Reklama

Reklama

Lusitania - vražda v Atlantiku

(TV film)
  • Velká Británie Lusitania: Murder on the Atlantic (více)

Obsahy(1)

Německý ponorkový útok na osobní parník Lusitania se dvěma tisíci cestujících byl jedním z nejbrutálnějších činů I. světové války. Britská dramatická rekonstrukce skutečné události. 7. května 1915 - v dějinách jsou okamžiky, které navždy změní svět. Ze zásad a norem se stane cár papíru. Říká se, že tehdy je ztracena nevinnost doby. Taková chvíle nastala 7. května 1915, kdy dva tisíce mužů, žen a dětí plujících přes Atlantik z Ameriky již zahlédlo britské pobřeží. Netušili, že jsou figurkami ve velké válečné hře. Německý ponorkový útok na osobní parník Lusitania byl jedním z nejbrutálnějších činů, ke kterým za 1. světové války došlo. Vyvolal polemiky, které trvají dodnes. Byl začátkem kruté éry, v níž je pro vlády a teroristy válka dostatečným ospravedlněním k obětování nevinných životů. Britská dramatická rekonstrukce skutečné události. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Co lodi skončilo jako TITANIC !! Rozdíl však byl v tom, že v tomto případě to byla úmyslná vražda a nikoliv nehoda. Příběh na základě skutečné události za 1.světové války (až se to nechce věřit !), ale horší je ten fakt, jak se k tomu sprostě postavili Britové, když se událost začala vyšetřovat. Ano, cituji : "Vláda nechrání své občany, vláda chrání sebe..." konec citátu. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Tohle nemůžu hodnotit, ten příběh je příliš silný na to, abych to hodnotila jako film. Ti Němci! A ti Britové! Kdo udělal tohle rozhodnutí, ten tancoval s ďáblem. A možná ještě tancuje. Tady neexistovalo správné řešení. Ať tak, či onak, zemřely stovky lidí. Nebo by zemřely jiné stovky a tisíce. Pro válku to asi bylo dobře, pro lidi neskutečně zle. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená rekonstrukce příběhu jedné velké lodě s krásným jménem. Chvíli jsem váhala, zda dát čtyři hvězdičky z důvodu, který se objevil až ke konci filmu. Tím důvodem byla slabá místa ve scénáři, přesněji v dialozích. Já jsem postřehla tři. Většina to možná ani nezaznamenala, nebo jim to přišlo v pořádku, klidně se to takto mohlo i odehrát, ale pro mě tyto pasáže vyzněly trochu hloupě. Znatelné byly scény, které se inspirovaly Titanicem. Loučení malé dívky, nasedající do člunu a jejího přítele a scéna, kdy kapitán zůstává na můstku. A stejně jako u Titanicu se lidé ptají, zdali se tomu dalo zabránit a kdo nesl zodpovědnost, ptají se i tady. Jenže v tomto případě šlo o víc. A jak bylo řečeno v závěru filmu, ty nejdůležitější otázky nebyly zodpovězeny, možná ani neměly být. Je až neuvěřitelné, jak často dokáží mocní lidé s pomocí svých prostředků hazardovat s osudy ostatních jen proto, aby zachránili. Ne ty ostatní, ale sebe. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně bezprecedentní vražda téměř 1200 civilních pasažérů zaoceánského parníku Lusitania, z jiného úhlu pohledu zase docela vhod přicházející záminka k vtažení takové velmoci jako je USA do První světové války a britská Admiralita si může spokojeně mnout ruce, protože je zrovna období, kdy národ znamená víc, než pravda. Polodokumentární styl mi moc nesedl, snaha o relativní objektivitu ano a pro ty, kterým se to zdálo příliš kruté, tak vězte, že o třicet let později vyrovnali Sověti účty i s mnohonásobným přídavkem mrtvých civilistů, žen a dětí navrch (potopení lodi Wilhelm Gustloff). Matematika umí být někdy odporná, že..? Jakmile se začnou do války zatahovat civilisté, stává se ještě extrémnějším svinstvem a ukažte mi takovou, která by to nedělala... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento dokument bohužel selhává právě v tom, o co se snaží nejvíce, v zasazení do historických a dobových souvislostí, kdy se v rámci eurounijního co jsme si to jsme si snaží až příliš umenšit činy Německa v rámci ponorkové války (zcela bagatelizovány postupy Německa v rozporu s kořistním právem). Scénář byl BTW občas ne příliš přesný. Konkrétně: posádka U20 nevěděla, že jde Lusitanii, velitel měl za to, že jde o Mauretáii, která v té době sloužila jako transportní loď vojáků. Přesto by rozhodně tento polodokument neměl zapadnout. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Loď dostala své jméno podle Římské provincie Lusitánie a její maximální naměřenou rychlostí bylo v březnu 1914:26,7 uzlů, tedy 49,4 km/h. (Nach)
  • Podle dobových zpráv si kapitán ponorky U20 spletl Lusitanii s Mauretanií, která za války sloužila jako nemocniční loď. (Nach)
  • Loď Lusitania patřila společnosti Cunard Line, tehdy největšímu konkurentovi společnosti White Star Line. Díky jejich soupeření vznikly ve společnosti Cunard Line lodě Mauretania a Lusitania, nejrychlejší parníky, které do té doby mořeplavba poznala. Z White Star Line z tohoto soupeření naopak vzešly lodě třídy Olympic, nejluxusnější a největší plavidla své doby, známé pod jmény Olympic, Titanic a Gigantic, později přejmenovaný na Britannic. (Nach)

Reklama

Reklama