Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane s vnučkou, když dědeček propadne hráčské vášni? Tereza Pokorná a Čestmír Řanda v televizní adaptaci románu Charlese Dickense (1980). Příběh začíná v jedné z křivolakých uliček Londýna, kde má obchod a dům starožitník Trent. Žije tu se svou vnučkou Nell. Starožitník si neustále půjčuje velké peněžní částky u lichváře Quilpa, každou noc záhadně mizí a vrací se, celý vyčerpaný až k ránu. Nell se tím znepokojuje a svěřuje se se svými obavami o dědečka jedinému příteli, kterého má, poslíčkovi Kitovi. Jednoho večera dá Quilp Trenta sledovat a zjistí, kam starožitník všechny vypůjčené peníze dává... (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Myslím, že předloha nepatří mezi nejlepší Dickensova díla, toto zpracování však staví na famózních hereckých kreacích. Ilja Racek sice není ošklivý záprtek, jak by měl lichvář Quilp vypadat, ale ztvárnil jeho odporný charakter s grácií sobě vlastní. Taktéž Kostka podává podlézavého a zákeřného notáře Brasse tak, že bych mu kůrku nepodal. I když popravdě bych nejvíc nařezal samotnému starožitníkovi. Takový ten vlastně poctivý člověk, který se jedno špatné rozhodnutí snaží napravit dalším, ještě horším, propadá karbanu, nakonec obere vnučku o vydělané peníze a dožene ji k souchotinám. Chudák Řanda. Snad jen Tereza Pokorná byla na ani ne 14letou Nell už příliš stará, čímž jsou některé scény trochu otupeny (třeba když Quilp hrozí, že z ní udělá prostitutku). Celkově má však tato inscenace dickensovskou atmosféru, kterou by jí mohly leckteré mnohem dražší adaptace jeho děl závidět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slušné televizní zpracování známého románu Charlese Dickense. Antonín Moskalyk byl zkušený režisér a tenhle typ televizní produkce jednoduše uměl. Vybral si typově přesnou Terezu Pokornou, která měla dostatečně dětský nevinný a křehký vzhled, a konfrontoval jej s cynickým přístupem lichváře skvěle zahraného Iljou Rackem a neméně kořistnickým právníkem Petra Kostky. Celkový dojem: 70 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Věrná a poctivá adaptace literární předlohy s plejádou hereckých hvězd své doby. Výtečný zejména Ilja Racek. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dickensův jarmark marnosti. Působivý festival zoufalství, deprese a absolutního vykořenění v mistrovském hereckém provedení vynikajícího Iljy Racka, Čestmíra Řandy a mladinké Terezy Pokorné, která tehdy nikoli náhodou vzbuzovala velké naděje. Škoda, že všechno dopadlo tak tragicky. Ve filmu i v životě. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chvilkové nájezdy do sociálního dramatu kompenzují občasné pokusy o komediální nadsázku. 1) Výborné herecké výkony zdařile převádějí znuděného diváka pomalým zpracováním typickým pro dobové televizní inscenace. 2) 22letý Martin Velda (poslíček Kit) byl milý a pěkný kluk. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Typický Dickens - siroty, chudobní ľudkovia, intrigy bohatých, špinavé predmestie Londýna a v závere dobrodinci hlavných hrdinov príbehu, či už z rad známych, alebo príbuzných, ako je to aj v tomto prípade. Inscenačná adaptácia samotnému príbehu až tak nesvedčí, našťastie to vynahradzujú väčšinou kvalitní herci, aj keď s miernou dávkou teatrálnosti a nadsádzky. Tereza Pokorná je naozaj pokorná. Je síce pravda, že som pomaly plynúcemu príbehu a aj jeho atmosfére neprepadol, ale vcelku spĺňa nároky televízneho diváka a nerobí predlohe hanbu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poctivá dickensovská depka. Nepropadejme žádné naději. Problém gamblerství byl již v 19. století fenoménem. Starožitníci prohrávali v kartách jmění a prchali před věřiteli z Londýna na venkov. I tam ale jakýkoliv peníz hbitě vložili do hry a terorizovali své okolí. Hnus. Jinak ovšem kvalitka jak se na staré inscenace sluší.80% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Příběh není žádný zázrak a myslím, že by se dal v klidu sfouknout v normální stopáži a nemusel se roztahovat na dva díly. Zejména první dvě třetiny prvního dílu mi přišly zbytečně rozvláčné, v druhém díle jsem se zas pozastavoval nad některými nelogičnostmi v chování postav. Naštěstí tu je slušné herecké obsazení, takže v souhrnu to dává slušné tři hvězdy. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

No to, ze jde o trihodinovou studiovou inscenaci, tak se to povedlo nadprumerne. Samozrejme pomaha dobry pribeh a kvalitni obsazeni. Ja to sledoval hlavne kvuli ucasti me oblibene Karoliny. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

První díl byl trošku lepší, víc se mi dostal pod nehty. Výkony herců jsou na klobouček. Racek, Kostka pěkní všiváci. Vlach s Rosnerem vychcánci a podvodníčci. Nechápal jsme jen Řandu když vykládal kudy chodil jak miluje nade vše mladičkou neteř a přitom se nechal stahovat karbanem. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl snad nejlepší výkon Terezy Pokorné v životě. Škoda tak předčasného svazku s Jurajem, film přišel o potenciální hvězdu první velikosti. Možná jí to stálo za to, ale já jsem dodnes smutný. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Hazardné hry, úžernícke praktiky, intrigy, bezdomovectvo, chudoba a choroby v televíznej inscenácii podľa Dickensovej klasiky. Tá bola pri prevode na obrazovku trochu vypitvaná, občas sú tu veľké skoky z jednej scény do druhej a miestami je aktivita postáv nie úplne logická. To je vyvážené vynikajúcimi hereckými výkonmi pánmi v žaketoch s nalepenými viktoriánskymi kotletami a dámami v klobúkoch a krinolínach. Môže byť. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Když jsem to před lety viděl poprvé působilo to na mne docela depresivně , ale silně, je to výborné zpracování předlohy!!! ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že Česká televize dává tyto opomenuté filmy. Je vidět, že naši herci uměli a umí. Výkon Borise Rosnera a Terezy POkorné,to byl koncert. Kdyby na mne sáhl Ilja Racek v roli Quilpa,oklepala bych se hnusem...tak to bylo mistrovské. ()

Reklama

Reklama