Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (137)

mortak 

všechny recenze uživatele

Moore je velice silný v montážích, které kombinují TV propagandu s realitou (do toho zní Carmina Burana) či v momentech skutečné satiry (Řím, Ježíš "léčí", hypnoza). Ale když vyrazí do ulic jako jeden z nás a začne se dožadovat spravedlnosti, je křečovitý a trapný. Oliver Stone se ve Wall Street zabývá stejným tématem - rozporem mezi Wall Street a Main Street - a je v rozboru situace mnohem lepší než Moore se svým "infotainmentem". Optimistický závěr by měl Moore co nejrychleji změnit a natočit montáž "Kocovina z Obamy". ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Michael Moore se zaměřuje na další problém Ameriky. Začíná to problémy jedné rodiny a končí problémy amerického bankovnictví. Svým hledáním jde od jednoho problému k druhému a to je po čase strašně rozptylující, protože nevíte, na který problém se vůbec máte vlastně zaměřit. Pro nás a Michaela Moora by bylo výhodnější točit krátkometrážní (srdcervoucí) dokumenty zaměřené na jedno téma, ale Michael Moore rád okupuje kina a tak točí průměrné dlouho(opravdu dlouho)metrážní filmy. Je to opravdu škoda. Ale Michael točí dokumenty pro Američany, aby sami se sebou něco udělali. My můžeme jen přihlížet. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Je to takový půl na půl. Všichni víme, že Moore je fabulátor a manipulátor, tentokrát ale trošku přestřelil. Ty dojímavý příběhy vystěhovaných Američanů jsou sice zajímavý, ale všechno má dvě strany, že? Nečtou smlouvy, pak přijdou o dům. Suverénně nejzajímavější a nejvtipnější mi přišly pasáže o rozpoutané ekonomické recesi, tam jsem si říkal, že by na tom mohlo něco být a nejspíš taky je. Jenže Moore to trošku přebil těma příběhama předtím a potom. Vtipný to místy rozhodně je, je to dobře natočený, takže se na to dobře kouká, jen prostě myslim, že tentokrát to Moore s těma manipulacema a názorama decentně přehnal. 60% ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

U Moora je potřeba rozlišovat a vlastně i odděleně několik věcí: a) samotnou filmařinu, b) kontext, do jakého svou výpověd vsazuje, c) důsledky, které by z jeho filmů měly vyplývat pro reálnou politiku. ____ Pokud Capitalism: A Love Story beru jako pamflet, který se snaží působit proti propagandě amerických mainstreamových médií, a dělat to tak, aby jeho poselství přijaly hlavně obyčejní lidé křesťanského vyznání, kteří obvykle nejsou schopni prohlédnout určitou ideologickou manipulaci, pak je Moorův film obhajitelný a vlastně velmi přínosný. __________ Humornou formou otvírá oči těm, kteří uvěřili, že dnešní podoba vládnutí v Americe je demokracie a že demokracie je slučitelná s kapitalismem, resp. současnou korporátní formou kapitalismu a plutokracie. (Chápu, že ta slova někomu znějí nepříjemně...) Moore vlastně jen říká: americká ústava nestojí na kapitalismu, stejně jako na něm nestojí křesťanské hodnoty, a kapitalismus, jak jsme ho znali a měli rádi v 50. letech, zmutoval v něco úplně jiného. Měli bychom tedy přestat žít v romantické iluzi a zbavit se naší nešťastné a neustále nenaplňované lásky k ideálu, který už dlouho neexistuje. ____________Kromě happeningových provokací s označením Wall Streetu za "crime scene" pak Moore ukazuje i příklady toho, jak je možné zpět navrátit význam odborovým organizacím, případně, jak budovat spravedlivě fungující a plně tržní firmy. Nejde tu tedy o žádnou verzi východních levicových režimů ani utopie, ale ukázky toho, co už zjevně funguje. _______________________ Vzhledem k tomu, že Moore ale nejen analyzuje, ale i provokuje, agituje a sám pochopitelně manipuluje s informacemi, případně používá slova v trochu jiném než obvyklém významu, nedělal bych z něj hlavního mluvčího "západních levicových intelektuálů". Pokud máte zájem o serióznější díla na podobná témata, doporučuju buď Doktrínu strachu od Michaela Winterbottoma zachycující přednášku Naomi Kleinové, nebo starší film Adama Curtise (např. Power of Nightmares). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Úprimne verím, že bankovníctvo je NEBEZPEČNEJŠIE než stála armáda" - Thomas Jefferson, 1816´. Tento dokument bol natočený v roku 2009. Či už tomu veríte, veríme, alebo nie. Ubehlo päť rokov a aj na malom slovensku máme americký "sen" o kapitalizme, ktorý okráda ľudí. Pomaličky, ale isto sa vďaka systému bánk oddeľuje stredná vrstva od bohatej, čím vznikajú dve základné - POOR and RICH. Jeden z dokumentov, ktorý by mala RTVS odvysielať v hlavnom vysielacom čase, aby sa ľud konečne prebudil, lebo zo západu, za dverami, neklope pozlátené prasiatko, ale nenažratý vlk, ktorý nám VŠETKÝM, okrem "vyvolených" (a to nemyslím tých z JOJ) - odhryzne hlavy. Michael Moore opäť špára tam kam "nemá". Rodiny, ktoré prišli o svoje domovi vďaka nevýhodným hypotékam. Veľké firmy, ktoré bohatnú na poistkách za úmrtia svojich zamestnancov. A nakoniec, "najkrajšie" odhalenie poctaty fungovania slávnej "hazardnej hry" na Wall Street. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Snímka O kapitalizme s láskou zozbierala mnoho nominácii za najlepší dokument, niekoľko z nich na cenu aj pretavila. (Marek1991)
  • Záznam prezidenta Franklina D. Roosevelta, jak hovoří o druhé listině práv, byl považován za ztracený. Moore ho objevil v jedné knihovně v Jižní Karolíně. (Othello)
  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)

Reklama

Reklama