu a nabádá ke společné změně, "sám to totiž nezmůže". Zná zkrátka své diváky více než dobře... ()

Reklama

Reklama