Is-slottet

Mysteriózní / Drama

Norsko, 1987, 78 min

Per Blom

Příběh o zimě a o smrti. Ani ne smutný, ani ne krutý. Takový každodenní. Taková každodenní láska uprostřed hluboké norské zimy, která jenom na chvíli zasvítí a zase zhasne a její světlo se ještě dlouho poté odráží ve stěnách zamrzlého vodopádu, který se mrazem proměnil v ledový palác. Pomalý, jímavý a krásný film o věcech které odcházejí se zimou a s jarem a o jedné malé holce, která se jim učí rozumět.(26.8.2009)

Film je natočený trochu syrově, ale zároveň citlivě, v pomalém a meditativním tempu. Hlavně je ale věrný knižní předloze. Příběh, který se zde vypráví je jednoduchý, na první pohled přímý, ale jsou v něm zachyceny hloubky dětského světa. Dějová přímost tak dává lepší možnost do něj nahlédnout a pochopit jeho rozměry, komplikovanost a složitost, ale i čistotu a nevinnost. Mě samotného právě tímto příběh upoutal. Umožnil mi přenést se do role postav a nazírat tak na události kolem nich jejich očima. To samé se dá napsat i o knize.(3.1.2012)

Typicky severské. To znamená málomluvné s dlouhými pohledy a scénami, lehce kontroverzně erotické, studené a zde i depresivní. Není to vůbec špatné a má to atmosféru. Přestože tedy film má co říct a dá se v něm hledat i nevyřčené, navíc díky ledovým exteriérům je i na co koukat, lehce vzbudí i přes opravdu krátkou stopáž dojem prázdna. Hodnocení je přesně na půl cesty mezi 3 a 4 * a podíval bych se ještě jednou, což je dobré znamení.(18.1.2011)

Opravdu neobyčejný, pomalu plynoucí film s mrazivou atmosférou. Nenapadá mě žádný jiný, ve kterém by během více než hodiny padlo tak málo slov, přičemž i děj postupuje kupředu jen velmi pomalu a nesměle. Přesto jsem se ani na chvíli nenudil. Dlouhé záběry mají své kouzlo a vytváří těžko popsatelnou a neopakovatelnou atmosféru, která odeznívá ještě dlouho po konci snímku. Mimochodem, natočit tohle v Americe, tak to asi vyvolá celonárodní skandál a režiséra někdo zastřelí. Ve Skandinávii ale zdá se žijí v tomto ohledu rozumnější lidé.(7.11.2009)