Reklama

Reklama

VOD (1)

Psychiatr Pavel Josek se těší uznání nejen ve své profesi, ale i v širší společnosti. Je totiž bývalým disidentem, signatářem Charty 77, který po boku své ženy snášel šikanování ze strany komunistické Státní bezpečnosti. Nyní se chystá převzít Cenu paměti národa a poskytuje rozhovory do dokumentárního filmu. Jeho zeť Luděk, jenž na dokumentu pracuje jako zvukař, se v rodině cítí jako méněcenný. Proto jej nenechá chladným Joskova složka z estébáckého archivu, kterou jeho kolegové získají. Vyplývá z ní, že Josek počátkem sedmdesátých let naopak s StB spolupracoval. Jako mladý psychiatr donášel na nadějného sochaře Bořka, který byl jeho sokem v lásce a který se nakonec nechal vyštvat z rodné země. Pro všechny členy Joskovy rodiny, včetně těch, kteří v inkriminované době nebyli na světě, tak nastává těžké období. Tím spíše, že každý má svůj úhel pohledu na to, co se odehrálo. Své k tomu může povědět i bývalý pracovník StB Kafka, jenž měl kdysi oba mladé muže na starosti a nyní si užívá klidného důchodu… (Česká televize)

(více)

Diskuze

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Bude zázrak, jestli se Hřebejk kvalitě tohoto filmu ještě vůbec někdy přiblíží, z těch hrůz a komedií o ničem, které za posledních 10 let natočil, ční Růže jako Everest v Tatrách.

Kratochvíl mi připomněl, že jsme kdysi byli neherecká velmoc, tak autentický výkon jsem v našem filmu neviděl, ani nepamatuju. Film časem vůbec neztrácí, podle mě se z toho stane klasika. Imho lepší, než Životy těch druhých.

Hees

Hees (hodnocení, recenze)

Ono tento film obsahuje celkom dost moznosti sa zamysliet :).

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Tak je fakt, že ten závěr kdy ten disident doktorovi vulgárně nadává i když se mu veřejně omluvil je fakt nechutnej. Todle jako maj bejt hrdinové dnešní doby, jo ?

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

MartinezZ: Bavíme se snad o filmu, ne? Diskuze a svoboda projevu je snad jedna z priorit tohodle dnešního státního zřízení. Tak pokud je bráněno diskuzím, ať se tedy zruší!

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

offlineman: Děkujeme za názor. A prosím, aby v rámci zamezení nějakého flamu, netýkajícího se filmu, nebylo na příspěvek reagováno. Děkuji.

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Když sem viděl toho blbečka ze Švédska nebo kde to byl, divím se, že pan Chudík ho jen údajně pálil cigaretou. Škoda, že sem tehdy nežil a nepracoval u STB. Na tuhle prašivou disidentskou pakáž se vždy muselo tvrdě! Dneska se jim musíme klanět, vydělávat jim na nespravedlivý důchody a poslouchat jejich papouškování pohádek o jejich "spravedlivém boji" proti jakési údajné totalitě!

GAVARILO

GAVARILO (hodnocení, recenze)

Pokud bych se měl postavit na stranu těch, co se jim film nelíbil, nebo na stranu nadšenců, zůstal bych stát na středu. Film co do námětu a hlavně hereckého obsazení se mi bezesporů líbil. Ten scénář pak trochu pokulhává, některé postavy a děje tam vůbec být nemusely a více by mohl být kladen důraz na samotné rozhovory... možná by nebyl na škodu i pohled do minulosti...

divokan

divokan (hodnocení, recenze)

Bohužel jsem měl od  začátku pocit  že  vím o čem to bude  . Scéna  se  střepem mi přišla  tak šrobená až  sem to musel vypnout . Na  podobné téma  doporučuji Das  Leben Der Anderen - Životy těch druhých....

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

5* - jsou filmy pro pobavení a jsou filmy pro zamyšlení, poučení, sebereflexi. Původně jsem chtěl dát 3 hvězdičky, ale pak jsem pochopil, že Hřebejkův film je ta druhá kategorie a nebylo by fér ubírat mu hodnocení jen proto, že mne příliš nepobavil. O co méně mne však pobavil, o to více mne přinutil k zamyšlení. A za to dík pane Hřebejku.

vikaa

vikaa (hodnocení, recenze)

Podle mě je to jednoznačně film, který mě nutí k zamyšlení nad vinou a nevinou, morálkou a amorálností.... Je dobré, občas si na takové myšlenky udělat čas a naučit se nevidět jenom černobíle. Za to Hřebejkovi srdečně děkuji, přestože pár zbytečných scén a zbytečně moralizujících dialogů by se našlo.

Ivi06

Ivi06 (hodnocení, recenze)

velmi, velmi, velmi dobré! Opravdu vydařené, příjemné překvapení!

Solace

Solace (hodnocení, recenze)

Nazáživný film s vyčpělým námětem a odfláknutým scénářem.Nechápu jak může někdo něco takového nominovat na Oscara.Pane Hřebejk jak může režisér takových filmu jako jsou Pelíšky nebo Musíme si pomáhat natočit něco tak ohavného.To mi hlava nebere.... Jedna jediná hvězdička a to ještě ze soucitu....

Girili

Girili (hodnocení, recenze)

Nejdriv jsem myslela, ze zemru trapnosti pri te rozmluve manzeleskeho trojuhelniku, Milan Mikulcik je tragedie sama o sobe, ale celkovy dojem to nakonec nepokazilo. Nicmene kdyby se Hrebejkovi napriste podarilo se podobnym preslapum vyhnout, bylo by to bajecne.

Welsiot

Welsiot (hodnocení, recenze)

CHYBA VE FILMU: Ve scéně, kdy Luděk (Milan Mikulčík) histericky opouští byt po té, co Lucii (Lenka Vlasáková) zůstane střep v puse, je v otevřených dveřích vidět člen štábu v bílém triku s velkým srdcem.

Pucmeloud

Pucmeloud (hodnocení, recenze)

Dnes už vyčichlé téma zpracované dosti povrchně. Vyloženě nudný začátek a do toho všeho ta donekonečna rádoby umělecká žlutozelená podexpozice jakýchci chaotických polocelků...dialogy nezajímavé (o metodách a práci Stb je dnes mnoho lepších a opravdu hrůzu nahánějících dokumentů) a herecké výkony? Šlo v tomto filmu vůbec o nějaké? Pro mne velké zklamání...

 (hodnocení, recenze)

Výborný námět ještě neznamená výborný film. Velké mínusy jsou v prvních 40 minutách, které byly vystřiženy patrně z jiného filmu. Nesourodý a plochý děj nedotáhne dobře zpracovaný vizuál. Ve filmu je bohužel věnováno mnoho času postavám, které jsou spíše zbytečné a pro hlavní protagonisty moc prostoru nezbývá. Smekám před panem Ladislavem Chudíkem v brilantním výkonu stbáka Kafky. Skutečným vyvrcholením děje je poklidná oslava narozenin bývalého vyšeřovatele STB Kafky...

Kukusak

Kukusak (hodnocení, recenze)

Kvalitní příběh a kvalitní zpracování. Ale něco tomu chybí...

sirnene

sirnene (hodnocení, recenze)

Viděl jsem film a velmi se mi líbil. Rozhodně ho doporučuji. Z některých příspěvků se mi zdá, že v divácích poslední dobou mizí schopnost domýšlet a cítit. Zdá se mi, že potřebují ukázat bestie a utrpení v co nebrutálnější podobě. Jistě, je to dáno dnešní zahraniční tvorbou a novým stylem filmů ,zobrazit vše co nejkrvavěji a co nejrealističtěji. Mám rád filmy, které dokáží zobrazit brutalitu a teror bez děsivých a krvavých scén. Tento film přesně, ukazuje vyšetřovatele jako brutální bestii bez toho aby musel drsně a děsivě zobrazovat jeho počínání. Kamera společně s Hřebejkovým lidským pohledem velmi realisticky zobrazují kruté machinace STB na lidských osudech, nesnaží se nám nalhávat, že v době temna byli lidi tyranizování Barmskou chutnou. Filmu nelze zapřít i schopnost pobavit i přes velmi citlivé téma. Jarchovský a Hřebejk se dle mého názoru, rozhodli vyprávět příběh o době a generaci lidí, kteří jsou dnes raději mlčky schování za mlhou plynoucího času. Ti lidé, dnes žijí mezi námi a nikdo na ně neukazuje, oni si nesou vinu a mnohdy je jim to jedno. Je dobré, pokud na ně ukážeme a jejich činy jsou odsouzeny nesmí se o nich přestat mluvit a je nutné na ně ukazovat, autoři nemají zájem lidi popravovat a zavírat, mají však dle mého názoru pocit, že o jejich zavrženíhodných činech je potřeba mluvit. Film se u mne zařadil do skupiny jedinečných a rozhodně nejlepších filmů dnešní české tvorby, a to, ať již výběrem herců, dobře zpracovaným námětem a lidskému vyprávění. Kritikům a touživcům po krvi doporučuji najít si nějaký popisný dokument.

waxtrax

waxtrax (hodnocení, recenze)

Film jenž má daleko hlubší přesah než popis vlasntního příběhu.Katastrofální výkon Milana Mikulčíka však dehonestuje jinak skvělý film. Chladný, nevýrazný až nudný začátek filmu se s změnou zacílení na postavy Huby a Kolářové graduje a jejich výkony mrazí v zádech.

Capulet

Capulet (hodnocení, recenze)

Třeba ještě změním názot, ale zatím **** ... Protektor se mi líbil víc. Ovšem to nemění nic na tom, že od Hřebejka je toto velmi zajímavé, že?

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Bylo řečeno něco jako v tom smyslu jedna růže s mnoha ploškami stejně jako má příběh.

Johny1212

Johny1212 (hodnocení, recenze)

Len by som chcel vedieť či růže v názve filmu mám chápať ako jednu ružu alebo je to myslené v množnom čísle...

Harrick

Harrick (hodnocení, recenze)

Je to trošičku složitější na pochopení, alespoň z mého hlediska, ale jinak je to, jak již bylo zmíněno, bomba! A kamera? Jednička dvakrát podtržená! :)

HateBeckham

HateBeckham (hodnocení, recenze)

Hodně souhlasím s Marigoldem výše. Téma je skvělé, scénář mi tentokrát připadá takový nedotažený, nesourodý - postava Luďka se náhle prostě ztrácí, poté, co půl hodiny hraje...ale výrazně lepší než předchozí filmy. I zde si bohužel Hřebejk neodpustil slavící scény jak vystřižené z Medvídka bez valného smyslu.

HoneyBunny

HoneyBunny (hodnocení, recenze)

Jáká nuda, proboha? Kolik je vám let, kluci? Zajímate se vůbec o aktuální témata? Kawasakiho růže je drama a v těch se vždycky hodně mluví a podle mě se mluví o sakra důležitých věcech k zamyšlení. Váš názor vám neberu, já jsem ale z nejnovějšího Hřebejka cítila o sto procent víc emocí než z oslavovaného Avatara.

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

Obrovské zklamání z celého filmu. I výteční herci nezachrání bohužel tu filmovou nudu a jistou otřepanost daného tématu. Jak už zde psal Relaxman, první Hřebejkův flm, který mnou dosud jeho kompletní sbírku DVD neobohatí. Nevadí, věřím v lepší, třeba už v příští film tohoto jinak výtečného režiséra.

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama